Cukry alebo tuky: Čo škodí vášmu srdcu a cievam viac?

Slané jedlo

thinkstockphotos.com

Raz počúvame, že to najhoršie sú tuky, potom zase cukry. Neraz aspoň sčasti vymieňame jedno za druhé v mene menšieho zla. Na čo si teda dávať najväčší pozor?

Nadmerná spotreba cukru zvyšuje riziko ochorenia srdca a ciev, povedal člen Fóra zdravej výživy Pavel Suchánek. Väčšina ľudí si riziko spája len s tukmi. Spotreba cukru je oproti odporúčaním v SR takmer dvojnásobná. Na Slovensku zrejme situácia nebude veľmi odlišná. Jedným z vinníkov je vysoká spotreba potravín s pridanými cukrami. Vedú sladkosti, cukrárske a pekárenské výrobky a sladené nápoje. Nahradiť cukor medom problém nerieši. A to napriek prieskumu Fóra zdravej výživy, podľa ktorého vnímajú ľudia cukor negatívnejšie než tuk. Len päť percent si myslí, že tuk je škodlivejší, 39 percent má za škodlivejší cukor a viac ako 40 percent tvrdí, že cukor a tuk sú rovnako škodlivé.

Nevymieňajte tuky za cukry

Choroby srdca a ciev tak môžu postihnúť aj ľudí, ktorí uprednostňujú nízkotučnú stravu, ak chuť doháňajú sladením. ,,Neznamená to, že by tuky boli odhalením rizík cukru očistené a rizikovosť nadmernej konzumácie tukov s prevahou nasýtených mastných stratila význam. Nasýtené tuky je potrebné aj naďalej obmedzovať, ale nesmieme ich miesto v jedálničku nahrádzať jednoduchými sacharidmi a potravinami s vysokým glykemickým indexom,“ povedal Suchánek.

Ako to s tím kôrnatením ciev vlastne je?

Fórum zdravej výživy chce dať vodítko ľuďom u protiľahlých názoroch odborníkov. Kým jedni tvrdia, že na rozvoj aterosklerózy zásadný vplyv majú tuky, najmä nasýtené mastné kyseliny a transmastné kyseliny, druhí hovoria, že aj keď v strave nie je tuk, môžu sa aterosklerotické pláty tvoriť v cievach tiež. Nespotrebovaný cukor sa totiž premení na vnútrobrušný tuk a ten spustí prozápalové pochody v tele, ktoré vedú k vytvoreniu aterosklerotických plátov.


Mohlo by vás zaujať: Túžite schudnúť? Poradíme vám, kedy a čo jesť a čoho sa radšej vyvarovať


Všetko s mierou

Nižšie riziko je, ak sa volia tuky zdravé a v zodpovedajúcom množstve, a to isté platí pre cukor. Zároveň platí, ak sa dodávajú cukry a zároveň sa odčerpávajú pohybom, je to pre organizmus to najlepšie. V cukroch i tukoch je rôzna kvalita, záleží na životnom štýle, aktivite, celkovom zložení stravy počas dňa a na celkovom energetickom prísune.

Doprajte si sladké, ale aj pohyb

Z tohto hľadiska nemusia pre ľudí byť strašiakom Vianoce, kedy sú stoly plné sladkostí. ,,Cukry sú rýchlym zdrojom energie, a tak ak maškrtenie vykompenzujeme pohybovou aktivitou, je to to najlepšie, čo môžeme urobiť,“ zhrnul odborník


Uprednostňujete vo svojej strave viac cukrov alebo tukov? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com

Odporúčame