Užite si čerešne 3x inak: Takto nevyjde nazmar doslova ani kôstka!

ako využiť čerešne

Ako využiť čerešne? (Zdroj: GettyImages)

Čerešne sú jedným z najobľúbenejších plodov u nás. Pochádzajú z Ázie, ale už dávno sú rozšírené po celom svete. Poznáme asi 500 odrôd. Tieto šťavnaté okrúhle plody dozrievajú od mája do júla a keďže sa blíži ich sezóna, prinášame vám zaujímavé spôsoby ich využitia aj u vás doma.

Vieme, že čerešne majú výbornú osviežujúci sladkú chuť. Obsahujú horčík, železo, fosfor, jód, vápnik a zinok a vitamíny A,B,C, E a P. Jedna šálka čerstvých čerešní má približne 87 kcal, 1,4 g bielkovín a 2,9 g vlákniny. Aké sú ďalšie dôvody, pre ktoré by sme ich mali zaradiť do nášho jedálnička?

  • pôsobia protizápalovo
  • majú omladzujúce účinky
  • pomáhajú pri paradentóze
  • vďaka vitamínu C sú výborné na posilnenie imunity
  • pre obsah melatonínu sú považované za skvelého pomocníka pre ľudí trpiacich nespavosťou
  • ak máte prekyslený organizmus, určite siahnite po tomto šťavnatom ovocí
  • ich konzumácia prispieva k správnemu fungovaniu obehovej sústavy

Využite čerešne 3x inak

Šťavnatý koláč s čokoládou

Budeme potrebovať:

  • 30 lyžíc špaldovej polohrubej múky
  • 30 lyžíc mlieka
  • 15 lyžíc kryštálového cukru
  • 2ks vanilkového cukru
  • 1,5 sáčku prášku do pečiva
  • 15 lyžíc oleja
  • 3 vajcia
  • 150 g čokolády na varenie
  • 2 hrnčeky odkôstkovaných čerešní

Postup:

  1. Všetky ingrediencie okrem čerešní a čokolády zmiešame dokopy.
  2. Vylejeme na pomastený a múkou vysypaný plech. Posypeme čerešňami a posekanou čokoládou.
  3. Pečieme 20 minút pri 180 °C. Lahodná vôňa sa roznesie po dome už po niekoľkých minútach. Uchmatnite si svoj kúsok radšej na začiatku, o koláč bude určite bitka.

Lahodný džem

Budeme potrebovať:

  • 2 kg čerešní
  • 440 g cukru prírodného trstinového
  • 2 citróny

Postup:

  1. Čerešne dôkladne umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. Dáme pozor, aby medzi nimi neboli nahnité kúsky. Polovicu pokrájame na malinké kúsky a druhú časť rozmixujeme.
  2. Najlepšie je variť džem vo viacerých hrncoch alebo na viackrát v menšom množstve. Podľa rozdeleného množstva pridávame cukor a citrónovú šťavu.
  3. Horúci džem naplníme do čistých horúcich pohárov, uzavrieme viečkom, otočíme hore dnom a necháme takto otočené pár hodín.

Voňavý likér

Budeme potrebovať:

  • 1,5 kg odkôstkovaných čerešní
  • 0,5 l rumu
  • 1 kg cukru
  • čistú sklenenú nádobu
  • bavlnenú utierku
  • gázu
  • lievik

Postup:

  1. Umyté a osušené odkôstkované čerešne nasypeme do veľkého pohára, prilejeme 250 ml rumu a 0,5 kg cukru. Pohár zakryjeme bavlnenou utierkou a upevníme gumičkou. Necháme odpočívať približne 20 dní.
  2. Každý deň opatrne pretrepeme.
  3. Pomocou lieviku a gázy prelejeme do čistej nádoby. Pridáme zvyšných 250 ml rumu a 0,5 kg cukru. Necháme odležať pokiaľ neuvidíme, že sa cukor rozpustil. Scedíme a prelejeme do fliaš.

Náš tip na záver:

Určite vás nenapadlo, že práve kôstky z čerešní by mohli mať ďalšie využitie. Stačí ich vysušiť v rúre a naplniť ich do bavlneného vrecúška. Toto vrecúško vám môže pomôcť ako chladivé vrecúško, pokiaľ ho necháme určitý čas v chladničke. Určite to oceníte pri boľavom kolene či členku. Druhá možnosť je ohriať vrecúško v mikrovlnke či na radiátore a uľaviť si pri odreninách, upchatých dutinách či zápale ucha. Dámy budú za tento podomácky vytvorený zázrak rady, najmä pri menštruačných bolestiach.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame