Spríjemnite si jedálniček dobrou polievkou. Hodí sa tak na obed, ako aj na večeru. Ponúkame vám päť receptov, ktoré zasýtia, zahrejú v chladnejších jarných dňoch a možno aj zlepšia náladu. Okrem toho obsahujú strukoviny vlánkninu, proteíny a ďalšie zdraviu prospešné látky vrátane vitamínov skupiny B či železa.
Spríjemnite si jedálniček dobrou polievkou. Hodí sa tak na obed, ako aj na večeru. Ponúkame vám päť receptov, ktoré zasýtia, zahrejú v chladnejších jarných dňoch a možno aj zlepšia náladu. Okrem toho obsahujú strukoviny vlánkninu, proteíny a ďalšie zdraviu prospešné látky vrátane vitamínov skupiny B či železa.
Hrachová polievka
Potrebujeme:
- 200 g sušeného hrachu
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- soľ
- čierne mleté korenie
- majorán
Postup: Cibuľu nakrájame na drobno, opražíme v hrnci na oleji alebo masle, spolu s nakrájanou mrkvou a zemiakom. Po chvíli pridáme hrach, ktorý sme nechali cez noc namočený vo vode a pražíme asi 2 minúty. Zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a pri občasnom miešaní necháme variť 30 – 40 minút, až kým hrach aj ostatná zelenina zmäkne. Môžeme ju nechať úplne rozvariť, bude sa nám ľahšie mixovať ponorným mixérom. Ak máte chuť, môžete na panvici opražiť klobásku, alebo kúsky chleba a nimi polievku ozdobiť.
Mohlo by vás zaujímať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed
Ribollita
Ribollita je známa Toskánska polievka. Podáva sa s čerstvým chlebom alebo krutónmi.
Potrebujeme:
- 200 – 300 g bielej fazule (z plechovky)
- 1 veľkú cibuľu alebo 2 menšie
- 2 mrkvy
- ½ zeleru
- 4 strúčiky cesnaku
- kel kučeravý
- kel hlávkový
- 1l kuracieho vývaru
- 1 plechovku lúpaných paradajok
- parmezán
- olivový olej
- sušenú bazalku
Postup: Na rozohriatom olivovom oleji opražíme cibuľu. Po pár minútach pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu. Povaríme cca 5 – 8 minút. Medzitým si nakrájame kel kučeravý aj hlávkový. Nemusíte dávať celý, stačí ½ z každého. Pridáme ho do hrnca, spolu s lúpanými paradajkami, premiešame a necháme variť 8 – 10 minút. Keď je zelenina napoly uvarená, pridáme fazuľu a zalejeme kuracím vývarom. Odstavíme z ohňa. Teraz do polievky zamiešame chlebovú striedku. Množstvo záleží na vás, čím viac striedky, tým hustejšia polievka. Zmes rozmixujeme. Polievku podávame posypanú parmezánom.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Hrachová polievka s krutónmi: Chutná a jednoduchá pochúťka
Krémová šošovicová polievka
Potrebujeme:
- 200 g šošovice
- 1 veľkú mrkvu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 l slepačieho alebo zeleninového vývaru
- smotanu na varenie
- bobkový list
- soľ
- korenie
Postup: Pred varením namočíme šošovicu na 2 – 4 hodiny do vody. Následne ju varíme vo vývare spolu s bobkovým listom. Keď je šošovica napoly uvarená, pridáme nakrájanú mrkvu, necháme variť cca 30 minút do zmäknutia. Následne prilejeme smotanu na varenie, dochutíme soľou, korením a pretlačeným cesnakom. Necháme prevrieť, prípadne rozmixujeme a môžeme podávať. Rovnako ako pri hrachovej polievke, existuje niekoľko variácií podávania. Polievka je chutná aj s opraženou cibuľou, slaninou a/-alebo chlebom.
Mohlo by vás zaujímať: Rýchle polievky za pár korún: A večera je na stole!
Marocká cícerová polievka
Potrebujeme:
- 300 g cíceru (môže byť aj z plechovky)
- 1 cibuľu
- 2 zelerové stonky
- 400 g polených paradajok
- 500 ml zeleninového vývaru
- šťavu z ½ citróna
- olivový olej
- drvenú rascu
- soľ
- sušený koriander alebo petržlenovú vňať
Postup: Na olivovom oleji smažíme cibuľu a nakrájané zelerové stonky zhruba 10 minút do mäkka. Prisypeme rascu a smažíme ešte minútu. Pridáme paradajky a cícer, zalejeme vývarom. Necháme vrieť 8 minút. Dochutíme šťavou z citróna, soľou a sušenými bylinkami.
Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!
Polievka z červenej fazule
Potrebujeme:
- 1 konzervu červenej fazule
- 2 bobkové listy
- 1 čajovú lyžičku štipľavej papriky
- 500 ml zeleninového alebo slepačieho vývaru
- rastlinný olej
- 2 zelené papriky
- 1 sušenú čili papričku
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- drvenú rascu
- soľ
Postup: V hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu a na drobno nakrájané papriky. Smažíme cca 3 minúty. Potom pridáme tiež nakrájaný cesnak, čili papričku, rascu, 1 zarovnanú čajovú lyžičku štipľavej papriky, bobkové listy a fazuľu. Po chvíli zalejeme vývarom. Necháme variť 15 minút. Po uvarení rozmixujeme. Podávame s kyslou smotanou, prípadne chlebom.
Aké polievky zo strukovín si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na