Vo vašej chladničke by nemala chýbať táto základná POTRAVINA: Dokáže znížiť riziko vážnej choroby

Obyčajná potravina vám môže pomôcť v prevencii proti závažnému ochoreniu (Zdroj: Freepik/freepik)

#Obľúbená raňajková potravina, ktorú má v chladničke väčšina z nás, by mala pomáhať v prevencii proti vážnemu ochoreniu. Zistili to vedci v nedávnej štúdii, ktorá sa zameriavala na konzumáciu istého typu jogurtov a priniesla prekvapivé výsledky. Mrknite sa na nové vedecké zistenia, ktoré vám môžu v budúcnosti zachrániť život.

Jogurtová prevencia

Nedávna štúdia, ktorú publikoval časopis Gut Microbes, odhalila zaujímavý nález. Podľa odborníkov by pravidelná konzumácia jogurtu mohla znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Vedci totiž zistili, že ľudia, ktorí jedli jogurt aspoň dvakrát týždenne, mali preukázateľne nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Ide o typ karcinómu, ktorý môže byť náročnejší na diagnostiku a liečbu, pretože príznaky sa môžu objaviť až v pokročilých štádiách. Tento typ rakoviny hrubého čreva je považovaný za pomerne nebezpečný. Konzumácia prospešných baktérií z jogurtu by ale mala dokázať zabrániť jej prepuknutiu v ľudskom organizme.

Probiotiká na prvom mieste

Určite viete, že jogurt je bohatý na probiotiká, ktoré sú dobré pre podporu zdravia našich čriev. Podľa jedného z výskumníkov má konzumácia vhodného jogurtu pomáha zvyšovať počet týchto prospešných baktérií. Vyvážený mikrobióm vo vašom tele môže pomôcť zmierniť zápaly a tým znížiť riziko rôznych zdravotných problémov, vrátane rakoviny.

Vedci analyzovali údaje, ktoré sledovali stravovacie návyky viac ako 132 000 ľudí. Výskumníci zistili, že „u tých, ktorí jedli jogurt pravidelne, bolo riziko vzniku  karcinómu o 20 % nižšie v porovnaní s tými, ktorí jogurt nekonzumovali“.

Nejde o všeliek

Hoci štúdia priniesla nádej v prevencii rakoviny, odborníci varujú, že výskum je ešte len v počiatočnom štádiu. Štúdia poukazuje iba na možné prepojenie, nie priame súvislosti. Navyše, štúdia sa opierala o malú skupinku účastníkov, čo mohlo určite ovplyvniť presnosť zistených údajov.

Aj keď nie je možné považovať jogurt za všeliek, stále existuje čoraz viac dôkazov, že probiotiká naozaj podporujú zdravie čriev. Vyvážený črevný mikrobióm môže pomôcť znížiť zápal v tele, ktorý je spájaný so vznikom rakoviny. Jogurt môže byť jednou zo súčastí zdravého životného štýlu, ktorý podporuje naše celkové zdravie.

Na toto pozor!

Ak sa rozhodnete zaradiť jogurt do svojho jedálnička, odborníci odporúčajú vybrať si druhy s nízkym obsahom pridaného cukru alebo dokonca úplne bez cukru. V prípade, že rozhodnete urobiť niečo pre seba, siahnite po jogurtoch, ktoré sú bez príchute.

Mnohé ochutené jogurty totiž obsahujú vysoké množstvo cukru, čo môže negatívne ovplyvniť prospešné účinky. Nadbytok cukru môže prispieť k zápalom a metabolickým problémom, ktoré sa spájajú práve s vyšším rizikom vzniku rakoviny.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame