Chlieb, ktorý vydrží bez plesne 60 dní: Už čoskoro môže byť realitou

Chlieb

sxc.hu

Istá americká firma vyvinula technológiu, ktorá podľa nej môže zabezpečiť, aby chlieb až 60 dní neplesnivel. Podstatou je jeho ošetrenie v mikrovlnnom zariadení, ktoré zabíja spory spôsobujúce tento problém, napísal spravodajský server BBC News.

Menej plytvania

Firma tvrdí, že by sa tak mohlo podstatne znížiť plytvanie chlebom. Technológia by vraj navyše mohla byť použitá na celú škálu potravín, vrátane hydiny a mnohých druhov ovocia i zeleniny.

Plytvanie potravinami predstavuje veľký problém väčšiny rozvinutých krajín. Čísla zverejnená tento rok v USA naznačujú, že priemerná americká rodina vyhodí 40 percent jedla, čo ročne dosahuje hodnoty až 165 miliárd dolárov.

Pre chlieb sú jednou z najväčších hrozieb plesne. Chlieb je zvyčajne v igelitových obaloch, a ako sa z neho odparuje voda, zostáva vlhkosť vnútri a vytvára ideálne podmienky pre rast plesne Rhizopus stolonifera.


Mohlo by vás zaujímať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!


Viac konzervantov

Za normálnych okolností chlieb splesnivie zhruba do desiatich dní. Ale spomínaná firma tvrdí, že vyvinula technológiu, ktorá chlieb udrží bez plesní až dva mesiace. Zaistiť to má mikrovlnné zariadenie pôvodne určené na likvidáciu baktérií, ako je napríklad salmonela. Vedci ale zistili, že dokáže aj počas niekoľkých sekúnd zabiť spóry plesní v chlebe.

„Ošetrili sme v tomto zariadení krajec chleba a potom sme kontrolovali, či neplesnivie. Po dobu 60 dní bol stav nezmenený,“ tvrdí jeden z experimentátorov. Upozorňuje, že technológia môže mať vplyv aj na celkovú kvalitu chleba: teraz pekári do cesta pridávajú konzervačné látky proti plesniam a zároveň ďalšie chemické látky, aby zamaskovali chuť konzervantov. Keby mohli používať mikrovlnnú technológiu, mohli by vraj tieto prísady vypustiť.


Mohlo by vás zaujímať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno


Zariadenie prilákalo značnú pozornosť výrobcov chleba, ale zároveň vyvolalo strach, že zvýši náklady v odvetví, kde je už teraz veľmi malá marža. Objavujú sa aj obavy, či sa veľmi dlhá trvanlivosť chleba u zákazníkov nestretne skôr s odmietavým postojom.


Ktoré druhy chleba máte najviac v obľube vy? Podeľte sa o svoje názory s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Zora, ČTK
Odporúčame