Čokoláda ako liek: Skúste ju proti stresu aj pre bystrejší mozog

Čokoláda

thinkstockphotos.com

Čokoláda sa často vyskytuje na zozname ničiteľov krásnej postavy, ale čokoholici sa nemusia príliš obávať. Ak patríte k tým, ktorí bez obľúbenej pochúťky nevydržia ani deň, máme pre vás dobré správy. Čokolády sa totiž vôbec nemusíte vzdávať, stačí si len vybrať tú správnu. Nielenže ju nebudete radiť medzi diétne hriechy, ale navyše vášmu organizmu aj prospeje.

Mliečnu radšej nie

Ak sa naučíte pochutiť si na horkej čokoláde, pokojne môžete na výčitky svedomia zabudnúť. Podstatné je vyhýbať sa bežnej mliečnej čokoláde. Síce je lákavejšia a chutnejšia, no kvôli pridanému cukru a aditívam prispieva k prijímaniu veľkého množstva prázdnych kalórií, ktoré sa nepochybne prejavia aj na postave. Navyše podporuje psychickú závislosť. Najdôležitejší je obsah kakaa, teda voľte tmavšiu čokoládu, ktorá ho obsahuje aspoň 70%. Kakao je totiž najzdravšou zložkou čokolády a má na náš organizmus celý rad blahodarných účinkov.

Na dobrú náladu

Nemecko-švajčiarsky tím vedcov zistil, že denná konzumácia malého množstva horkej čokolády môže pomôcť znížiť hodnoty stresových hormónov v organizme. Výsledky štúdie uverejnili v časopise Journal of Proteome Research. Dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnili výskumu, dostávali dvakrát denne 20g horkej čokolády (teda približne 2 x jeden riadok). Počas obdobia dvoch týždňov sa u ľudí trpiacich stresom znížili hodnoty stresových hormónov. Vďaka vysokému obsahu niacínu je čokoláda vhodnou zbraňou aj v boji proti pocitom úzkosti. Navyše zvyšuje hladinu serotonínu v mozgu, takže sa po jej konzumácii cítime šťastnejšie. Dokonca už len samotná vôňa čokolády dopomôže k duševnému uvoľneniu a relaxácii, čo potvrdzuje aj rozmach rôznych čokoládových kúr.


Mohlo by vás zaujať: Čokoláda ako liek aj škodca: Spoznajte všetky jej účinky!


Tabuľkou čokolády proti osteoporóze

Za priaznivým účinkom čokolády stojí aj prírodná látka resveatrol, ktorá sa nachádza v hrozne, moruši, arašidoch ale aj v kakaovom prášku. Dánski výskumníci dokázali, že rastliny, ktoré túto látku obsahujú, zvyšujú hustotu kostí chrbtice u ľudí s tzv. metabolickým syndrómom (súbor rizikových faktorov, ktoré zvyšujú možnosť vzniku srdcovej choroby, mŕtvice, či cukrovky). Ľudia, ktorí dostávali dávky resveatrolu mali až 2,6 percentný nárast kostnej hmoty v bedrovej časti chrbtice oproti tým, ktorí užívali placebo.

Sladkosti nemusia ničiť zuby

Horká čokoláda bojuje aj proti zubnému kazu. Kakao totiž obsahuje antibakteriálne látky, ktoré pomáhajú brániť vzniku zubných kazov. Nezabudnite však, že nehovoríme o bežnej mliečnej čokoláde.


Mohlo by vás zaujať: Zázrak menom čokoláda: Skvelá na mozog, nervy aj proti infarktu


Zlepší mozgové funkcie

Konzumácia čokolády alebo pitie čokoládových nápojov zlepšuje prekrvenie mozgu. V priebehu 2 až 3 hodín po zjedení čokolády sú podľa výskumu z Nottinghamskej univerzity kľúčové časti mozgu výrazne prekrvenejšie. To by podľa vedcov mohlo aj spomaliť jeho starnutie.

Vhodná na krvný tlak

Kakao obsahuje množstvo flavonoidov, ktoré pomáhajú vyrovnávať a optimalizovať krvný tlak. Nemeckí vedci spravili rozsiahly desaťročný výskum s viac ako 19-tisíc účastníkmi vo veku 35 až 65 rokov. Zistili tak, že tí, ktorí konzumovali priemerne 7,5 gramu čokolády denne, mali nižší krvný tlak a skoro o 40% nižšie riziko mozgovej príhody v porovnaní s tými, ktorí čokoládu konzumovali menej, prípadne ju nejedli vôbec.


Mohlo by vás zaujať: Kvalitná čokoláda ochráni vaše zdravie: Pre lepšiu náladu a proti infarktu


Spravte si rituál

Ste zvyknutí jesť len mličnu čokoládu – a najlepšie celú 100 gramovú tabličku? Preorientovať sa na hrokejšiu chuť nemusí byť jednoduché. S trochou snahy to však dokážete. Spravte si z konzumácie čokolády rituál. Zatvorte oči a nechajte kúsok rozplynúť sa na jazyku. Skúmajte chute, ktoré vám ponúka – sú zložitiejšie ako sladkosť mliečnej čokolády, a preto aj zaujímavejšie. Na nič nemyslite, relaxujte. Nezabudnite, že ani kvalitnej horkej čokolády by ste nemali jesť priveľa. Celkom stačí jeden či dva riadky denne.

Tip pre ozajstných fanúšikov čokolády

Ak ste naozaj veľkými fanúšikmi čokolády, vyskúšajte ju aj trošku inak. Použite ju pri príprave hlavného jedla. Veď aj niektoré tradičné kuchyne ju využívajú od nepamäti: je dôležitou súčasťou napríklad mexických omáčok. Čokoláda sa skvelo hodí do zeleninové jedál na báze čili, baklažánu, ale aj k mäsu. Vyskúšajte, neoľutujete.


Ako často a v akých množstvách si čokoládu doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mb
Odporúčame