Možno aj vy patríte k tým, ktorí rybí olej pili nasili a to isté robili svojim deťom. Je pravda, že má svoju typickú chuť a arómu, ktorá nesadne každému. Zároveň však v sebe skrýva toľko benefitov, že by ste ho rozhodne nemali prehliadať.
Rybí olej je tuk alebo olej extrahovaný z rybieho tkaniva. Väčšinou pochádza z mastných rýb, ako sú tuniak, sleď, makrela či ančovičky. Niekedy sa však môže vyrábať aj z iných rýb, napríklad z pečene tresky (tresčia pečeň). Prečo je vlastne taký dôležitý? Pretože je najbohatším prírodným zdrojom omega-3 mastných kyselín DHA a EPA, teda zdravých tukov, ktoré náš organizmus nevyhnutne potrebuje. Zároveň sa v ňom nachádzajú aj viaceré cenné vitamíny, predovšetkým A, D a E.
Ustrice namiesto rybieho oleja?
Pravdepodobne ste si v tejto chvíli pomysleli, že jednoduchšie je predsa len konzumovať priamo ryby, než kupovať nejaký rybí olej. A v podstate máte pravdu. Lenže naše telo potrebuje denne prijať 500 až 1 000 miligramov omega-3 mastných kyselín, čo predstavuje približne 50 gramov lososa, 70 gramov sardiniek, 16 ustríc alebo 4 vajcia.
Ruku na srdce, kto z nás tieto produkty konzumuje naozaj denne? Ak budeme trochu miernejší a počúvneme odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), rybu by sme mali mať na tanieri dvakrát do týždňa. No a keďže nie sme žiadna rybárska veľmoc, aj dodržanie tejto jednoduchej rady nám väčšinou robí problémy.
Mohlo by vás zaujať: Rybí olej pre mozog, srdce aj postavu: Na čo všetko pôsobí a ako ho konzumovať?
Srdce, oči, nálada aj pokožka
Ak si teda nedokážeme prísun omega-3 mastných kyselín zabezpečiť v strave, potom je naozaj vhodné pouvažovať o rybacom oleji. Poskytne nám množstvo zdravotných výhod, vrátane ochrany pred mnohými chorobami.
Kardiovaskulárne ochorenia: Srdcové choroby patria k najčastejším príčinám úmrtí na celom svete. Mnohé štúdie potvrdili, že národy, ktoré konzumujú veľa rýb, majú podstatne nižší výskyt srdcových chorôb. Rovnako jeho konzumáciou môžeme predísť vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Oči: Omega-3 mastné kyseliny sú veľmi dôležité aj pre náš zrak. Podľa štúdie spoločnosti ScienceDirect viedlo niekoľkomesačné pravidelné užívanie rybacieho oleja k zlepšeniu videnia aj u ľudí, ktorým sa zrak zhoršil vplyvom veku.
Mozog: Náš mozog pozostáva z takmer 60 % tuku a veľkú časť tohto tuku tvoria omega-3 mastné kyseliny. Preto je ich dopĺňanie nevyhnutné pre normálnu funkciu mozgu. Výskumy potvrdili, že pravidelnou konzumáciou rybieho oleja môžeme zlepšiť príznaky depresie a oddialiť duševný úpadok. S pribúdajúcim vekom sa zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby, aj tomu dokážeme častejšou konzumáciou rýb alebo oleja z nich predísť.
Zápalové procesy: Zápal je reakcia nášho organizmu na infekciu. Ak sa dostane do chronického štádia, môže prispieť ku vzniku viacerých ochorení, napríklad cukrovky či srdcových chorôb. Riešením je zmiernenie zápalu a posilnenie imunitného systému. Keďže rybí olej má protizápalové vlastnosti, môže byť pri liečbe chronických zápalov mimoriadne nápomocný. K správnej funkcii imunitného systému prispievajú aj vitamíny A a D, ktoré tiež obsahuje.
Kosti: V starobe kosti strácajú základné minerály, stávajú sa krehkejšími, a to vedie k častejším zlomeninám. Vitamín D obsiahnutý v rybom oleji stimuluje vstrebávanie vápnika v tele, a to napomáha k pevnejším kostiam a prevencii osteoporózy.
Chudnutie: Obezita sa spája s rizikom ďalších chorôb, ako je cukrovka či rakovina. Mnohé štúdie naznačujú, že výživové doplnky v podobe rybieho oleja v kombinácii s pohybom a zdravým stravovaním môžu napomôcť pri chudnutí.
Pokožka: Omega-3 mastné kyseliny, ale aj vitamín E, ktorý je známym antioxidantom, napomáhajú zdraviu pokožky. Tá trpí znečisteným životným prostredím, pôsobením slnečného žiarenia i starnutím.
Ďalšie prínosy: Jeho konzumácia pôsobí ako prevencia pred vznikom Parkinsonovej choroby, môže znamenať ochranu pred alergiami a podľa štúdie londýnskej univerzity Qeen Mary je prevenciou aj pred vznikom astmy.
Ako ho užívať?
Ideálne je užívanie spolu s jedlom alebo bezprostredne po jedle. Vtedy totiž dochádza k zvýšenému vylučovaniu žlče a tým aj lepšej stráviteľnosti. Užitie oleja spolu s jedlom zároveň napomáha vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré sme prijali v potrave. Ak by sme ho konzumovali nalačno a len zapili vodou, výsledkom by bolo sťažené a spomalené trávenie a s tým spojená ťažoba v žalúdku.
Otázkou je aj to, či rybí olej konzumovať raz denne, alebo v niekoľkých denných dávkach. Odpoveď závisí od zdravotného stavu jednotlivca. Zdravý človek by mal olej užiť v jednorazovej dávke, mastné kyseliny sa totiž metabolizujú pomaly a zvýšené hladiny lipidov v sére po konzumácii tuku pretrvávajú niekoľko dní. Ak však trpíte poruchami trávenia napríklad z dôvodu nedostatočnej funkcie žlčníka, bude pre vás výhodnejšie rozdeliť si dennú dávku na viac menších častí a v priebehu dňa ich užiť spolu s jedlom. Nezaťažíte zbytočne svoj tráviaci systém a vyhnete sa tak prípadnej hnačke.
Zdieľať na
Zdieľaní