Najlepšie spôsoby, ako pripraviť kuracie stehná: Tieto tipy sa oplatí poznať!

Kuracie stehná

Kuracie stehná sú tradičnou súčasťou najmä nedeľňajšieho obeda (Zdroj: Pixabay/RitaE)

Ak by ste mali vytvoriť rebríček obľúbenosti, ktoré kuracie časti u vás doma najčastejšie pripravujete? V top trojke sa určite objavia kuracie prsia, stehná a krídelká. „Mäso s rúčkou“, ako zvyknú kuracie stehná nazývať deti, je šťavnaté a v kuchyni sa s ním dá priam čarovať. Pozrime sa spoločne na niekoľko kulinárskych tipov, ktoré premenia tento vďačný kus mäsa na chuťový zážitok.

Šťavnaté a všestranné

Kuracie stehná sú o čosi tučnejšie ako kuracie prsia. Vďaka tomu si uchovávajú svoju šťavnatosť a umožňujú rozmanité spôsoby prípravy. Výborné sú pečené v celosti, dusené, grilované a vyprážané. V obchode patria k cenovo dostupnejším druhom mäsa, určite je však dobré orientovať sa pri výbere nielen podľa ceny, ale aj spôsobu chovu a kŕmenia.

Kvalitné kuracie stehná si môžete zakúpiť najmä v miestnych chovoch: Dostupné sú aj v supermarketoch – označené ako „premium“ alebo „farmárske“ kuracie stehná. V ideálnom prípade pochádzajú z hydiny, ktorá je chovaná tradičným spôsobom, bez pridania antibiotík a umelých látok. Tieto aspekty sa potom premietajú do ich vzhľadu (silnejšie stehná so zdravou žltkastou farbou kože) a plnohodnotnej chuti kuraciny.

Bylinky k pečeným kuracím stehnám

K pečenej kuracine sa výborne hodia bylinky ako tymián, majorán, šalvia, bazalka. Na zvýraznenie chuti je ako stvorené biele korenie, mletá červená paprika, drvená rasca, kurkuma, chilli, zázvor a cesnak. Čo tak skúsiť tieto kuracie stehná s cesnakovo-parmezánovou omáčkou?

Čo robiť, aby kuracie stehná nevyschli?

Áno, z času na čas sa stáva, že po upečení sú stehná tvrdšie a vysušené. Čo sa stalo? Príčinou je najmä dlhé pečenie na nižších teplotách. Najlepšie je piecť kuracie stehná pri teplote 180 °C po dobu približne 35 – 40 minút a na posledných 10 minút zvýšiť teplotu na 200 °C pre vytvorenie chrumkavej kože. S pomocou dobrej marinády tiež predídete strate ich prirodzenej šťavnatosti.

Vyprážané kuracie stehná bez spálenia

Vyprážané kuracie stehná so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom sú klasikou, ktorej sa nedá odolať. Tajomstvom dokonalého prepečenia (teda tak, aby pri kosti bolo mäso tepelne spracované a nie krvavé) je pomalé praženie a použitie čerstvej preosiatej strúhanky do trojobalu. Ak totiž použijete starú strúhanku s väčšími kúskami, tie sa ako prvé v oleji prepália, pokazia výslednú chuť a spôsobia predčasné stmavnutie trojobalu.

Ako vykostiť kuracie stehná?

Mäso z vykostených kuracích stehien a nakrájané na drobné kúsky je vhodné do šalátov a čínskej kuchyne. Na samotné vykosťovanie potrebujete predovšetkým ostrý špicatý nôž. Nasledujúcim postupom vykostíte dokonca aj v celosti spojené horné a dolné kuracie stehno. Ako na to?

  • Nožom narežeme šľachy okolo holennej kosti – v mieste, kde je koža najtenšia.
  • Tlakom vylomíme dlhú kosť a opatrne vyrežeme „špáradlovú” kosť.
  • Zo strany, kde nie je koža, urobíme pozdĺžny rez po krátkej kosti smerom ku kĺbiku.
  • Opatrne obrežeme kosť a chrupavky tak, aby na nich zostalo čo najmenej mäsa.
  • Skontrolujeme mäso, či v ňom nezostali kúsky tvrdých častí a môžeme sa pustiť do krájania.
  • Kosti netreba vyhadzovať. Dajú sa použiť do vývaru.

Kurací perkelt bez horkosti

Ak máte chuť na tradičný perkelt, z kuracích stehien pripravíte ten najvyváženejší. Môže za to dostatok šťavnatého mäsa, menej drobných kostí, ktoré by nepozornému oku mohli uniknúť a vo finále jednoduché a zároveň estetické servírovanie. Ako sa však vyhnúť horkej pachuti a riziku spálenia? Kľúčom k perfektnému výsledku je správne pridávanie mletej papriky.

  • Najskôr necháme na restovanej cibuľke osmažiť očistené kuracie stehná z obidvoch strán. Po zatiahnutí ich poprášime mletou paprikou a celý hrniec na chvíľu stiahneme z plameňa. Dobre premiešame, aby sa paprika na kuracom mäse a vo výpeku prehriala. Vrátime naspäť na plameň a podlejeme teplým vývarom.
Zdroj: PR článok

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close