Krúpy v modernej gastronómii veľmi nevídať. Pritom ide o lacnú, chutnú a zdravú potravinu. Dokonca proti iným obilninám obsahujú pomerne vysoký obsah bielkovým. Krúpy sú taktiež bohaté na vitamíny, minerály a odvar z nich je overený liek na zlé trávenie. Dajte im šancu a vyskúšajte recept na krémové fazuľové krupoto v štýle talianskej kuchyne.
Budeme potrebovať:
- 1 veľkú cibuľu
- olivový olej
- 200 g jačmenných krúp
- 3 dcl suchého bieleho vína
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 200 g zelených fazuľových strukov
- 400 g červenej fazule z konzervy
- hrsť sušených paradajok
- mleté čierne korenie
- parmezán podľa chuti
- soľ podľa potreby
- čerstvú alebo sušenú bazalku
Postup:
Najprv si očistíme cibuľu, nadrobno ju nakrájame a speníme na oleji. Pridáme krúpy, chvíľu restujeme a podlejeme vínom. Keď sa víno odparí, prilejeme naberačku vývaru a za občasného miešania počkáme, kým krúpy všetok vývar vstrebú. Prilejeme ďalšiu naberačku a takto pokračujeme, kým sú krúpy polomäkké.
Do hrnca s krúpami vhodíme zelené fazuľové struky a prilievame zvyšok vývaru až kým sa celý minie a krúpy úplne zmäknú. Červenú fazuľu zlejeme z nálevu a spolu so sušenými paradajkami premiešame s krúpovou zmesou. V záverečnej časti pridáme čierne mleté korenie a nastrúhaný parmezán, ktorý vytvorí krémovú konzistenciu, typickú pre talianske rizoto.
Podľa vlastnej chuti môžeme pridať soľ alebo korenie. Fazuľové krupoto ozdobíme bazalkou a podávame ešte teplé.