Cheesecake sa v posledných rokoch stal jedným z najobľúbenejších koláčikov. Maslový korpus s lahodným krémom sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Ja pripravujem už dlhé roky tento a zmenou dozdobenia obmieňam výslednú chuť. Pripravte si ho spolu so mnou.
Potrebujeme:
Korpus:
- 250 gramov maslových sušienok,
- 180-200 gramov masla.
Plnka:
- 500 gramov mascarpone
- 250 gramov jemného tvarohu
- 200 gramov kyslej smotany
- 200 gramov práškového cukru
- 3 celé vajíčka
- 1 žĺtok
- 1 BIO citrón
- 1 vanilínový cukor
Postup:
Začneme prípravou korpusu. Sušienky si pomelieme do jemna – akoby na strúhanku. K tomu pridáme roztopené maslo. Ja ho vždy predtým nakrájam na malé kocky a šupnem v hrnčeku do mikrovlnky. Rozdrvené sušienky a maslo spolu poriadne premiešame.
Tortovú formu si pretrieme jemne maslom a vystelieme papierom na pečenie. Do nej poukladáme zmes zo sušienok a masla a jemne zatlačíme. Snažíme sa, aby okraje boli vyššie ako stred. Dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 10 minút a 180 stupňov. Následne korpus vytiahneme a necháme vychladnúť.
Medzitým si začneme pripravovať krém. V miske mixérom zmiešame mascarpone a jemný tvaroh, pridáme kyslú smotanu. Následne po lyžičkách prisypávame práškový cukor, vajíčka, žĺtok a vanilínový cukor. V závere pristrúhame a už iba metličkou zapracujeme nastrúhanú kôru z citróna. Možno sa to nezdá, ale práve citrón dodá koláčiku skvelú príchuť a rozvonia ho.
Vznikne nám hladká plnka. Tú vylejeme na vychladnutý korpus a pečieme približne hodinu na 160 stupňoch.
Nebojte sa, ak koláč napuchne a kraje budú hnedé. To je dobré znamenie. To, že je koláč hotový zistíme jednoduchým trikom. Opatrne formou zatrasieme. Kraje by mali držať a stred by sa mal hýbať ako „huspenina“.
Takto pripravený cheesecake necháme vychladnúť a následne je pripravený na konzumáciu. Už v takejto podobe je absolútne lahodný a môžeme to považovať za skvelý základ. Ja ho však zvyknem ešte vždy nejako dozdobiť. Pre tentokrát som ho zaliala čokoládou, doplnila sladkými marhuľami a trochou orechov. Vyváženú chuť tomu dodajú lístky mäty. Nezabudnite ho pred konzumáciou dať na pár hodín do chladničky. Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní