Spolu s chladnejším počasím prichádzajú sezónne ochorenia a najlepší spôsob ako sa proti nim brániť, je zásobiť telo vitamínmi. Šalát je vítaný zdroj dôležitých látok, posilňujúcich imunitu, je vhodný pre každého a môžete si ho pripraviť kedykoľvek počas dňa.
Jeseň hýri farbami a rovnako farebný je aj náš šalát, ktorý zahreje a prekvapí nevšednou chuťou. Sladkosť cvikle v kontraste so slanou fetou, doplnené sezónnou zeleninou a gaštanmi, tak charakteristickými pre jesenné obdobie, lákajú už na pohľad.
Budeme potrebovať:
- 1 veľkú cviklu
- 10 ks jedlých gaštanov
- 10 ks ružičkového kelu
- 1 červenú cibuľu
- 1 paštrnák
- 2 hlavičky cesnaku
- 150 g fety
- olivový olej
- slnečnicové semienka
- soľ
- rascu
- oregano
- tymián
- aníz
- rozmarín
Postup:
Cviklu očistíme, nakrájame na tenké hranolky a rovnaký postup použijeme pri paštrnáku. Gaštany narežeme do kríža, cibuľu nakrájame na mesiačiky a ružičkový kel na polovice. Hlavičky cesnaku nešúpeme, iba rozkrojíme na polovice.
Všetko okrem gaštanov a cesnaku premiešame s olivovým olejom, soľou, bylinkami a preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Na vrch rozložíme gaštany, cesnak, ešte trocha pokvapkáme olejom a dáme do rúry, vyhriatej na 210 °C. Pečieme zhruba 25 minút,
Keď je zelenina mäkká a chrumkavá, plech vytiahneme, cesnak odložíme bokom a ešte teplé servírujeme. Na tanier uložíme zeleninu s gaštanmi, na vrch rozdrobíme fetu, posypeme tekvicovými semienkami a priložíte grilovaný cesnak v šupke.
Dobrú chuť!
Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdieľať na