Snívate o tom, že nakrájate úhľadné rezy? S týmito tipmi sa to podarí aj začiatočníkom!

Najdôležitejšou časťou je samotné servírovanie dezertu (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Upiecť koláč podľa receptu nie je veda. Ak pre svojich blízkych pripravujete dobroty podľa overených receptov, nepochybujeme o tom, že ohúrite každého. Lámete si však hlavu s tým, ako nakrájať úhľadné kúsky, za ktoré sa nemusíte pred návštevou hanbiť? Postačí na to rovný nôž a naše tipy!

Ak pečiete pravidelne, tak určite viete, že pokiaľ pečiete tortu, koláč alebo iný múčnik, nezáleží len na samotnom postupe prípravy, ale aj na servírovaní. Prečítajte si tie najlepšie tipy na krájanie a servírovanie dezertov, aby koláč nielen dobre chutil, ale aj vyzeral.

Ako na to?

Či už ste pripravili rezy, cheesecake, narodeninovú tortu alebo bábovku, určite si želáte ukážkový výsledok. Najdôležitejšou časťou je samotné servírovanie dezertu. Pri niektorých múčnikoch môže byť ťažšie ich nakrájať na jednotlivé kúsky. Krehké cesto sa rozpadá, čokoláda sa láme alebo drobí…

Aby ste sa vyhli týmto problémom, skúste to nabudúce takto:

  • Dokonale ostrý nôž

Mohlo by sa vám zdať, že na mäkučké dezerty nepotrebujete ostré nože. Opak je pravdou! Aby ste dobre nakrojili zákusok či tortu, mali by ste použiť pevný, dlhý a tenký nôž s nabrúseným ostrím. A tiež si dajte pozor na to, aby ste nekrájali málo stuhnutý alebo vychladený dezert!

  • Namáčajte!

Aj na tú najdokonalejšiu čokoládovú polevu potrebujete nôž namočený v horúcej vode. Pred každým zakrojením do dezertu nôž otrite a namočte do horúcej vody. Vďaka čistej a horúcej čepeli noža nebudete lámať polevu a rozmazávať náplň.

  • Netlačte, pilujte!

Či už pripravujete machovú alebo krtkovu tortu, pravdepodobne vás to bude lákať nožom zatlačiť. Pri zlom nakrojení sa ale celý dezert môže rozsypať. Skúste nožom jemne a pomaly pilovať smerom dolu. Zaručí vám to krásny rez, ktorý zachová koláčik pokope.

  • Ťahajte nôž smerom hore
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Svieži jahodový tart je pravý dezert stvorený na horúce letné dni – poteší sa celá rodina!

Ak už máte múčnik prerezaný, nevytiahnite nôž spodkom. Rezom by ste totiž stiahli drobné kúsky korpusu alebo náplne, a po vytiahnutí spodnej časti by zostali odrobinky na torte. Ťahajte ho smerom nahor a tým dosiahnete to, že prebytočné kúsky vylezú na povrch spoločne s nožom.

Ako na servírovanie?

Ak chcete naservírovať naozaj krásne vyzerajúci dezert, treba použiť trochu fantázie a ukázať vlastnú kreativitu. Zo všetkého najskôr na dezertný tanier vložte dobre nakrájaný kúsok koláča, malé kúsky, ktoré prípadne upadnú z koláča, odoberte z taniera.

Potom môžete použiť na zdobenie kúsky čokolády, čerstvé ovocie, lístok mäty alebo tiež práškový cukor. Záleží len na vás a vašej kreativite!

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Anna Guidorzi (@pelle_di_pollo)

 

Sledujte nás aj na Facebooku

 

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame