FOTORECEPT Vynikajúci a rokmi overený cheesecake: Chutí lepšie ako z cukrárne, zje sa na posedenie!

Pri zdobení cheesecake-u sa fantázii medze nekladú (Zdroj: MZ)

Cheesecake sa v posledných rokoch stal jedným z najobľúbenejších koláčikov. Maslový korpus s lahodným krémom sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Ja pripravujem už dlhé roky tento a zmenou dozdobenia obmieňam výslednú chuť. Pripravte si ho spolu so mnou.

Potrebujeme:

Korpus:

  • 250 gramov maslových sušienok,
  • 180-200 gramov masla.

Plnka:

  • 500 gramov mascarpone
  • 250 gramov jemného tvarohu
  • 200 gramov kyslej smotany
  • 200 gramov práškového cukru
  • 3 celé vajíčka
  • 1 žĺtok
  • 1 BIO citrón
  • 1 vanilínový cukor
  • Suroviny na prípravu receptu (Zdroj: MZ)

Postup:

Začneme prípravou korpusu. Sušienky si pomelieme do jemna – akoby na strúhanku. K tomu pridáme roztopené maslo. Ja ho vždy predtým nakrájam na malé kocky a šupnem v hrnčeku do mikrovlnky. Rozdrvené sušienky a maslo spolu poriadne premiešame.

Mne sa najviac osvedčili sušienky Sondey (Zdroj: MZ)

Tortovú formu si pretrieme jemne maslom a vystelieme papierom na pečenie. Do nej poukladáme zmes zo sušienok a masla a jemne zatlačíme. Snažíme sa, aby okraje boli vyššie ako stred. Dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 10 minút a 180 stupňov. Následne korpus vytiahneme a necháme vychladnúť.

Malý trik: Okraje formy si vytrite maslom (Zdroj: MZ)

Medzitým si začneme pripravovať krém. V miske mixérom zmiešame mascarpone a jemný tvaroh, pridáme kyslú smotanu. Následne po lyžičkách prisypávame práškový cukor, vajíčka, žĺtok a vanilínový cukor. V závere pristrúhame a už iba metličkou zapracujeme nastrúhanú kôru z citróna. Možno sa to nezdá, ale práve citrón dodá koláčiku skvelú príchuť a rozvonia ho.

Pozor, aby ste z krému nezačali odjedať, je výborný (Zdroj: MZ)

Vznikne nám hladká plnka. Tú vylejeme na vychladnutý korpus a pečieme približne hodinu na 160 stupňoch.

Korpus by mal byť už vychladnutý (Zdroj: MZ)

Nebojte sa, ak koláč napuchne a kraje budú hnedé. To je dobré znamenie. To, že je koláč hotový zistíme jednoduchým trikom. Opatrne formou zatrasieme. Kraje by mali držať a stred by sa mal hýbať ako „huspenina“.

Pri zdobení cheesecake-u sa fantázii medze nekladú (Zdroj: MZ)

Takto pripravený cheesecake necháme vychladnúť a následne je pripravený na konzumáciu. Už v takejto podobe je absolútne lahodný a môžeme to považovať za skvelý základ. Ja ho však zvyknem ešte vždy nejako dozdobiť. Pre tentokrát som ho zaliala čokoládou, doplnila sladkými marhuľami a trochou orechov. Vyváženú chuť tomu dodajú lístky mäty. Nezabudnite ho pred konzumáciou dať na pár hodín do chladničky. Dobrú chuť!


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: MZ
Odporúčame