5 chutných strukovinových polievok: Sú výborné pre zdravie aj postavu!

šošovicová polievka

thinkstockphotos.com

Spríjemnite si jedálniček dobrou polievkou. Hodí sa tak na obed, ako aj na večeru. Ponúkame vám päť receptov, ktoré zasýtia, zahrejú v chladnejších jarných dňoch a možno aj zlepšia náladu. Okrem toho obsahujú strukoviny vlánkninu, proteíny a ďalšie zdraviu prospešné látky vrátane vitamínov skupiny B či železa.

Spríjemnite si jedálniček dobrou polievkou. Hodí sa tak na obed, ako aj na večeru. Ponúkame vám päť receptov, ktoré zasýtia, zahrejú v chladnejších jarných dňoch a možno aj zlepšia náladu. Okrem toho obsahujú strukoviny vlánkninu, proteíny a ďalšie zdraviu prospešné látky vrátane vitamínov skupiny B či železa.

Hrachová polievka

Potrebujeme:

  • 200 g sušeného hrachu
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • majorán

Postup: Cibuľu nakrájame na drobno, opražíme v hrnci na oleji alebo masle, spolu s nakrájanou mrkvou a zemiakom. Po chvíli pridáme hrach, ktorý sme nechali cez noc namočený vo vode a pražíme asi 2 minúty. Zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a pri občasnom miešaní necháme variť 30 – 40 minút, až kým hrach aj ostatná zelenina zmäkne. Môžeme ju nechať úplne rozvariť, bude sa nám ľahšie mixovať ponorným mixérom. Ak máte chuť, môžete na panvici opražiť klobásku, alebo kúsky chleba a nimi polievku ozdobiť.


Mohlo by vás zaujímať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Ribollita

Ribollita je známa Toskánska polievka. Podáva sa s čerstvým chlebom alebo krutónmi.

Potrebujeme:

  • 200 – 300 g bielej fazule (z plechovky)
  • 1 veľkú cibuľu alebo 2 menšie
  • 2 mrkvy
  • ½ zeleru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • kel kučeravý
  • kel hlávkový
  • 1l kuracieho vývaru
  • 1 plechovku lúpaných paradajok
  • parmezán
  • olivový olej
  • sušenú bazalku

Postup: Na rozohriatom olivovom oleji opražíme cibuľu. Po pár minútach pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu. Povaríme cca 5 – 8 minút. Medzitým si nakrájame kel kučeravý aj hlávkový. Nemusíte dávať celý, stačí ½ z každého. Pridáme ho do hrnca, spolu s lúpanými paradajkami, premiešame a necháme variť 8 – 10 minút. Keď je zelenina napoly uvarená, pridáme fazuľu a zalejeme kuracím vývarom. Odstavíme z ohňa. Teraz do polievky zamiešame chlebovú striedku. Množstvo záleží na vás, čím viac striedky, tým hustejšia polievka. Zmes rozmixujeme. Polievku podávame posypanú parmezánom.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Hrachová polievka s krutónmi: Chutná a jednoduchá pochúťka


Krémová šošovicová polievka

Potrebujeme:

  • 200 g šošovice
  • 1 veľkú mrkvu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 l slepačieho alebo zeleninového vývaru
  • smotanu na varenie
  • bobkový list
  • soľ
  • korenie

Postup: Pred varením namočíme šošovicu na 2 – 4 hodiny do vody. Následne ju varíme vo vývare spolu s bobkovým listom. Keď je šošovica napoly uvarená, pridáme nakrájanú mrkvu, necháme variť cca 30 minút do zmäknutia. Následne prilejeme smotanu na varenie, dochutíme soľou, korením a pretlačeným cesnakom. Necháme prevrieť, prípadne rozmixujeme a môžeme podávať. Rovnako ako pri hrachovej polievke, existuje niekoľko variácií podávania. Polievka je chutná aj s opraženou cibuľou, slaninou a/-alebo chlebom.


Mohlo by vás zaujímať: Rýchle polievky za pár korún: A večera je na stole!


Marocká cícerová polievka

Potrebujeme:

  • 300 g cíceru (môže byť aj z plechovky)
  • 1 cibuľu
  • 2 zelerové stonky
  • 400 g polených paradajok
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • šťavu z ½ citróna
  • olivový olej
  • drvenú rascu
  • soľ
  • sušený koriander alebo petržlenovú vňať

Postup: Na olivovom oleji smažíme cibuľu a nakrájané zelerové stonky zhruba 10 minút do mäkka. Prisypeme rascu a smažíme ešte minútu. Pridáme paradajky a cícer, zalejeme vývarom. Necháme vrieť 8 minút. Dochutíme šťavou z citróna, soľou a sušenými bylinkami.


Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!


Polievka z červenej fazule

Potrebujeme:

  • 1 konzervu červenej fazule
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajovú lyžičku štipľavej papriky
  • 500 ml zeleninového alebo slepačieho vývaru
  • rastlinný olej
  • 2 zelené papriky
  • 1 sušenú čili papričku
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • drvenú rascu
  • soľ

Postup: V hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu a na drobno nakrájané papriky. Smažíme cca 3 minúty. Potom pridáme tiež nakrájaný cesnak, čili papričku, rascu, 1 zarovnanú čajovú lyžičku štipľavej papriky, bobkové listy a fazuľu. Po chvíli zalejeme vývarom. Necháme variť 15 minút. Po uvarení rozmixujeme. Podávame s kyslou smotanou, prípadne chlebom.


Aké polievky zo strukovín si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Simona
Odporúčame