Umývate kuracie mäso pred varením správne? Vďaka tomuto postupu môžete znížiť riziko salmonely!

Hands of senior person rinsing chicken thights under cold water from kitchen tap

Pokiaľ si na obed pripravujete kurča, určite ho aj vy najprv umyjete a až potom začnete spracovávať. Podľa vedcov však tento postup nie je správny. Umývanie môže preniesť škodlivé baktérie z kurčaťa na iné jedlo alebo kuchynské náčinie a vystaviť sa riziku otravy jedlom. Pri umývaní totiž prúd vody vystriekne aj na okolie dresu a tým umožní baktériám, aby sa rozšírili. Vedci sa v novom výskume preto pozreli na to, aký je správny postup na umývanie kuracieho mäsa.

Bezpečná vzdialenosť

Výskumníci umiestnili surové kurča pod tečúci kohútik a monitorovali rozprašovanie vody a baktérií na okolité povrchy. Výsledky ukázali, že keď bolo kurča umiestnené 40 centimetrov pod kohútikom, kvapky vody striekali 22 centimetrov. Keď sa však kura umiestnilo 15 centimetrov pod kohútik, kvapky striekali len 5 centimetrov. Prúdenie vody ovplyvnilo aj šírenie vodných kvapiek.


Mohlo by vás zaujímať: Najlepšie spôsoby, ako pripraviť kuracie stehná: Tieto tipy sa oplatí poznať!


Celkovo zistenia naznačujú, že ak trváte na umývaní surového kuracieho mäsa, mali by ste držať mäso v blízkosti kohútika pod stálym prúdom vody. Je tiež dôležité dôkladne vyčistiť všetky okolité povrchy a držať všetky ostatné surové potraviny mimo drezu.

Umývanie nie je potrebné

„Dbajte najmä na to, aby ste surovú stravu držali ďalej od potravín na priamu spotrebu, ako je chlieb, šalát a ovocie,“ odporúčajú výskumníci. Tieto potraviny nebudú uvarené, kým ich zjete, takže žiadne baktérie, ktoré sa na ne dostanú, nebudú zabité.“

V skutočnosti však umývanie mäsa nie je vôbec potrebné. „Veľa ľudí si myslí, že by mali umyť surové kura, ale nie je to potrebné,“ povedal odborník na hygienu potravín Adam Hardgrave. „Všetky baktérie na ňom budú zabité, ak ho dôkladne uvaríte.“



Zdroj: plnielanu.sk, dailymail.co.uk
Odporúčame