Čínska kuchyňa je vskutku jedinečná. Nikde na svete niet kuchárov, čo by z mála navarili tak veľa vynikajúceho jedla. Základ tkvie v jednoduchosti, čerstvosti a v harmónii použitých surovín. A najlepšie je, že dobrú čínu si dokážete uvariť aj doma. Na obyčajnej panvici a z bežne dostupných ingrediencií.
Budeme potrebovať:
- 0,5 kg vykostených kuracích stehien
- 2 lyžičky sladkého kari
- 1 lyžičku drvenej rasce
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- soľ
- rastlinný olej
- 1 veľkú mrkvu
- 1 červenú papriku
- 1/2 póru
- 2 hrste bambusových klíčkov
- 2 dcl vody
- 1 lyžicu bieleho octu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky trstinového cukru
- štipku kurkumy
Mohlo by vás zaujať: Jarné rolky či kung pao: Pripravte si chutnú „čínu“ aj u seba doma
Postup:
- Umyté a osušené stehná nakrájame na pásiky, premiešame s kari korením, rascou, 1 lyžičkou škrobu a trochou soli. Necháme odpočívať a zatiaľ si pripravíme zeleninový základ s omáčkou.
- Mrkvu a papriku nakrájame na tenučké rezance, pór na kolieska (ak nemáte zručnosť čínskeho kuchára, pokojne si pomôžte krájačom). Zeleninu opražíme na rozpálenom oleji tak, aby zmäkla, no zostala chrumkavá.
- V čistej miske rozmiešame vodu s octom a sójovkou. Pridáme cukor, 1 lyžičku škrobu a kurkumu. Zmesou polejeme zeleninu a necháme prejsť varom aby omáčka zhustla. Ak by sa nám zdala riedka, pridáme ešte trocha škrobu, rozmiešaného vo vode.
- Mäso iba sprudka opražíme a spolu s výpekom premiešame so zeleninou. A príloha? Zatiaľ, čo paličky môže nahradiť vidlička, ryža k číne musí byť.
Zdieľať na
Zdieľaní