Domáci chlieb chutne a nápadito: Vyskúšajte tieto originálne recepty

Chlieb

freedigitalphotos.net

Lahodná vôňa a chrumkavá kôrka domáceho chleba lákajú nejedného z nás. Ak si ho chcete pripraviť aj vy, nepotrebujete veľa. Stačí trocha trpezlivosti a obyčajná rúra. Skúste niektorý z týchto netradičných receptov a prekvapte svojich blízkych.

Kukuričný chlieb

Potrebujeme:

  • 125 g polohrubej múky
  • 125 g kukuričnej krupice
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 1 KL soli (podľa chuti)
  • 5 jarných cibuliek
  • 150 g kukurice z konzervy
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 284 ml smotany, jogurtu alebo kyslého mlieka
  • 50 g masla
  • 100g tvrdého syra

Postup: Maslo rozpustíme v mikrovlnke a do misky si pripravíme múku, kukuričnú krupicu, prášok do pečiva a soľ. Cibuľku nakrájame na jemno, kukuricu necháme odkvapkať (môžeme použiť aj mrazenú) a pridáme ich k sypkým surovinám. K našľahaným vajíčkam pridáme jogurt a maslo, metličkou zmes premiešame. Prilejeme ju k sypkými surovinám a rukou spracujeme. Formu vymastíme, vysypeme múkou, naplníme cestom a pečieme na 190 stupňoch približne 25 minút. Upečené vyklopíme na čistý plech, posypeme postrúhaným syrom, necháme ešte 5 minút zapiecť (kým sa syr roztečie).


Tiež by vás mohlo zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Taliansky chlieb so sušenými paradajkami

Potrebujeme:

  • 675g pšeničnej chlebovej múky
  • 25g čerstvých kvasníc
  • 2 KL soli
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 475 ml vlažného mlieka
  • 1 PL paradajkovej pasty
  • 75g sušených paradajok
  • 5 PL oleja z naložených paradajok
  • 5 PL extra panenského olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa

Postup: Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a v strede urobíme jamku, do ktorej vlejeme rozdrobené kvasnice zmiešané so 150 ml vlažného mlieka. Paradajkovú pastu zmixovanú so zvyšným mliekom pridáme spolu s olivovým olejom a olejom z paradajok k múke. Ingrediencie spracujeme na cesto. Vyklopíme ho na dosku a miesime približne 10 minút, kým nebude hladké a pružné. Potom vrátime so misy, prikryjeme utierkou a na vlhkom  mieste necháme kysnúť dve hodiny. Následne pridáme nakrájané paradajky a cibuľu a miesime, kým ich do cesta nezapracujeme. Vytvarujeme bochníky, položíme ich na vymastené plechy a necháme utierkou prikryté kysnúť ďalších 45 minút. V rúre zohriatej na 190°C pečieme chlebíky 45 minút a necháme ich vychladnúť na mriežke.


Tiež by vás mohlo zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!


Nekysnutý diétny chlieb

Potrebujeme:

  • 400 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 400 g ražnej celozrnnej múky
  • 500 g ovsených vločiek
  • 2 šálky pšeničných otrúb
  • 1000 ml cmaru
  • 250 ml čaju (šípkový, ovocný, zelený)
  • 2 ČL soli
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL rasce
  • 1 ČL medu

Postup: Do väčšej misky dáme cmar, čaj, ovsené vločky a otruby, pridáme lyžičku medu a zamiešame. V druhej miske zmixujeme múky, soľ, sódu a rascu. Obe zmesi skombinujeme a miesime, kým nevznikne lepivé cesto (nesmie byť však riedke, čaj preto môžeme pridávať aj nakoniec). Vyklopíme ho na pomúčený plech, obalíme v múke a prerežeme na polovicu. Z oboch častí vytvarujeme bochník v tvare úzkej knedle, potrieme slanou vodou a pozdĺžne narežeme nožom (jeden rez stačí). Do vyhriatej rúry dáme hrniec s vodou, aby sa chlieb nespálil a pečieme 20 minút na 220°C. Vyberieme ho, opäť potrieme slanou vodou, vložíme späť na ďalších 15 minút, ale už pri 200°C. Potom rúru vypneme, no chlieb môžeme nechať odpočívať ešte 5 až 10 minút. Krájame pred vychladnutím, lebo ak je príliš horúci alebo studený môže sa mrviť.


Pečiete si doma chlieb? Ktoré druhy vám chutia najviac? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close