Ako pribrať? Spoznajte triky, ktoré vám pomôžu upraviť svoju váhu

Žena

thinkstockphotos.com

Väčšina z nás najčastejšie rieši, ako vlastnú hmotnosť znížiť. Či už je to preto, aby sme sa zmestili do nohavíc, nehanbili v plavkách alebo zo zdravotných dôvodov. Sú však aj takí ľudia, ktorí trpia opačným problémom a potrebujú na váhe nabrať. Ak patríte práve k nim, inšpirujte sa niekoľkými tipmi, ako zdravo priberať.

Väčšina z nás najčastejšie rieši, ako vlastnú hmotnosť znížiť. Či už je to preto, aby sme sa zmestili do nohavíc, nehanbili v plavkách alebo zo zdravotných dôvodov. Sú však aj takí ľudia, ktorí trpia opačným problémom a potrebujú na váhe nabrať. Ak patríte práve k nim, inšpirujte sa niekoľkými tipmi, ako zdravo priberať.

Priberanie môže byť výzva

Za chudosť môže z veľkej časti metabolizmus, ale nielen to. Dokázať nabrať na váhe je rovnaká výzva ako schudnúť. Ako vhodne rozšíriť svoje rozmery, bez toho aby ste jedli nezdravo? Zrýchlený metabolizmus znamená, že telo rýchlo spáli všetky kalórie, ktoré ste mu dodali. Je tiež možné, že vaša výživa vyvolá „hypermetabolismus“, napríklad tým, že konzumujete povzbudzujúce látky ako je káva.

Okrem metabolizmu tu hrajú úlohu aj žalúdok a črevá. Ak žalúdok nevyrába dosť žalúdočných štiav, potom potraviny nie sú dobre rozložené a črevá ich nevyužijú. Črevné steny majú získavať z potravy výživné látky, ako sú sacharidy, proteíny a mastné kyseliny a rozdeľovať ich krvným systémom do tela. Keď sú črevné steny zápalové alebo poškodené, nepracujú správne.


Mohlo by vás zaujímať: Priberáte, chudnete alebo ste stále unavení? Možno je za tým štítna žľaza


Jedzte častejšie

Čo robiť, keď máte zrýchlený metabolizmus? Rozdeľte inak jedlo. Ak organizmus spáli rýchlo požité kalórie, prvým opatrením je jesť častejšie, ale nezvyšovať množstvo. Keď si rozdelíte potravu na šesť jedál za deň, pomôže vám to nabrať na váhe. Telo totiž vylučuje inzulín zakaždým, keď jete. Inzulín telo povzbudzuje, aby vytváralo nové tkanivá. Pridajte si desiaty. Nutričný poradca Raphaël Perez radí počas dňa zjesť pár orieškov, aby sa telu dodali dobré tuky, a ďalší olovrant môže zahŕňať ovocie.

A ak črevá nepracujú správne, je potrebné starať sa o črevnú flóru. Dávajte prednosť potravinám s prebiotickým účinkom ako je jogurt, kapusta, kyslé mlieko a kefír. Všetky tieto potraviny obsahujú baktérie dôležité pre obnovu flóry. Všetka vláknina obsiahnutá v ovocí, v zelenine a strukovinách má prebiotický účinok. Avšak pozor: nadmiera vlákniny môže dráždiť už tak oslabená čreva.

Zjednodušte si jedlo

Zmenšite počet ingrediencií v jednom jedle, to vám pomôže lepšie potravu stráviť. Ak jeden deň v týždni večeriate len jeden druh potravy, napríklad zemiaky, alebo celý deň jete len ovocie a zeleninu, vaše narušené črevá si odpočinú.

A akým potravinám dávať prednosť? Múčnatým plodinám. Gaštany, banány, sladké zemiaky a bežné zemiaky sú zdrojom veľmi ľahko stráviteľnej energie a obsahujú vhodné výživné látky.


Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás neustála únava či enormné priberanie? Možno vám chýba jód!


Pozor na proteíny

Nemusíte sa vyhýbať bielemu cukru, ale nepreháňajte to s ním. Najlepší zdroj cukru je v ovocí a v mede. Pokiaľ ide o proteíny, prispieva síce ich hojná konzumácia k naberaniu na váhe, ale môže to mať škodlivý dopad pre telo, najmä pre obličky a pečeň. Lepšie je zachovávať normálny prísun proteínov, teda 0,8 gramu proteínov na jeden kilogram váhy.

Rastlinné oleje je najlepšie konzumovať nespracované tepelne. Najlepší je repkový alebo olivový olej, ktoré obsahujú veľa nenasýtených mastných kyselín.

A je potrebné sa niektorým potravinám vyhýbať? Nie. Aj keď zelenina nie je príliš kalorická, je jej prebiotická úloha zásadná pre udržanie zdravej črevnej flóry a je bohatá na vitamíny a minerály. Naopak sa vyhnite pitiu kávy a čierneho čaju, ktoré stimulujú metabolizmus, a rovnako tak niektorým druhom korenia, ako je zázvor, škorica či klinček. Dávajte prednosť koreneniu bylinkami, ktoré črevá lepšie znášajú.


Snažili ste sa pribrať na váhe? Ako sa vám to darilo? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Milan, ČTK, Le Figaro
Odporúčame