Neplytvajte jedlom ani počas Vianoc: Sviatky si užijete aj napriek ekonomickému mysleniu

Plytvanie jedlom by sa malo obmedziť v každej domácnosti nielen počas Vianoc (Zdroj: Freepik/ timolina)

Vianočný čas je, bez pochýb, plný dobrého jedla. Pod napečeným a navarenými dobrotami sa v nejednej domácnosti prehýba stôl. Netreba to však preháňať –  jedlo je, často aj pri správnom skladovaní, veľmi náchylné na skazu a rozhodne by sme ho mali pripravovať v primeranom množstve. Niektoré šikovné gazdinky to však preženú a tak sa ľahko môže stať, že sa dobroty nestihnú pojesť a podľahnú skaze. S dodržaním nasledujúcich tipov sa nemusíte obávať, že budete zbytočne plytvať.

Pozor na trvanlivosť

Nakúpiť zásobu potravín v zľave môže byť výhodné, no premýšľajte realisticky. Potraviny, ktoré sú náchylné na rýchlu skazu, by ste ste mali kupovať len v takom množstve, ktoré určite spotrebujete. Pred veľkým sviatočným nákupom si prejdite komoru a chladničku, aby ste skontrolovali dátumy spotreby na baleniach, ktoré máte doma.

Ak sa vám už stane, že kúpite menej trvanlivé veci vo väčšom množstve, skúste ich zakomponovať do receptov v priebehu nasledujúcich dní alebo zvážte možnosť ich zamrazenia.

Čerstvosť na prvom mieste

V nadväznosti na predošlý bod dbajte na čerstvosť použitých surovín. Pri niektorých potravinách vám je od pohľadu jasné, že niečo nie je v poriadku, pri iných vám poradí zmena vône. Ak sa vám čokoľvek nezdá, suroviny radšej nepoužívajte a zvoľte čerstvé aj za cenu toho, že by ste čosi málo vyhodili.

Taktiež neuchovávajte zvyšky omáčok či krémov z vianočného pečenia. Najmä v prípade ak obsahujú vajcia, mlieko a mliečne výrobky, by mohli podľahnúť skaze skôr než si myslíte. Takéto produkty sa spravidla odporúča skonzumovať do 48 až 72 hodín.

Dbajte na detaily

Pri odkladaní jedla do chladničky dbajte na detaily. Uistite sa, že každé jedlo je poriadne vychladnuté – teplé jedlo by mohlo ohroziť nielen výkon chladničky, ale aj vaše zdravie. V takýchto podmienkach sa ľahko a rýchlo množia baktérie, ktoré vám môžu spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy.

Posvieťte si tiež na nastavenie vašej chladničky – ideálne je, ak chladí na teplotu okolo 5 stupňov Celzia a menej, aby v nej vydržali čerstvé aj náchylné výrobky ako napríklad mäso, ryby či mliečne produkty.

Menej je viac

Pri chladničke ešte zostaneme. Počas predvianočných nákupov majú niektorí ľudia tendenciu nakúpiť množstvo jedla ako pre celú dedinu. Pri plánovaní jedálnička a nákupného zoznamu však myslite na to, že máte doma chladničku s obmedzenou kapacitou. Nielenže by sa niektoré potraviny mohli v tiesni rýchlejšie pokaziť, ale „plné bruško“ neprospieva ani samotnému spotrebiču.

Pre ideálne skladovacie podmienky by ste nemali chladničku preplniť do prasknutia. Ak už sa stane, že máte veľa potravín, ktoré potrebujú skladovanie v chlade, skúste ich umiestniť na iné chladné miesto, napríklad do komory alebo garáže.

Hygiena je základ

O tom, že pri príprave jedál treba dodržiavať isté hygienické návyky, nemusíme diskutovať. V chaotickom tempe predvianočných príprav sa však ľahko môže stať, že si jednoducho neopláchnete ruky pri manipulácii s istými surovinami a môže prísť ku krížovej kontaminácií. Dbajte na hygienu najmä v prípade manipulácie so surovým mäsom alebo alergénmi.

Mimochodom, alergény sú jednou z prísad, na ktorú by ste si mali dávať pri príprave jedla extrémny pozor. Najmä v prípade, ak hostíte ľudí, pri ktorých si nie ste celkom istý, či nejakou alergiou netrpia. Dbajte na zdravotné potreby každého stravníka a zabráňte nepríjemným situáciám, ktoré by mohli vzniknúť za sviatočným stolom.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame