Domáci popcorn na netradičný spôsob? Kukuričné pukance sú maškrtou, ktorú pripravíte ľahko a zaujímavo!

Domáci popcorn

Domáci popcorn je maškrtou, ktorá vás skvelo zasýti a navyše je aj ľahko stráviteľná (Zdroj: Freepik/innalunavlasova)

Keď máte chuť niečo len tak „zobnúť“, domáci popcorn – alebo ak chcete pukance – sú vždy skvelou voľbou. Sú sýtejšie ako podobné pochutiny a najmä ľahšie stráviteľné, hlavne čo sa týka pomeru cukrov a tukov, ktoré obsahujú. Majú vysoký obsah vlákniny a tiež množstvo polyfenolov, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť trávenie.

Ak vás omrzia klasické balené pukance bežných príchutí, môžete si vyskúšať spraviť svoje vlastné. Budete ich mať hotové naozaj za pár minút bez špeciálneho vybavenia – nepotrebujete nič okrem veľkého hrnca, malého množstva oleja a samozrejme sušených kukuričných zŕn. Tu je zopár tipov, ako si ich môžete pripraviť jednoducho a zároveň zaujímavo.

Prípravu domáceho popcornu zvládne naozaj každý 

Okrem špeciálneho prístroja na výrobu pukancov či mikrovlnky môžete popcorn pripraviť aj na varnej doske. Na prípravu 4 porcií budete potrebovať 1/2 šálky kukuričných zŕn a 2 polievkové lyžice kuchynského oleja. Nalejte olej do veľkého hrnca, pridajte dve-tri zrnká, potom ich prikryte a umiestnite na stredne silný plameň, pokiaľ nepuknú. Akonáhle sa tak stane, hrniec odstavte z ohňa, nasypte zvyšnú kukuricu a prikryte pokrievkou.

Počkajte pol minútky, potom vráťte hrniec na horák a za častého pretrepávania pukance sledujte, kým sa pukanie nespomalí. Odstráňte veko, aby mohla para unikať, a potom presuňte pukance do veľkej misy, aby ste ich okorenili. Čerstvé ich pokropte rozpusteným maslom, kokosovým alebo olivovým olejom, aby sa na ne korenie dobre prilepilo.

Vytvorte si vlastné kombinácie netradičných chutí

Pizza popcorn: Posypte si pukance korením určeným na pizzu, prípadne môžete použiť aj parmezán a sušený cesnak. Bude to lepšie, ako zjesť na večeru celú pizzu. Ak nemôžete konzumovať mliečne výrobky, pokojne namiesto syra použite lahôdkové droždie.

Mexický popcorn: Ak máte radi chute mexickej kuchyne, určite siahnite po zmesi korenín ako sú rasca, čili, kajenská paprika, oregano, sušený cesnak, sušená cibuľa a soľ. K týmto pukancom nesmie chýbať ani čerstvá limetková šťava a nastrúhaná kôra z nej, ktoré dodajú každému sústu šmrnc.

Jahodový popcorn: Ak chcete ochutnať pukance na sladko, môžete v mixéri rozdrviť za hrsť sušených jahôd (alebo akéhokoľvek iného podobného ovocia). Získate ružový prášok, ktorý poslúži ako sladké korenie. Rozdrvené mrazom sušené jahody dodávajú popcornu okrem ružového odtieňa aj príjemnú sladkastú chuť.

Kokosový popcorn: V predhriatej rúre na 180 °C počas 4-5 minút si buď môžete upiecť kokosové lupienky, alebo ich už hotové pokojne kúpte v obchode. Nasypte ich k pukancom. Ľubovoľne môžete pridať aj kešu oriešky alebo mandle.



Zdroj: cnn.com, plnielanu.sk
Odporúčame