Zelenina bola odjakživa najlepším zdrojom vitamínov. Hlavne, keď si ju sami vypestujete. Avšak nie každý má za domom záhradu. V každej domácnosti sa ale nájde zaváraninový pohár a správne miesto na klíčenie. Klíčky sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a živín. Dokonca viac, ako zrelé plody. Okrem toho výborne chutia a ozvláštnia aj fádne jedlo.
Semienka naklíčite celkom jednoducho. Ak nemáte originálne nakličovacie nádoby, poradíme vám, ako si vyrobíte pohár na nakličovanie. Postup na nakličovanie si ukážeme na ďateline. Obdobným spôsobom môžete nakličovať aj ďalšie druhy semienok a strukovín.
Potrebujeme
- 1 – 2 polievkové lyžice ďateliny na nakličovanie
- nakličovací pohár
- podložku s vystúpenými okrajmi
Alternatíva nakličovacieho pohára
Účel splní aj obyčajný zaváraninový pohár s viečkom. Do viečka urobte malé, nahusto rozmiestnené dierky. Avšak môžete si ušetriť prácu a použiť sterilnú gázu.
Postup
Prvý deň: Semienka nasypeme do dokonale čistého pohára tak, aby pokrývali dno. Zalejeme čistou vodou a necháme namočené celú noc.
Druhý deň: Na pohár nasadíme viečko alebo gázu a zlejeme vodu. Semienka prepláchneme čistou vodou a opäť zlejeme. Tu sa ukáže praktický význam sieťkového uzáveru na pohári. Pohár položíme na podložku (v našom prípade veľké viečko od zaváraninového pohára) otvorom smerom k okraju podložky. Zadnú časť podložky podložíme, tak, aby bola v miernom sklone. Semienkam tak zabezpečíme dostatok vzduchu a odtekanie prebytočnej vody. Pri nakličovaní hrozí riziko vzniku plesní a priepustný uzáver zabezpečí optimálne podmienky. Pohár umiestnime na svetlé miesto, mimo priameho slnka. Od tejto chvíle budeme semienka preplachovať aspoň 2-krát denne.
Tretí deň: Semienka začínajú ožívať a klíčky si razia cestu do sveta.
Štvrtý deň: Záhradka v pohári sa pomaly rozrastá a už môžeme vidieť zelené lístky. Semienka stále poctivo preplachujeme.
Piaty deň: V pohári nám narástla poriadna džungľa. Klíčky by sme mohli zjesť už dnes. Dáme im ale čas, aby naklíčili ešte viac.
Šiesty deň: Pohár máme plný chrumkavých a zdravých klíčkov. Môžeme ich zjesť hneď, alebo pohár zatvoríme a odložíme do chladničky, kde klíčky vydržia 2 – 3 dni.
Ako použiť klíčky v kuchyni?
Klíčky semienok a strukovín majú vskutku univerzálne použitie a nemusia skončiť iba v šaláte. Pokojne klíčkami posypte cestoviny, rybu, mäso alebo si ich vychutnajte na čerstvom chlebíku s nátierkou.
Zdieľať na
Zdieľaní