Chutná a zdravá dobrota na zimu: Pečený čaj si môžete pripraviť aj vy

Pečený čaj

plnielanu.sk

Každým dňom pociťujete, že sa stmieva o čosi skôr a z týždňa na týždeň klesajú aj teploty. Doma preto vždy padne vhod niečo na zahriatie a doplnenie stratených vitamínov a minerálov. Obidve tieto potreby zvládne ľavou zadnou dobrota, ktorú si hravo pripravíte sami doma. Počuli ste už o nápoji zvanom pečený čaj?

Existujú stovky variácií

Pečený čaj je jedna z dobrôt, ktoré by túto zimu rozhodne nemali chýbať ani vo vašej kuchyni. Prednosťou nie je len jeho nenáročná príprava, ale aj absolútna voľnosť, ktorá je pri nej možná. Stačí dodržať pár základných krokov a ostatné je už na vašej fantázii a obľúbenosti jednotlivých druhov ovocia. Či už použijete dva druhy ovocia, alebo desať, je len a len na vás. Do základu môžete pridať rozličné ingrediencie, napríklad sušené ovocie, mätové lístky, rozličné druhy korenín, napríklad škoricu, vanilku, kardamón, badián, či iné. Všetko je len na vašej šikovnosti, nápade a domácich zásobách.


SÚŤAŽ: Poraďťe sa s čitateľmi a vyhrajte zájazd do kúpeľov či dobrú knihu


 

Letný alebo zimný?

Pečený čaj sa dá pripravovať počas celého roka, pretože sa naň spotrebúva sezónne ovocie, no použiť môžete aj ovocie z leta, ktoré ste uskladnili v mrazničke, teda aj zmrazené. Ak máte či už v lete alebo na jeseň plnú záhradu plodov a už neviete čo s nimi, aj toto je jedna z variácií ich použitia. Môžete si pripraviť napríklad letný čaj z ovocia, ktoré ste nazbierali v letnej záhrade. No naopak, chutný zimný čaj si zas pripravíte z jesenného ovocia, pridaním aromatických korenín, teda napríklad škorice, klinčekov, či vanilky, ktoré celú zmes neskutočne krásne prevoňajú a vykúzlia teplo domova. Na tento čaj nie je vhodné ovocie, ktoré je mäkké a konzumuje sa bez prirodzeného obalu, napríklad kivi, či banány.


Tiež by vás mohlo zaujať: Čaje z čerstvých jarných rastlín: Tieto sú pre vás skutočným elixírom


Ako si ho pripraviť?

Potrebujeme:

  • 1000 – 2000 g ovocia podľa chuti
  • 500 – 1000 g kryštálového cukru
  • 1 balík celej škorice
  • koreniny podľa chuti (klinčeky, vanilka, badián, kardamón)
  • 1 citrón (aj kvôli sterilizácii a dlhšej životnosti)

Postup: Ovocie dôkladne umyjeme, zbavíme vrchných šupiek (napríklad pomaranč, citrón) a pokrájame na malé časti. Všetko ovocie, aj citrón, dôkladne premiešame a dáme na plech. Pridáme cukor, škoricu a iné koreniny podľa chuti. Ešte raz poriadne premiešame a dáme do vyhriatej rúry piecť pri teplote 150°C na 30 – 60 minút. Po upečení dobre premiešame, dáme do menších sklenených pohárov, ihneď uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť a uskladňujeme v chlade.

Nechcete cukor?

Ak vám v recepte prekáža cukor, pokojne ho vynechajte a nahraďte trochou vody, prípadne hnedým cukrom či lístkami stévie. Nič sa nestane, ak dáte na plech piecť len čisté ovocie bez akýchkoľvek prísad, teda nie len bez cukru, ale aj bez ostatných korenín, napríklad škorice, či klinčekov. Každý pečený čaj je vlastne originál, pretože sa nemôže stať, že by doň dvaja ľudia nezávisle od seba namiešali presne rovnaký pomer ingrediencií a druhu surovín. Núka sa preto aj ako príjemný a výnimočný darček pre vašich blízkych, ktorý počas zimy skvelo zahreje, doplní vitamíny a vykúzli neopakovateľnú atmosféru.


Tiež by vás mohlo zaujať: Skvelý zelený čaj: Pôsobí proti rakovine, baktériám a pomáha pri chudnutí


Náš tip:

Vianočný pečený čaj

Potrebujeme:

  • 500 g jabĺk
  • 500 g pomarančov
  • 500 g sušených sliviek
  • 500 g trstinového cukru
  • 1 citrón
  • 1 balík škorice
  • 5 – 10 ks klinčekov
  • vanilku
  • badián

Postup: Jablká dôkladne umyjeme, pomaranče a citrón ošúpeme a všetko nakrájame na malé časti. Všetko ovocie, už aj so slivkami, dôkladne navzájom premiešame a rovnomerne vysypeme na plech. Posypeme trstinovým cukrom a koreninami. Ešte raz všetko poriadne premiešame a dáme do vyhriatej rúry piecť pri teplote 150°C na 30 – 40 minút. Po upečení dobre premiešame, porozdeľujeme do menších sklenených pohárikov, ihneď uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť a uskladňujeme v chlade.


Vyskúšali ste už pečený čaj? Ktoré ingrediencie ste pri jeho príprave použili vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk/Nela, Nela
Odporúčame