Čím väčší, tým lepší? Nôž pre správneho dobrodruha môžete mať aj vy!

Nože

sxc.hu

Možno spomínate na časy, keď ste na ulici stretávali mužov, ktorí mali za opaskom elegantné kožené puzdro. V dnešnej dobe ich nosia tiež, no nájdete v nich hlavne mobilné telefóny. Kedysi na ich mieste boli elegantné nože, ktoré boli pýchou svojho majiteľa. V súčasnosti ich je už len veľmi málo, no napriek tomu kvalitný nôž vždy nájde svoje uplatnenie. Pozrieme sa na niektoré z hlavných kritérií pri výbere noža. Zameriame sa skôr na tie nože, ktoré nepoužívame každodenne. Ide o nože do prírody vhodné na výlet, grilovačku či chatu.

Ujasniť si, čo vlastne chcem

Ak potrebujete nôž do kuchyne, nevyberiete si dýku ako z filmu Rambo. To je trochu extrémnejší prípad, ktorý poukazuje na to, že každý nôž je vhodnejší na čosi iné. Bolo by nepraktické na stanovačke natierať si chlieb s paštétou nožíkom, ktorý má úplne úzučkú čepeľ.

V mnohých prípadoch je teda lepšie mať so sebou nie jeden, ale dva nože. Jeden na jemnejšie práce ako otváranie konzerv, rezanie lana a podobne. Druhý môže byť o čosi mohutnejší, štiepenie dreva či orezávanie konárov by mu nemalo robiť problémy.

Na čo si dať pozor?

Ak chcete nôž prakticky využiť, pozerajte na jeho užitočnú hodnotu, nie na vzhľad. Mnohým ľuďom sa páčia nože s veľkou čepeľou, pripomínajúce bojové dýky. Sú však pomerne nepraktické. Zaberú veľa miesta, konštrukčne nemusia byť až tak pevné, majú vyššiu hmotnosť, kvôli rozmerom sa s nimi aj podstatne náročnejšie manipuluje. Takýto nôž si kúpte vtedy, ak sa vám páči a máte doma už aj nejaký čisto praktický. Nemusíte mať extra veľký nôž, na drvivú väčšinu situácií stačí dĺžka čepele medzi 10 až 15 cm. Tá postačuje na odkrojenie chleba, ale napríklad aj naštiepenie dreva.

Najideálnejšie bude, ak váš nôž bude mať full tang čepeľ, zhotovenú z jedného kusu ocele, ktorá pokračuje aj pod rukoväťou. Tá ja k čepeli pripájaná rôznymi spôsobmi, uprednostnite pevné nity. Mnohé lacnejšie nože používajú len skrutky, či dokonca lepenie. Takýto nôž sa vám časom môže rozpadnúť. Niektoré nože sa predávajú len s upravenou čepeľou, ktorej tupý koniec slúži zároveň ako rukoväť. Narrow tang je druh, kedy je čepeľ pod rukoväťou zúžená a obalená napríklad gumou. Vzhľadom k užšiemu priemeru sú však tieto modely nožov o čosi náchylnejšie k zlomeniu.


Mohlo by vás zaujať: Ako na dokonale ostré nože: Prezradíme vám všetko o ich brúsení


Otvárací alebo pevný?

Tu ide o to, či ste ochotný oželieť trochu priestoru, ktorý vám zaberie pevný nôž. Jeho nespornou výhodou je dobrá odolnosť voči zlomeniu. Otváracie nože majú vždy poistky no aj tak, keďže nejde o jeden kus ocele, spoj nebude nikdy taký odolný, ako v prípade pevných nožov. Osobitou kapitolou sú multifunkčné nože, v ktorých nájdete nožnice, skrutkovače, pílky, otvárače a mnohé iné. Ideálnu zostavu takéhoto noža nie je problém zvoliť podľa svojich vlastných požiadaviek.

Oceľová sila

Pevný nôž musí byť vyrobený z kvalitných materiálov. V súčasnosti sú najpoužívanejšie 2 druhy ocelí. Nerezová a uhlíková oceľ. Každá z nich má svoje pre a proti:

  • Nerezové nože sú dnes populárnejšie. Sú o čosi drahšie, no ich najcennejšou vlastnosťou je dobrá odolnosť voči korózii. Nemusíte sa o ne špeciálne starať, aj tak je len minimálna šanca, že zhrdzavejú. Nevýhodou je, že sa obtiažnejšie brúsia.
  • Uhlíková oceľ je dnes mnohými zatracovaná. Aj tá má ale svoje výhody. Nože z tejto ocele sú o čosi lacnejšie, nevýhodou je väčšia náchylnosť ku korózii. Tieto nože vyžadujú iba základnú údržbu, stačí ich pravidelne pretrieť špeciálnym olejom a hrdze sa báť nemusíte. Ich výhodu oceníte v prírodných podmienkach, kedy ich poľahky dokážete nabrúsiť.

Zúbkovanie alebo hladká čepeľ?

Rozdiel medzi týmito dvoma „povolaniami“ by ste ihneď uhádli podľa čepele noža. Ich úprava je pri každom noži iná. Možno sa vám viac páči nôž so zubatou časťou, ten však nemusí byť práve najvhodnejší. Zúbkovanie sa nielen obtiažne brúsi, no aj pomerne rýchlo otupí. Ak však potrebujete často rezať syntetické materiály ako rôzne laná, obväzy, textílie, zúbkovanie rozhodne oceníte. Na ostatné uprednostnite hladké čepele. Síce vám narezanie dreva bude trvať o čosi dlhšie, hladké ostrie vám však viac vydrží. Ak si zúbkovanie nedokážete odpustiť, voľte nôž, ktorý ho má na vrchnej strane čepele.

Dávajte si pozor aj na šírku čepele – obecne sa odporúča v rozpätí 4 až 6 mm. Dôvod je jasný, užšia čepeľ sa vám pri tvrdej práci zlomí, so širokou čepeľou budú tie jemnejšie práce pomerne nemotorné.


Mohlo by vás zaujať: Kuchynskí pomocníci z keramiky: Revolúcia vo varení alebo zbytočnosť?


Investujte do kvality

Na záver jedno odporučenie. Možno vás zaujmú nože ako z filmov, ktoré majú kompas, rukoväť do ktorej si dáte sadu na prežitie a podobne. Ide však len o pekné a zaujímavé kúsky, takýto nôž si skutočne kúpte až vtedy, keď už máte aspoň jeden naozaj kvalitný a hlavne praktický. Nie je nič horšie ako dať desiatky eur za nôž, ktorý sa po pár týždňoch zlomí, alebo praskne.

Koľko do noža investujete je už len na vás. Za nejakých 30 eur už prakticky zlý nôž nekúpite. V tejto cene by mal splniť všetky vaše predstavy. Zoženiete samozrejme aj lacnejšie, ak budete hľadať, aj za 10-15 eur môžete nájsť taký, ktorý vám bude plne vyhovovať. Nie je problém utratiť ale ani stovky eur, to však už ide o skutočné nožiarske klenoty. Správny nôž by vám mal pomôcť v krízových situáciách, zjednodušiť opekačku či stanovačku. Vyberajte teda opatrne, dobrý nôž vám bude slúžiť roky, ak kúpite nekvalitný, vypomstiť sa vám môže už po pár použitiach. Pri nožoch obzvlášť platí porekadlo: Dvakrát meraj a raz rež!


Aké nože používate vy? Podeľte sa názory a skúsenosti s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo ďalšiu z cien v našej súťaži.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, David
Odporúčame