Čaje z čerstvých jarných rastlín: Tieto sú pre vás skutočným elixírom

Jarný čaj

photl.com

Bylinky na prvé jarné čaje sa už dajú zbierať aj v chladnejších oblastiach stredného Slovenska. Bylinkári na Horehroní sa aj dnes chystajú na zber pľúcnika lekárskeho. Ako povedal zberač a pestovateľ liečivých bylín František Ďurčenka z Polomky, pri jarnom čaji z pľúcnika by bol opatrný. Oveľa vhodnejšie sú prvosienky, podbeľ či žihľava.

Na lúkach vystavených priamemu slnku sa už dajú zbierať prvé kvety podbeľu a prvosienok. Na dostatočne prehnojených miestach začína rašiť žihľava dvojdomá. Na zber pľúcnika lekárskeho treba poznať lokality, v ktorých rastie. „Pri jeho zbere však treba byť opatrný. Je
to síce liečivá rastlina, ale obsahuje látky, ktoré nie sú pre organizmus prospešné pri dlhodobom pôsobení. Kto však chce využiť jeho účinky, mal by ho kombinovať s inými vhodnými bylinami a čaje piť s mierou. Aj pri zbere treba byť ohľaduplný. Zbierame len rozkvitnuté rastliny. Ak chceme zbierať pľúcnik aj o rok, určite treba zopár rastlín nechať na semeno,“
povedal Ďurčenka.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kráľovná jarnej očisty: Žihľava pomôže zdraviu, kráse aj vašej záhrade


Okraje ciest a miesta, kde pôda ešte nie je pripravená na iné rastliny, sú posiate podbeľom liečivým. Prvosienka jarná obľubuje lúky, často sa vyskytuje blízko riek a potokov. „Čaj z prvosienky jarnej je skutočným elixírom. Dúšky čaju chutia najmä po zime znamenite. Výborný je aj zo žihľavy dvojdomej. Bylinky nie je potrebné sušiť. Jarný čaj je najlepší z čerstvých rastlín. Treba si však pozrieť, naštudovať, prípadne sa poradiť, aké množstvá drogy sú potrebné na objem vody. Vhodné je bylinky kombinovať, ich účinok sa potom ešte znásobí,“ dodal bylinkár z Polomky.

Zdroj: photl.com, photl.com, TASR

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close