Čerešne májovky pre zdravie aj krásu: Využite ich účinky na maximum

Čerešne

thinkstockphotos.com

Mnohí z nás už netrpezlivo čakajú na dozretie prvých májových čerešní, aby po dlhom období konečne mohli ochutnať čerstvé šťavnaté ovocné plody. Výhodou tzv. májoviek je okrem toho, že spravidla nie sú vôbec červivé, aj veľké množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus.

Malé sladké sýtočervené bobule predstavujú poklad v podobe vitamínov C, B, E a A. Z minerálnych látok obsahujú horčík, železo, zinok, fosfor, vápnik, jód, draslík a kremík. Zároveň sú aj bohatým zdrojom antioxidantov a vlákniny.

Chránia srdce

Čerešne chránia srdce a znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Tým, že regulujú hladinu tuku a glukózy v krvi, znižujú riziko výskytu zlého cholesterolu a zároveň pomáhajú predchádzať vzniku cukrovky či mŕtvice.

Pomáhajú pri cukrovke

Čerešne majú nízky glykemický index, čo znamená, že ich výhody ocenia najmä pacienti trpiaci cukrovkou, ktorí si musia strážiť príjem cukru. Antokyanín navyše prirodzene podporuje tvorbu inzulínu.


Mohlo by vás zaujať: Čím tmavšie, tým lepšie: Prečo sú tmavé potraviny pre naše zdravie také prospešné?


Zabraňujú vzniku rakoviny

Americký inštitút pre výskum rakoviny prišiel s informáciou, že čerešne sú obzvlášť skvelé pri prevencii vzniku rakoviny hrubého čreva. Je to najmä vďaka vysokému obsahu vlákniny, ktorá pomáha aj v boji proti nadváhe. Tá podľa inštitútu môže byť jedným z rizikových faktorov vzniku tohto typu rakoviny.

Znižujú krvný tlak

Vďaka draslíku majú čerešne schopnosť prirodzene znižovať krvný tlak a zároveň potláčajú účinku sodíka. Ľudia trpiaci hypertenziou by teda do svojho jedálnička určite mali zaradiť práve čerešne, najmä sladké odrody, ktorými májovky sú. Čerešne zároveň obsahujú i antioxidant zvaný kvercetín, ktorý napomáha k udržaniu správnej funkcie ciev.


Mohlo by vás zaujať: Čerešne nielen skvele chutia: Takto prospievajú aj vášmu zdraviu a kráse


Zlepšujú pamäť

Okrem posilnenia schopnosti zapamätávania, pravidelnou konzumáciou čerešní môžete zlepšiť i svoje motorické zručnosti. Čerešne totiž obsahujú antioxidanty zvané antokyaníny, ktoré dokážu posilniť funkciu a správnu činnosť mozgu.

Sú vhodné pri diéte

Čerešne totiž obsahujú len veľmi malé množstvo cholesterolu a triglyceridov. 80 percent ich objemu navyše tvorí voda a látka zvaná pektín, vďaka ktorej sa budete dlhšie cítiť nasýtení. Čerešne sú navyše skvelou voľbou v prípade, že máte chuť na niečo sladké, pričom 100 g tohto ovocia predstavuje len 270 kJ.

Zmierňujú bolesti svalov

Či už ste to prehnali so športom, alebo ste strávili v záhrade viac času, než bolo nutné, problémy so svalovou horúčkou môžete zmierniť vďaka čerešniam. Antokyány, ktoré obsahujú,  majú aj protizápalové a protikŕčové účinky. Tie sú účinné aj v boji proti zápalom i v liečbe príznakov artritídy.


Mohlo by vás zaujať: Čerešničky, čerešne: Užite si sezónu tejto sladkej pochúťky plnej zdravia


Zlepšujú spánok

Či už vaše problémy so spánkom vyplývajú z nevyvážených hormónov, nadmerného stresu, nesprávnych návykov alebo jednoducho náročnejšieho dňa, vyskúšajte účinok čerešní. Tie totiž zvyšujú v tele hladinu melatonínu, ktorý pôsobí upokojujúco na nervový systém. Pokiaľ teda neviete večer zaspať, môžete si dopriať pohár čerešňovej šťavy.

Pôsobia antioxidačne

Okrem antokyánov sú čerešne aj bohatým zdrojom jedného z najsilnejších antioxidantov – kvercetínu. Chránia tak organizmus pred účinkami voľných radikálov a zároveň dokážu posilniť jeho prirodzenú obranyschopnosť.

Spomaľujú príznaky starnutia

Čerešne totiž vďaka antioxidantom, vitamínu C a zinku spevňujú pleť a napomáhajú v tvorbe kolagénu. Vďaka obsahu beta-karoténu má pokožka zasa krajší odtieň a nadobúda hebkosť a vláčnosť.


Máte radi čerešne? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame