Premeňte jeseň na jedno z najkrajších období v roku: Ako si vychutnať jej krásu?

Žena v jesennom období

Jeseň je veľkolepé dielo, na ktoré sa príroda pripravuje celý rok (Zdroj: GettyImages)

Jeseň je veľkolepé dielo, na ktoré sa príroda pripravuje celý rok. Ako ju prežívate vy? Beriete ju ako nevyhnutný koniec leta a nostalgiu, alebo sa už neviete dočkať prechádzok, pri ktorých šuští lístie pod nohami? U citlivejších ľudí môže spustiť celé spektrum pocitov, aj tých negatívnych. Zažeňte pochmúrnu náladu a premeňte ju na svoje nové najobľúbenejšie obdobie v roku.

Využite každý slnečný deň naplno

Aj keď sa príroda pripravuje na zimný spánok, práve na jeseň dokáže nabíjať energiou. Krásne odtiene červenej a žltej, vôňa machu, kríky obsypané šípkami, posledné teplé lúče slnka, ktoré sa predierajú cez farebné listy stromov. Nechajte prírodu čarovať s vašou náladou! Vždy, keď je to možné, absolvujte aspoň krátku prechádzku – či už na malý nákup alebo do blízkeho lesíka či parku. Aj niekoľko minút na slnku vám zlepší náladu a neprídete o svoju kondíciu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mojmíra Némethová (@mojjmira),

Vyberte sa na zber jabĺk

Viete o tom, že na svete existuje viac ako 7 500 druhov jabĺk? Sú azda najtradičnejším ovocím, ktoré vo veľkom dozrieva práve na jeseň. Chuť tých doma dopestovaných je neporovnateľne lepšia ako u jabĺk z dovozu. Vyberte si tie najkrajšie kúsky a urobte si zásobu vitamínov na zimu.


Mohlo by vás zaujať: Originálne tipy na jesenné dekorácie: Zútulnite si domov farebnými tekvičkami


Víkendové popoludnie na hrade

Nestihli ste cez leto navštíviť všetky vyhliadnuté turistické miesta? Mnohé z nich sú na jeseň ešte krajšie ako cez leto a zároveň menej preplnené turistami. Najmä na hradoch na vás dýchne umocnená atmosféra dávnej doby. Výhľady do okolia budú doslova dychberúce! Vezmite si však obuv, v ktorej sa nebude šmýkať a pre istotu aj nepremokavú bundu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Oravský hrad / Orava Castle (@oravskyhrad),

Zásobte sa novými knihami

Predlžujúce sa jesenné večery si pýtajú dobrú spoločnosť. Tá najlepšia má aspoň tristo strán a rozpráva príbeh, ktorý vás na chvíľu odtrhne od reality. Tiež sa tešíte, ako sa po dlhom pracovnom dni zababušíte do teplej deky a konečne otvoríte rozčítanú knihu?

Vytvorte si hrejivý domov

Čím menej svetla je vonku, o to viac ho potrebujeme v interiéri. Prineste si do obývačky žiarivé prírodniny, vytvorte bohatý veniec, prehoďte cez gauč krásne žltú deku. Kúpte si oranžové šálky, či zaujímavé vonné sviečky. Už niekoľko svetlých dekorácií sa postará o dokonalú útulnosť v jesennej atmosfére.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa 🍂Koralyne🍂 (@coco_plusdekilos),

Prevoňajte kuchyňu vynikajúcimi dobrotami

Vôňa pečených gaštanov, jablkovej štrúdle, škoricových osích hniezd, ale aj kačica s kapustou priláka do kuchyne každého hladoša. Vyskúšajte kombinácie, ktoré vás ihneď po zjedení zahrejú. Do jesennej kuchyne je ako stvorený zázvor, chilli ale aj kari korenie, ktoré sa hodia do polievok aj omáčok. Nezabudnite ani na varené víno a čokoládu.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Hrejivý jesenný šalát plný vitamínov, ochutnajte lahodné spojenie cvikly a syru feta


Buďte tvoriví

Jeseň je to správne obdobie, kedy máme príležitosť spomaliť a oddýchnuť si. To však neznamená, že by sme mali zastaviť úplne. Chýbajú vám letné aktivity? Zozbierali ste už úrodu zo záhrady a neviete, ako tráviť voľný čas? Pustite sa do jesenných dekorácií. Na ich výrobu máte k dispozícii neobmedzené množstvo prírodného materiálu, ktorý je zadarmo. Pripraviť môžete aj vtáčie kŕmidlá, či pustiť sa do výroby handmade vianočných ozdôb. Ani sa nenazdáte, ako rýchlo bude čas plynúť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Filip Ko (@filip.ko6),

Vyskúšajte nový recept na hustú krémovú polievku

Všetko, čo súvisí s tekvicou, má na jeseň zelenú. Okrem dekorácie a výroby svetlonosov vyskúšajte aj lahodnú krémovú polievku. Čo k nej budeme potrebovať?

Tekvicu hokaido, 2 mrkvy a 3 zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme kúsky zeleniny a zalejeme vodou tak, aby boli suroviny ponorené. Pridáme soľ, čierne korenie a oregano. Varíme do zmäknutia, odstavíme z ohňa a následne vlejeme 250 ml smotany na varenie. Rozmixujeme do hladka a podľa potreby dochutíme, napríklad muškátovým orechom.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame