Čerešne sú jedným z najobľúbenejších plodov u nás. Pochádzajú z Ázie, ale už dávno sú rozšírené po celom svete. Poznáme asi 500 odrôd. Tieto šťavnaté okrúhle plody dozrievajú od mája do júla a keďže sa blíži ich sezóna, prinášame vám zaujímavé spôsoby ich využitia aj u vás doma.
Vieme, že čerešne majú výbornú osviežujúci sladkú chuť. Obsahujú horčík, železo, fosfor, jód, vápnik a zinok a vitamíny A,B,C, E a P. Jedna šálka čerstvých čerešní má približne 87 kcal, 1,4 g bielkovín a 2,9 g vlákniny. Aké sú ďalšie dôvody, pre ktoré by sme ich mali zaradiť do nášho jedálnička?
- pôsobia protizápalovo
- majú omladzujúce účinky
- pomáhajú pri paradentóze
- vďaka vitamínu C sú výborné na posilnenie imunity
- pre obsah melatonínu sú považované za skvelého pomocníka pre ľudí trpiacich nespavosťou
- ak máte prekyslený organizmus, určite siahnite po tomto šťavnatom ovocí
- ich konzumácia prispieva k správnemu fungovaniu obehovej sústavy
Využite čerešne 3x inak
Šťavnatý koláč s čokoládou
Budeme potrebovať:
- 30 lyžíc špaldovej polohrubej múky
- 30 lyžíc mlieka
- 15 lyžíc kryštálového cukru
- 2ks vanilkového cukru
- 1,5 sáčku prášku do pečiva
- 15 lyžíc oleja
- 3 vajcia
- 150 g čokolády na varenie
- 2 hrnčeky odkôstkovaných čerešní
Postup:
- Všetky ingrediencie okrem čerešní a čokolády zmiešame dokopy.
- Vylejeme na pomastený a múkou vysypaný plech. Posypeme čerešňami a posekanou čokoládou.
- Pečieme 20 minút pri 180 °C. Lahodná vôňa sa roznesie po dome už po niekoľkých minútach. Uchmatnite si svoj kúsok radšej na začiatku, o koláč bude určite bitka.
Lahodný džem
Budeme potrebovať:
- 2 kg čerešní
- 440 g cukru prírodného trstinového
- 2 citróny
Postup:
- Čerešne dôkladne umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. Dáme pozor, aby medzi nimi neboli nahnité kúsky. Polovicu pokrájame na malinké kúsky a druhú časť rozmixujeme.
- Najlepšie je variť džem vo viacerých hrncoch alebo na viackrát v menšom množstve. Podľa rozdeleného množstva pridávame cukor a citrónovú šťavu.
- Horúci džem naplníme do čistých horúcich pohárov, uzavrieme viečkom, otočíme hore dnom a necháme takto otočené pár hodín.
Voňavý likér
Budeme potrebovať:
- 1,5 kg odkôstkovaných čerešní
- 0,5 l rumu
- 1 kg cukru
- čistú sklenenú nádobu
- bavlnenú utierku
- gázu
- lievik
Postup:
- Umyté a osušené odkôstkované čerešne nasypeme do veľkého pohára, prilejeme 250 ml rumu a 0,5 kg cukru. Pohár zakryjeme bavlnenou utierkou a upevníme gumičkou. Necháme odpočívať približne 20 dní.
- Každý deň opatrne pretrepeme.
- Pomocou lieviku a gázy prelejeme do čistej nádoby. Pridáme zvyšných 250 ml rumu a 0,5 kg cukru. Necháme odležať pokiaľ neuvidíme, že sa cukor rozpustil. Scedíme a prelejeme do fliaš.
Náš tip na záver:
Určite vás nenapadlo, že práve kôstky z čerešní by mohli mať ďalšie využitie. Stačí ich vysušiť v rúre a naplniť ich do bavlneného vrecúška. Toto vrecúško vám môže pomôcť ako chladivé vrecúško, pokiaľ ho necháme určitý čas v chladničke. Určite to oceníte pri boľavom kolene či členku. Druhá možnosť je ohriať vrecúško v mikrovlnke či na radiátore a uľaviť si pri odreninách, upchatých dutinách či zápale ucha. Dámy budú za tento podomácky vytvorený zázrak rady, najmä pri menštruačných bolestiach.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na