Recept na dnes: Dajte šancu krúpam, takto ich nespoznáte – pripravte si výborný pokrm na taliansky spôsob

Fazulove krupoto

Vyskúšajte výborné fazuľové krupoto Zdroj: Instagram/varievky)

Krúpy v modernej gastronómii veľmi nevídať. Pritom ide o lacnú, chutnú a zdravú potravinu. Dokonca proti iným obilninám obsahujú pomerne vysoký obsah bielkovým. Krúpy sú taktiež bohaté na vitamíny, minerály a odvar z nich je overený liek na zlé trávenie. Dajte im šancu a vyskúšajte recept na krémové fazuľové krupoto v štýle talianskej kuchyne.

Budeme potrebovať:

  • 1 veľkú cibuľu
  • olivový olej
  • 200 g jačmenných krúp
  • 3 dcl suchého bieleho vína
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 g zelených fazuľových strukov
  • 400 g červenej fazule z konzervy
  • hrsť sušených paradajok
  • mleté čierne korenie
  • parmezán podľa chuti
  • soľ podľa potreby
  • čerstvú alebo sušenú bazalku

Postup:

Najprv si očistíme cibuľu, nadrobno ju nakrájame a speníme na oleji. Pridáme krúpy, chvíľu restujeme a podlejeme vínom. Keď sa víno odparí, prilejeme naberačku vývaru a za občasného miešania počkáme, kým krúpy všetok vývar vstrebú. Prilejeme ďalšiu naberačku a takto pokračujeme, kým sú krúpy polomäkké.

Do hrnca s krúpami vhodíme zelené fazuľové struky a prilievame zvyšok vývaru až kým sa celý minie a krúpy úplne zmäknú. Červenú fazuľu zlejeme z nálevu a spolu so sušenými paradajkami premiešame s krúpovou zmesou. V záverečnej časti pridáme čierne mleté korenie a nastrúhaný parmezán, ktorý vytvorí krémovú konzistenciu, typickú pre talianske rizoto.

Podľa vlastnej chuti môžeme pridať soľ alebo korenie. Fazuľové krupoto ozdobíme bazalkou a podávame ešte teplé.

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame