Slivky neodmysliteľne patria k jeseni. Tá sa práve udomácňuje aj v našich končinách a preto je obzvlášť vhodné spríjemniť si ju nejakou chutnou sezónnou dobrotou. Jednu z hlavných úloh hrajú v tejto sfére slivky. Plné vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov. Prospievajú vášmu tráveniu aj peknej pleti. Tak prečo si ich nedopriať práve teraz, keď sú čerstvé a tak aj najchutnejšie?
Slivky v makovej perinke
Potrebujeme:
- 500 g sliviek
- 1 šálku hrubej múky
- 1 šálku polohrubej múky
- 1 šálku mletého maku
- 1 kyslú smotanu
- 1 šálku kryštálového cukru
- ½ šálky práškového cukru
- 1 kypriaci prášok
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 1 vajce
Postup: Múky zmiešame s kypriacim práškom, vanilkou a ½ cukru. Následne pridáme kyslú smotanu, mlieko, vajce a olej a poriadne premiešame, tak aby nám v ceste nezostali hrudky. Vylejeme na maslom vymastený plech na pečenie. Zvyšnú časť cukru nasypeme na slivky a mak zmiešame s práškovým cukrom. Slivky poukladáme na cesto rozkrojenou časťou smerom nahor a posypeme makom. Dáme piecť zhruba na 20 – 25 minút pri teplote 170 – 180°C.
Mohlo by vás zaujať: Slivky a zdravie: Ktoré sú pre vás lepšie – surové či sušené?
Voňavý slivkový koláčik
Potrebujeme:
- 300 – 400 g sliviek
- 250 g polohrubej múky
- 150 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
- 1 lyžičku škorice plus škoricu na posypanie
- trstinový cukor na posypanie
Postup: Do múky pridáme maslo, vajce, cukor, vanilku a škoricu a zamiesime cesto, ktoré necháme hodinu odpočívať v chladničke. Následne ho rozvaľkáme a vystelieme ním dno a bočné strany okrúhlej zapekacej formy, ktorú sme dôkladne vymastili maslom. Na vrch cesta naukladáme slivky a posypeme škoricou a trstinovým cukrom. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 30 – 40 minút, resp. kým nebude koláčik hotový.
Mohlo by vás zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené
Slivková štrúdľa
Potrebujeme:
- 1 lístkové cesto
- 1 kg sliviek
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžicu hladkej múky
- 1 lyžicu práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 škoricový cukor
- olej
Postup: Lístkové cesto si rozvaľkáme a vyložíme ním plech na pečenie, ktorý sme si predtým namastili a vysypali múkou. Uložíme naň umyté a vykôstkované slivky, ktoré posypeme rovnomerne všetkými cukrami a zavinieme. Vrch štrúdle potrieme olejom a dáme piecť asi na 20 minút pri teplote 150 – 160 °C. Po vychladnutí ju ešte posypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricovým cukrom.
Aké chutné dobroty si zo sliviek pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.