POROVNANIE Vyberáme mlynček na kávu: Zamerajte sa na nasledovné veci a kúpite ten správny

ako si vybrať mlynček na kávu

Viete, ako si vybrať mlynček na kávu? (Zdroj: GettyImages)

Niektorých privedie do blaženého stavu už len jej aróma, ďalší sa prebudia až po vypití niekoľkých dúškov. Reč je o káve, nápoji, ktorý dokáže postaviť na nohy aj zrelaxovať po náročnom dni. Či už patríte k tým, ktorý si ju doprajú raz za deň alebo k tým, ktorí ju pijú denne aj viackrát, staviť na dobrú kvalitu sa určite vyplatí. Ak si navyše kávové zrná čerstvo nameliete, chuť aj vôňa vo vašej šálke bude neopísateľná. Ako si však vybrať ten správny mlynček? Poznáme odpoveď.

Prečo potrebujeme mlynček

Káva vstrebáva vzduch a vlhkosť a už krátko po pomletí v nej dochádza k oxidácii – zvetraniu. Tým sa stráca veľká časť arómy a chuti. Odborníci sa zhodujú, že kávu si naplno vychutnáte, pokiaľ ju pripravíte do desiatich minút od pomletia – čas, kedy si zachováva svoje kvalitatívne vlastnosti. Práve preto sa oplatí aj pri domácom použití investovať do mlynčeka na kávu.

Uprednostňujete jednoduchú, rýchlu a spoľahlivú prípravu a nemáte problém si za ňu priplatiť? Alebo stavíte na lacnejšiu verziu, ktorá sa spája s príjemným rituálom a dlhou trvácnosťou? Každý typ mlynčeka má svoje výhody aj nevýhody, na ktoré si treba dať pozor.


Mohlo by vás zaujať: Kvalitná káva aj doma? S dobrým kávovarom ju môžete mať i vy


Ručný mlynček

Určite poznáte príslovie, ako si ustelieš, tak budeš spať. To isté platí aj o vašej káve v prípade, že si vyberiete ručný mlynček – ako si kávu nameliete, takú kvalitu budete piť. Zrná sa v ručných mlynčekoch zvyčajne rozomieľajú otáčaním kľučkou, ktorá pohyb prenáša na mlecí mechanizmus – najčastejšie mlecie kamene. Tie kávu pri mletí nespaľujú a nekazia jej chuť, čo sa môže diať pri lacnejších elektrických mlynčekoch. Takejto príprave kávy sa nedá uprieť autentickosť, ktorú si zamilujú najmä priaznivci rituálov.

Ručné mlynčeky kávu melú rovnomerne, čím pomáhajú k väčšiemu uvoľneniu éterických olejov z kávových zŕn. Majú dlhšiu životnosť ako elektrické, ďalším plusom sú aj nižšie vstupné náklady. Hodia sa na prípravu približne štyroch šálok denne, keďže mletie väčšieho množstva kávy si už vyžaduje viac úsilia. Majú jednoduché nastavenie, mletie si však vyžaduje vašu silu a čas.

Výhody:

  • Nižšia cena
  • Rovnomerné mletie pomocou mlecích kameňov
  • Atmosféra prípravy – kávový rituál
  • Vhodné na prípravu 4 šálok kávy denne
  • Nedochádza k spaľovaniu kávy a znehodnoteniu arómy
  • Jednoduchá údržba
  • Štýlový dizajn

Nevýhody:

  • Mletie si vyžaduje väčšie úsilie
  • Len na menšie množstvo kávy
  • Najmä na hrubšie mletie

Elektrický mlynček

V prípade, že máte neustály prístup k elektrine, je elektrický mlynček rýchlym a pohodlným riešením. Stačí nasypať požadované množstvo kávy, nastaviť hrubosť mletia a stlačiť tlačidlo. Kávu melie pomocou mlecích kameňov alebo keramických či oceľových nožov a jednoznačnou výhodou je jemnejšie mletie a viac možností nastavenia. V prípade oceľových nožov sa však niekedy stáva, že pri mletí kávu spália, a tým pokazia jej chuť, voľba elektrických mlynčekov s mlecími kameňmi alebo keramickými nožmi je preto vhodnejšia.

Elektrické mlynčeky dokážu namlieť päť aj viac šálok denne. Ak máte veľkú rodinu alebo sa radi obklopujete spoločnosťou, väčší nápor zvládnu hravo a bez zbytočnej námahy. Patria k drahším variantom a ich dizajn nie je až taký štýlový ako pri ručných mlynčekoch.

Výhody:

  • Rýchlejšie a pohodlnejšie mletie
  • Vhodné na prípravu 5 a viac šálok kávy denne
  • Možnosť nastavenia presnej jemnosti mletia

Nevýhody:

  • Vyššia cena
  • Mlynček s oceľovými nožmi môže kávu pri mletí spáliť a znehodnotiť arómu
  • Mlynček s nožmi namelie kávu nerovnomerne

Mohlo by vás zaujať: Máte doma kávičkára? Pripravili sme pre vás 7 tipov na ten najlepší darček


Nezabudnite na ďalšie parametre

Pri výbere mlynčeka je dôležité dbať najmä na nasledovné parametre – mlecí mechanizmus, hrubosť respektíve jemnosť mletia kávy, kapacita aj údržba.

Mlecí mechanizmus

Ak vám záleží na uvoľnenej aróme a konzistencii kávy, mlecí mechanizmus zohráva pri výbere mlynčeka kľúčovú rolu. Známe sú dva typy mechanizmov – trieštivé nože a mlecie kamene. Oba typy mlynčekov, ručné aj elektrické, sa vyrábajú s oboma mechanizmami, stačí si správne vybrať.

Mlynček na kávu s trieštivými nožmi (známy aj ako nožový mlynček alebo mlynček s oceľovým ostrým) poskytuje najrýchlejší spôsob mletia kávy, pri ktorom sú kávové zrná nasekané na drobné kúsky. Práve preto sa často používa aj na mletie ďalších surovín ako mak, korenie, ľanové semiačka alebo orechy. Mlynčeky s trieštivým mechanizmom mávajú nižšie ceny, avšak aj nižšiu kvalitu. Okrem toho, že kávové zrná niekedy režú na nerovnomerné kúsky, sa pri vysokých otáčkach zahrievajú. To spôsobuje prepálenie kávy, ktoré zároveň ničí jej chuť a arómu. Výhodou je však ich dlhá životnosť, ľahká údržba a univerzálne použitie. Vyskytujú sa len pri elektrických mlynčekoch.

Mlynček na kávu s mlecími kameňmi má niekoľko variant. Tento mechanizmus nájdeme v elektrických aj ručných mlynčekoch. Najväčšou výhodou je, že kávu melie rovnomerne, čo zabezpečuje dokonalú chuť a uvoľnenie éterických olejov z kávových zŕn, navyše sa vôbec neprehrieva. Mínusom je ťažšia údržba a jednostranné použitie. Použité mlecie kamene sa delia na ploché a kónické.

Mlynčeky na kávu s plochými kameňmi melú kávu rýchlejšie, majú však nižšiu výkonnosť a skôr sa opotrebujú (po pomletí pribižne 350 kg kávových zŕn). Kónické kamene naopak melú pomalšie a majú vyššiu výkonnosť aj dlhšiu životnosť (opotrebujú sa po pomletí asi 750 kg zŕn). Dôležitý je aj materiál, z akého sú vyrobené. Oceľové mlecie kamene môžu kávu prepáliť podobne ako mlynčeky s trieštivými nožmi, keramické sú lepšou voľbou, keďže sa neprehrievajú a zachovávajú arómu a chuť kávy. Nájdete ich v ručných mlynčekoch, ale aj elektrických, kde však treba rátať s výrazne vyššou cenou.

Hrubosť mletia

Obľubujete espresso, filtrovanú kávu alebo moku? Každá sa vyznačuje inou jemnosťou namletých zŕn, ktoré treba pri výbere mlynčeka zvážiť tiež. Pri ručných mlynčekoch sa hrubosť mletia nastavuje manuálne utiahnutím medzier medzi mlecími kameňmi – čím bližšie k sebe sú, tým jemnejšiu konzistenciu dosiahnete. Pri elektrických mlynčekoch rovnaký efekt dosiahnete nastavením na dotykovom displeji alebo stlačením páky.

Stupne hrubosti sa menia v závislosti od daného modelu, rozpätie môže byť zväčša od 1-20 až po 1-60. Čím väčšie rozpätie, tým viac môžete experimentovať s hrubosťou a jemnosťou. Najhrubšie zrná sa používajú na filtrovanú kávu a french press, stredné na moku a jemné na espresso a džezvu (turecká-arabská káva).

Kapacita

Pri výbere mlynčeka je vhodné zvážiť aj vaše kávové rituály a odpovedať si na otázku, aké množstvo kávy zväčša naraz pripravujete. Ak denne nevypijete viac ako dve šálky kávy, tento parameter pre vás nemusí byť smerodajný, poslúžia vám všetky typy mlynčekov. V prípade, že kávu často pripravujete pre väčšie množstvo ľudí, zvážte veľkosť zásobníka. Ten určuje, koľko kávových zŕn možno do mlynčeka naraz nasypať – na jednu šálku kávy pritom potrebujete asi 7-10 gramov kávových zŕn.

Malé mlynčeky majú kapacitu do 80 gramov a sú vhodné na prípravu jednej až dvoch šálok naraz, kompaktné a vhodné aj na cesty. Pri väčšine elektrických mlynčekov sa voľba počtu šálok začína na čísle dva, jednu šálku však jednoducho nameliete tak, že proces v polovici prerušíte.

Stredné mlynčeky od 80 do 250 gramov namelú kávu pre dve-tri šálky denne, sú vhodné do bežnej domácnosti.

Veľké mlynčeky od 250 do 450 gramov dokážu namlieť viac ako tri šálky denne. Sú vhodné do väčšej domácnosti aj do firmy, zväčša dostupné v elektrických modeloch.

Profesionálne veľké mlynčeky nad 450 gramov sú vhodné do kaviarní a veľkých prevádzok.


Mohlo by vás zaujať: Vyberáme kávovar: Ktorý je pre vás ten pravý?


Údržba

Posledný parameter, na ktorý netreba zabúdať, je spôsob údržby, ktorý sa podpíše na kvalite kávy aj výdrži prístroja. Najmä mlynčeky s mlecími kameňmi by sa mali čistiť po každom použití. Ideálne je, ak čistenie priradíte k celému rituálu prípravy kávy. Ak je to nad vaše sily, mlynček čistite aspoň raz do týždňa.

Mletím sa totiž na kameňoch aj na vnútornej strane zásobníka usádzajú uvoľnené éterické oleje, ktoré na seba následne viažu prachové zrnká kávy. V prípade, že ich neodstránite, zarábate si nielen na horšiu kvalitu kávy, ale aj vznik plesní. Na čistenie stačí použiť čistú zubnú kefku, poslúžia aj čistiace tablety z kukuričnej a pšeničnej múky, ktoré pomeliete namiesto zŕn.

Materiál a cena

Kávové mlynčeky sa vyrábajú v rôznych dizajnoch. Pri ručných mlynčekoch sa najčastejšie používa drevený, plastový a kovový materiál, dokonca aj exotické dreviny. Elektrické mlynčeky sú najčastejšie z plastu, skla a nerezovej ocele. S výnimkou nerezovej ocele, ktorá sa používa pri drahších modeloch, však materiál na kvalitu mletia vplyv nemá a je skôr otázkou estetiky a vkusu.

Ak sa chystáte investovať do mlynčeka na kávu, počítajte s výdavkami od 20 eur za tie najlacnejšie, po 100 a viac eur za profesionálne. Na trhu existujú aj kávové mlynčeky integrované v inom spotrebiči – najmä v kávovaroch, ktoré sa postarajú o skutočný kávový zážitok ako z profesionálnej kaviarne. Odborníci aj recenzenti odporúčajú vyhnúť sa elektrickým mlynčekom pod 20 eur, ktoré takmer naisto používajú trieštivé nože. Z kávových zŕn tak získate maximum vďaka tomu, že ich nameliete krátko pred prípravou, zároveň ich však zničíte, keďže pri tomto procese dochádza k prehriatiu a zrná sa namiesto mletia len sekajú na nerovnomerné časti. Pri nízkom rozpočte zvoľte radšej ručný variant.

 


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close