Sezóna čajov je v plnom prúde. Mnohí z nás si vychutnávajú voňavé a liečivé bylinkové čaje, ktoré vlastnoručne pozbierali počas letných mesiacov. Ak si aj vy s radosťou tvoríte svoje vlastné pestré mixy byliniek, mali by ste sa mať na pozore. Vedeli ste o tom, že namiešať vhodnú a chuťovo vyváženú zmes je skutočná alchýmia?
Domáci mix
V prípade zdravia sa neoplatí experimentovať. Hoci sa venujete bylinkárstvu dlho a poznáte vlastnoručne nazbierané a nasušené bylinky, mali by ste si pri mixovaní vlastných zmesí dávať pozor. Nejde ani tak veľmi o farbu či chuť, ale najmä o kombináciu liečivých účinkov, ktoré sa môžu tak trochu „pobiť“.
Skôr než sa pustíte do kombinovania si poriadne premyslite, čo od čaju očakávate – a to aj napriek tomu, že určite ovládate základný princíp toho, že iné bylinky použijete na trávenie, iné sa zas hodia na imunitu či prechladnutie. Ak v dobrej mienke zmixujete niektoré druhy, nemusí sa vám to oplatiť. Bylinky, totiž, môžu svoje účinky zvyšovať, ale aj znižovať. Tu platí, že by ste mali dôkladne poznať to, čo vkladáte do svojho hrnčeka. Na dôslednosť dbajte najmä v prípade, že pripravujete čaj pre deti, tehotné a dojčiace ženy.

Začína to skladovaním
Pokiaľ chcete z byliniek vyťažiť maximum, mali by ste ich správne skladovať. Proces ich uchovania teda začína vo chvíli, kedy si ich nazbierate. Základom je dôkladné vysušenie, aby ste zabránili udržaniu vlhkosti, ktorá by mohla spôsobiť, že váš čajový mix začne plesnivieť.
Následne dbajte aj na skladovanie – ideálne je, ak ich počas celého roka držíte vo vhodných papierových či látkových obaloch na suchom a tmavom mieste. V prípade byliniek, ktoré ste si nazbierali, sa odporúča spotrebovanie do nasledujúcej sezóny.
Dôsledná príprava
Na spôsobe prípravy záleží. Okrem toho, že treba dbať na správny technologický postup (záleží na tom, akú časť rastliny používate, pretože niektoré časti rastlín treba povariť, iné iba krátko spariť), sledujte aj konzistenciu byliniek – ak sú veľmi sypké, zmes je staršia a odporúčame vám ju vyhodiť. Samozrejme, najlepšie je riadiť sa vôňou a vzhľadom…
Pri príprave nápoja si dajte záležať – z hľadiska chute by ste nemali pridávať príliš veľa aromatickej a výraznej bylinky, ktorá by prebila chuť ostatných zložiek. Toto pravidlo platí nielen v prípade sušených bylín, ale napríklad aj pri použití čerstvého zázvoru.
Zdieľať na