Dokonale ugrilované ryby krok po kroku: Opýtali sme sa šéfkuchára, prezradil nám fantastický recept!

ako grilovať ryby

Naučte sa, ako správne grilovať ryby (Zdroj: GettyImages)

Čas strávený s priateľmi a rodinou na dobrej grilovačke patrí medzi tie najlepšie letné chvíle. Vzhľadom k tomu, že sezóna grilovania nám už otvorila svoje dvere, v dnešnom článku vám prezradíme, ako správne grilovať ryby. Pripravte si nielen chuťové poháriky, ale aj fotoaparáty, na takéto pochúťky nebudete chcieť zabudnúť!

Ryby ako súčasť jedálnička

O pozitívnych účinkoch rýb na naše zdravie sa hovorí veľa. Nečudo, patria medzi tie najzdravšie potraviny a dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov. Na našom tanieri by sa mali objaviť minimálne jedenkrát za týždeň. Pochváliť sa môžu množstvom zdravých tukov, bielkovín a najmä nenasýtených omega 3 mastných kyselín. Za zmienku stojí aj fakt, že sa v ich mäse nachádza vitamín D, ktorý nám najmä počas zimných mesiacoch v organizme veľmi chýba. Ten prispieva k správnemu fungovaniu nášho imunitného systému. V rybách sa nachádza aj vitamín E, vitamíny skupiny B a selén, fosfor, draslík.

Ak by sme to mali rozmeniť na drobné, vďaka rybám podporujeme imunitu, zdravie srdca, dobrú úroveň cholesterolu a znižujeme si aj krvný tlak. Obsahujú tiež menej kalórií ako iné mäso a sú ideálne pri diétach.

Základom je čerstvosť

Na trhu sa dnes môžeme stretnúť so širokým výberom rýb. „Určite odporúčam najmä sladkovodné ryby. Pre mňa je dôležité využívať lokálne a sezónne produkty. Ak má niekto známeho rybára, tak je to úplne super!“ hovorí nám kuchár Filip Ondrušek, ktorý počas svojej kariéry pracoval v známych michelinských reštauráciách. Dodáva, že ryba na gril by nemala byť mrazená, pretože obsahuje veľa vody.

Ak sa vám nepodarí zohnať čerstvú rybu a siahnete po mrazenej, nelámte si s tým hlavu. Nechajte ju však rozmraziť pri izbovej teplote a ešte v ten deň ju spracujte. Najdôležitejšie je to, aby bola ryba čerstvá. Kupujte ju preto iba z overených zdrojov. O jej čerstvosti vypovie nielen farba mäsa a samotná vôňa, ale najmä rybie oči. Tie by mali byť vypuklé a jasné, nie zakalené. Žiabre musia mať jasnú červenkastú farbu.

Náš tip: Zistiť či je ryba čerstvá sa dá jednoduchým trikom. Preverte si či je mäso pevné. Stačí, ak do mäsa šťuchnete prstom. Ak bude po prste v mäse výrazná jamka, ryba je stará. V dobrom a čerstvom mäse jamka nezostane.

Vhodné druhy rýb na grilovanie  

Nie je ryba ako ryba. O všetkom rozhoduje nielen jej zloženie a následná chuť, ale najmä jej samotná príprava. Lepšie ako filety sú práve celé ryby. Najlepšie na grilovanie sú podľa Filipa Ondrušeka nasledovné:

  • Lieň
  • Jalec
  • Hlavátka
  • Boleň
  • Karas
  • Pleskač
  • Plotica

Morské ryby veľmi neodporúča. Ak by ste však chceli predsa len skúsiť niečo z tejto oblasti, siahnite po čiernej aljašskej treske, tuniaku, lososovi alebo morskom vlku. My ešte do zoznamu určite odporúčame zaradiť aj pstruha a výbornú makrelu. Pripraviť si tiež môžete aj rôzne kôrovce a mäkkýše.

Dôležitá je príprava

Rybu pred prípravou dobre umyjeme a osušíme papierovým obrúskom. Zbavíme ich šupín (s výnimkou lieňa, pstruha a makrely). Hlavu, plutvy ani chvost neodrežeme. Vďaka tomu bude pri grilovaní lepšie držať tvar a nerozpadne sa. Navyše ju takto môžeme aj zvnútra naplniť. Pri jej príprave platí staré známe, že menej je viac. Tým, že má svoju vôňu aj špecifickú chuť, netreba používať množstvo korenín, ktoré by ju mohli prebiť.

Na správne dochutenie sme sa opäť spýtali michelinského kuchára Filipa Ondrušeka. „Ja používam iba soľ a klasické korenie, možno iba nejakú bylinku. Nie však tymián a rozmarín, lepšie je siahnuť po niečom typickom ako je kôpor, alebo petržlenová vňať. Používam tiež pomaranč alebo grep,“ uvádza a jedným dychom dodáva, že určite odporúča aj marinády.

Z našich skúseností vieme, že k rybám potrebujeme aj olej a maslo. To môže byť buď klasické alebo bylinkové. Vedeli ste, že úplne postačí, ak je ryba v marináde 30 minút?

Náš tip: Do ryby môžete urobiť jemné zárezy, približne každé 3 centimetre. Vďaka tomu sa do nej lepšie dostane marináda, a pri grilovaní sa neskrúti.

Kroky k správnemu grilovaniu

Rošt na gril vyčistite a umyte.
Ak použijete saponát, dbajte na to, aby ste ho poriadne opláchli. Ak budete rybu klásť priamo na rošt, pretrite ho ešte za studena olivovým olejom. Vďaka tomu sa koža neprilepí o rošt. Otáčať by ste ju mali kliešťami, ktoré by mali byť jemne potreté maslom. Pripomíname, že ju stačí otočiť iba jedenkrát! Odporúčame však pri grilovaní zvoliť drôtený kôš, ktorý rybu pekne podrží a bude sa s ňou ľahšie manipulovať, poprípade siahnuť po alobale.

Pozor na teplotu.
Gril by nemal byť veľmi rozpálený. Inak sa vám môže stať, že sa ryba spáli alebo vyschne. Pred samotným umiestnením ryby na gril vedzte, že musí byť izbovej teploty.

Dĺžka grilovania záleží od veľkosti ryby.
Rybie mäso je mäkšie, tým pádom sa rýchlejšie pripraví. Menšie ryby grilujeme približne 15 minút, väčšie 30. Ak sa rozhodneme pre filé, postačí mu 10 minút. Z praktických dôvodov je lepšie vybrať si menšie kusy, lepšie sa prepečú. Pozor, aby sme kúsok neugrilovali až do čierna! Privodili by sme tak horkosť a prítomnosť karcinogénnych látok.

V prípade, že si chcete ugrilovať filé, môže byť zaujímavým spôsobom grilovanie na horúcej drevenej  doske. Stačí, ak ju dáte na niekoľko hodín (napríklad cez noc) do vody. Následne ju položte na rozpálené uhlíky, počkajte kým začne vychádzať tmavý dym, a potom na dosku položte filé.

Náš tip: Na 1 centimeter ryby pripadajú približne 3 minúty grilovania. Tak si aspoň približne vypočítate čas, ktorý by mala stráviť rybka na grile. Aby sizachovala svoju vôňu, odporúčame ju pripravovať na drevenom uhlí.

Zvoľte vhodnú prílohu

Nie nadarmo sa hovorí, že ryby možno pripraviť na stovky spôsobov. Stačí, ak zmeníte prílohu a hneď máte iný recept. Niekedy nám stačí chlieb, inokedy to môžu byť zemiaky alebo zelenina. Vyskúšajte tiež mix grilovanej zeleniny. Stavte na baklažán, cuketu, cherry paradajky, cibuľu alebo menšie plátky kukurice. Ako ich správne ugrilovať, nájdete v TOMTO článku.

Recept od michelinského kuchára: Grilovaný zubáč s omáčkou z fermentovanej tekvice

Poprosili sme Filipa Ondrušeka aby sa s nami podelil o jednoduchý recept, ktorým zabodujete. Veríme, že vďaka jeho skúsenostiam zo svetovej kuchyne, vám bude chutiť. Poďme na to!

Recept zubáč filip ondrušek
Filip Ondrušek

Recept od michelinského kuchára rozhodne stojí za to! (Zdroj: Filip Ondrušek)Potrebujeme:

  • 1 filet zubáča
  • soľ
  • čierne korenie
  • 130g fermentovanej tekvice
  • 1 lupienok cibule
  • petržlenovú vňať
  • 30g mrkvy
  • 30g tekvice
  • 30g masla
  • krevetový olej
Postup:
Zubáča si najskôr ogrilujeme na koži. Na panvicu si dáme maslo a zubáča polievame, pokiaľ nebude hotový. Rybku následne osolíme a okoreníme.
Na gril dáme nakrájanú mrkvu, tekvicu a cibuľu, ktorú grilujeme len sprudka. Vo vode si uvaríme fermentovanú tekvicu, ktorú následne rozmixujeme na omáčku, ktorú osolíme a okoreníme. Na záver dáme všetko na tanier, ozdobíme petržlenovou vňaťou a olejom. 
Dobrú chuť! 

Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close