Marinády na ryby, kuracie, bravčové aj hovädzie mäso: Odložte si ich, zídu sa vám v kuchyni aj na grilovačke!

Kuracie mäso v marináde

Kuracie mäso v marináde (Zdroj: GettyImages)

Výborné sú nielen na grilovačku, oceníte ich aj pri príprave minútok na panvici či dlhšom pečení. Dnes sme pre vás vybrali tie najlepšie marinády, ktoré aj z „obyčajného mäsa“ vyčarujú voňavú špecialitu. Dáte prednosť pikantným kombináciám, jemne sladkastej chuti alebo intenzívnej vôni byliniek?

13 zlatých pravidiel marinovania

Na marinovanie mäsa treba myslieť vopred, aby chuť a aróma prenikla hlbšie do štruktúry:

1. Kúsky kuracieho alebo bravčového mäsa a kuracie krídelká marinujte aspoň 1 hodinu.
2. Steaky, kotlety a tuhšie mäso aspoň 4 hodiny.
3. Väčšie kusy, ktoré chcete piecť v celosti (napríklad bravčové stehno), ponechajte v marináde aj viac ako 6 hodín, alebo cez noc.
4. Mäso pred marinovaním nesmie byť zamrznuté. Pustilo by do marinády veľa vody.
5. Mäso nakrájajte na podobne veľké kúsky. Marináda do nich vsiakne rovnomerne. Pre urýchlenie marinovania môžete mäso narezať.
6. Ak chcete marinovať veľký kus, urobte vidličkou alebo nožom do mäsa diery. Marináda sa tak rýchlejšie dostane aj do hlbších štruktúr.
7. Marináda by mala pokryť celý povrch mäsa. Najlepšie urobíte, ak do nej mäso ponoríte.
8. Namarinované mäso uchovávajte v chladničke.
9. Výborný výsledok dosiahnete bez prítomnosti vzduchu – to znamená uzavrieť pokrm do plastovej či sklenej dózy, alebo do mikroténového vrecka.
10. Olej, ktorý použijete pri marinovaní, by mal patriť k tým kvalitnejším. Je nositeľom arómy použitých korenín.
11. Ak ste do marinády použili cukor alebo med, mäso dajte upiecť. Prudkým smažením by povrch skaramelizoval.
12. Väčšie kúsky byliniek a korenín z povrchu mäsa zotrite. Pri tepelnej úprave zhoria ako prvé a postarajú sa o horký povrch.
13. Ak vám zostala marináda, v ktorej mäso niekoľko hodín pobudlo, okamžite ju tepelne spracujte – napríklad ako omáčku. Nezmrazujte ju na budúce použitie.


Máte radi klasické jedlá? Pripravte si guláš na mnoho spôsobov s touto kuchárkou


Kuracina s medom aj na víne

Zázvorovo-medová marináda: šťava z pomaranča, šťava z citrónu, 2 PL medu, 2 ČL čerstvého nastrúhaného zázvoru, 5 PL slnečnicového oleja, soľ, mleté čierne korenie.

Pikantná na kuracie stehná: 6 PL olivového oleja, 1 ČL chilli korenia, 1 ČL mletej sladkej papriky, 5 strúčikov cesnaku, 1 ČL soli.

Vínová marináda: 6 PL olivového oleja, 300 ml červeného vína, vetvička rozmarínu , 1 ČL tymiánu, 7-8 ks klinčekov. Koreniny treba posekať nadrobno (aj v mlynčeku) a zmiešať s tekutými ingredienciami.

Bravčové mäso v intenzívnych arómach

Pivná marináda: 3 PL kečupu, 2 PL sójovej omáčky, 250 ml piva, 2 strúčiky cesnaku, ½ ČL rozmarínu, ½ ČL tymiánu. Bravčové mäso narežeme na plátky, naklepeme, potrieme marinádou a necháme cez noc v chladničke marinovať.

Horčicová marináda: 4 PL horčice, 2 PL medu, 4 PL oleja, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté korenie. Marinádu necháme pôsobiť aspoň 6 hodín.


Mohlo by vás zaujať: Vylepšite svoje jedlo koreninami a bylinkami: Zistite, čo s čím ladí


Hovädzina si žiada výrazné chute

Marináda s koreňovou zeleninou: 1 petržlen, 1 mrkva, 10 cm bielej časti póru, 200 ml červeného vína, 50 ml vínneho octu, 4 bobkové listy, 1 ČL mletého čierneho korenia. Mrkvu a petržlen nastrúhame na jemnom strúhadle, pór nakrájame na maličké kúsky a zmiešame so zvyšnými surovinami.

Steaková marináda: 4 PL sójovej omáčky, 4 PL worčestrovej omáčky, 8 PL olivového oleja, 3 ČL sušenej petržlenovej vňate, 3 ČL sušenej bazalky, 2 strúčiky nastrúhaného cesnaku, 1 ČL mletého čierneho korenia.

K rybe sa hodia bylinky aj zázvor

Bylinková marináda: 3 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 1 ČL tymiánu, 1 ČL rozmarínu, nadrobno nasekanú mladú cibuľku, biele korenie, soľ.

Zázvorová s petržlenovou vňaťou: 4 PL olivového oleja, 2 ČL čerstvého nastrúhaného zázvoru, 2 PL čerstvej nasekanej petržlenovej vňate, šťavu z ½ citrónu, soľ, mleté čierne korenie podľa chuti.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame