Recept na dnes: Svieži jahodový tart je pravý dezert stvorený na horúce letné dni – poteší sa celá rodina!

svieži jahodový tart

Jahodový dezert s nádychom citrónovej chute osvieži letný deň (Zdroj: Unsplash/Reuben Mcfeeters)

Aj váš horúci letný deň môže spríjemniť svieži jahodový tart s citrónovým nádychom. S receptom, ktorý vám ponúkame, si bude prsty oblizovať celá rodina. Spojenie lahodných chutí totiž poteší každého milovníka sladkých dezertov, špeciálne tých, ktoré kombinujú krehké cesto, krémovú náplň a ozdobu z čerstvého ovocia.

Ak si chcete koláč pripraviť vopred, upečené cesto vydrží nenaplnené aspoň 3 dni. Potom ho môžete naplniť krémom, ozdobiť a podávať, aby ste dosiahli, čo najchrumkavejší výsledok. Po prvom ochutnaní, tento tart určite budete chcieť ešte zopakovať.

Potrebujeme

  • 1 a ⅓ šálky hladkej múky
  • ¼ šálky jemného kryštálového cukru
  • ½ ČL soli
  • 10 PL rozpusteného masla

Krémová náplň

  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • 250 g nátierky typu cream cheese
  • ½ šálky jemného kryštálového cukru
  • šťavu a kôru z jedného citróna
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Ozdoba na svieži jahodový tart

  • 700 g jahôd očistených a nakrájaných na plátky
  • 3 PL jahodového džemu

Postup

Najskôr si pripravíme cesto. Vo väčšej mise zmiešame múku, cukor a soľ. Prilejeme rozpustené maslo a vymiešame krehké cesto. Rozvaľkáme ho a vystelieme ním okrúhlu formu s vyberateľným dnom. Pečieme 25 až 30 minút pri teplote 180 ºC.

cesto na tart
Cesto získa krehkosť vďaka maslu (Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao)

Krémovú plnku pripravíme vyšľahaním smotany na šľahanie a primiešame do nej nátierku cream cheese a cukor. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, kôru, vanilkový extrakt a dôkladne premiešame. Natrieme na upečené a vychladené cesto.

šľahačka
Do tuha vyšľahaná smotana lepšie udrží krém (Zdroj: Unsplash/Sorin Gheorghita)

Naplnený tart ozdobíme na plátky nakrájanými jahodami. Postupujeme po obvode kruhu, až kým nepokryjeme celý koláč. V mikrovlnnej rúre alebo na sporáku zohrejeme 3 PL jahodového džemu a potrieme ním plátky jahôd. Tart necháme pred podávaním aspoň 2 hodiny v chladničke.

jahody
Jahoda má najviac mangánu spomedzi ovocia, ten je dôležitý pre zdravie kostí (Zdroj: Unsplash/Deva Williamson)

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, delish.com
Odporúčame