Čokoláda právom patrí medzi najobľúbenejšie pochúťky na svete. V súčasnosti sa zdôrazňujú najmä pozitívne účinky tej tmavej, móde však podliehajú aj príchute, v akých sa vyrába. Aké sú novinky a trendy roku 2014?
Čokoláda ľudstvu sladí život už po stáročia a mohlo by sa zdať, že na tejto najobľúbenejšej sladkej pochúťke nie je čo meniť, alebo vylepšovať. Aj čokoláda ale podlieha módnym trendom.
Citrusy aj dezerty
Čokoláda s pomarančovou príchuťou je stálicou sveta sladkostí. Ale v poslednej dobe sa s čokoládou spája aj ďalší citrus – citrón. Počas posledného roka sa počet čokolád s citrónovou príchuťou na svete zdvojnásobil.
Ďalším trendom čokolády je jej miešanie s príchuťou ďalších obľúbených sladkých dezertov. Vznikajú tak čokolády a la crème brûlée, tiramisu, mliečny kokteil či zmrzlina.
Sója v čokoláde? V Ázii áno
V Ázii je chuť na sladké tradične oveľa slabšia ako v západnom svete. Do čokolády sa tu preto máča zelenina, aby trochu zriedili jej sladkosť. V roku 2013 sa na trhu objavila čokoláda s príchuťou chrenu wasabi. Tento rok to sú zelené sójové bôby a sladké zemiaky, ktorým sa dostalo čokoládového obalu.
Do čokolády sa už dlhé roky pridávajú jahody, maliny aj čerešne. V Poľsku sa ale zákazníci po novom dočkali čokolády s broskyňovou náplňou, čo je neprávom zanedbávaná ovocná kombinácia.
Mohlo by vás zaujať: Čokoláda ako liek aj škodca: Spoznajte všetky jej účinky!
Nechýbajú ani bylinky
Ibištek sme zvyknutí bežne piť v čaji, ale aj on si nachádza cestu do čokolády. Podľa odborníkov v tomto odbore sú kvety v čokoláde zatiaľ popoluškou, ale práve týmto smerom by sa v budúcnosti mohli nové trendy uberať.
Orechy sú stále v trende
Stálicou, čo sa týka príchutí, sú v čokoláde orechy. Na prvom mieste sú lieskové orechy nasledované mandľami a burskými orieškami. Ale zákazníci sa môžu tešiť aj na novinky v podobe pistácií, či zmesí orechov a semienok.
Mohlo by vás zaujať: Kvalitná čokoláda ochráni vaše zdravie: Pre lepšiu náladu a proti infarktu
Zem pôvodu zaváži
Rovnako ako pri káve a víne aj u čokolády už ľudia začínajú rozlišovať krajinu pôvodu kakaových bôbov. Milovníci čokolády si všimli, že kakao z rôznych krajín – Venezuely, Pobrežia Slonoviny, či relatívneho nováčika Vietnamu – má rozdielne chuťové profily, a siahajú po tom, ktorý im najviac chutí.
Máte radi čokoládu? Ktoré jej druhy sú vaše najobľúbenejšie? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na