Chutné a plné výživných látok: Spoznajte farro či ďalšie celozrnné superpotraviny

Obilnina farro

Farro patrí medzi tzv. „staroveké obilniny“, ktoré boli základnými potravinami kultúr už niekoľko stoviek rokov. (Zdroj: Freepik/user11694906)

Takzvané „staroveké obilniny“ označujúce celé zrná, ako sú napríklad proso, amarant, kamut alebo quinoa, boli základnými potravinami kultúr už niekoľko stoviek rokov. Od modernej pšenice, ryže či kukurice sa líšia tým, že nejde o selektívne vyšľachtené alebo hybridované odrody zŕn. V tomto článku si prezradíme, čo všetko obsahujú a ako ich môžete využiť v kuchyni.

Plné výživných látok

Zahraničný pojem „whole grain“ zahŕňa všetky zrná a semená, ktoré sú celé – zachovávajú si všetky svoje jedlé časti: vonkajšiu otrubovú vrstvu bohatú na vlákninu; centrum endospermu bohaté na sacharidy, ktoré tvorí väčšinu samotného zrna; a vnútorné jadro alebo klíčky, ktoré sú plné vitamínov, bielkovín a zdravých tukov. „Veľa ľudí si neuvedomuje, že celé zrná obsahujú okrem vitamínov a antioxidantov aj niekoľko gramov bielkovín,“ povedala pre portál spravodajský CNN Nikita Kapur, registrovaná dietologička v New Yorku. S každou porciou celých zŕn „dostanete kopec minerálov, vitamínov B a vlákniny, čo je obzvlášť dôležité pre zdravie čriev.“

Chutné na niekoľko spôsobov

Amarant je malé bezlepkové zrno, ktoré môžete napríklad podusiť do mäkka, aby ste vytvorili krémové jedlo podobné polente. Semienka sa dajú aj opekať na miernom ohni na suchej panvici, no dôležité je často ich pretrepávať, kým nezačnú pukať ako pukance. Po opekaní sú lahodne chrumkavým doplnkom domácich energetických tyčiniek alebo jogurtových misiek.

Pohánka je bezlepková a botanicky príbuzná rebarbore, no tieto polygonálne semienka (nazývané aj krúpy) nechutia ako ovocie. Určite je vám známa pohánková múka, ktorá sa používa na prípravu palaciniek či soba rezancov. Ide vlastne o opečenú pohánku.

Farro je taliansky názov pre tri formy starodávnej pšenice: farro piccolo či einkorn; farro medio alebo emmer; a farro grande, alebo špalda. Farro, ktoré zvyčajne nájdete v obchode, je odroda emmer a sú to rustikálne napumpované pšeničné bobule, ktoré sú ideálne ako základ obilnej misky. Môžete si tiež skúsiť urobiť taliansky inšpirované krémové farro rizoto s parmezánom.

Freekeh je odroda pšenice, ktorá sa zbiera nezrelá. Po pražení dostáva údenú, orieškovú chuť a žuvaciu textúru. Freekeh je vynikajúca v kuracom guláši alebo vo vegetariánskej burrito miske spárovanej s pikantnou salsou.

Kamut je vlastne iný názov pre starý druh pšenice khorasan, vyznačujúci sa veľkými zrnami, jemnou chuťou, jemnou textúrou a vysokým obsahom bielkovín. Kamut môžete použiť ako náhradu hnedej ryže alebo ju zmiešajte v šaláte s výraznými príchuťami, napríklad s rukolou, pomarančom alebo vlašskými orechmi.

Proso je bezlepkové semienko s varenou textúrou podobnou kuskusu. Malou odrodou prosa je teff, ktoré sa najčastejšie používa ako základ múky pre etiópsky chlieb injera. Pre trocha chrumkavosti vyskúšajte surové proso zamiešané do cesta alebo použite teff uvarené v raňajkovej kaši.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close