FOTOPOSTUP Ako nakličovať semienka? Takto jednoducho si vypestujete čerstvé vitamíny v kuchyni

Nakličovanie semienok, Fotopostup

Klíčky majú v kuchyni široké využitie (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Zelenina bola odjakživa najlepším zdrojom vitamínov. Hlavne, keď si ju sami vypestujete. Avšak nie každý má za domom záhradu. V každej domácnosti sa ale nájde zaváraninový pohár a správne miesto na klíčenie. Klíčky sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a živín. Dokonca viac, ako zrelé plody. Okrem toho výborne chutia a ozvláštnia aj fádne jedlo.

Semienka naklíčite celkom jednoducho. Ak nemáte originálne nakličovacie nádoby, poradíme vám, ako si vyrobíte pohár na nakličovanie. Postup na nakličovanie si ukážeme na ďateline. Obdobným spôsobom môžete nakličovať aj ďalšie druhy semienok a strukovín.

Potrebujeme

  • 1 – 2 polievkové lyžice ďateliny na nakličovanie
  • nakličovací pohár
  • podložku s vystúpenými okrajmi

Alternatíva nakličovacieho pohára

Účel splní aj obyčajný zaváraninový pohár s viečkom. Do viečka urobte malé, nahusto rozmiestnené dierky. Avšak môžete si ušetriť prácu a použiť sterilnú gázu.

Postup

Nakličovanie semienok, Fotopostup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Prvý deň: Semienka nasypeme do dokonale čistého pohára tak, aby pokrývali dno. Zalejeme čistou vodou a necháme namočené celú noc.

Nakličovanie semienok, Fotopostup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Druhý deň: Na pohár nasadíme viečko alebo gázu a zlejeme vodu. Semienka prepláchneme čistou vodou a opäť zlejeme. Tu sa ukáže praktický význam sieťkového uzáveru na pohári. Pohár položíme na podložku (v našom prípade veľké viečko od zaváraninového pohára) otvorom smerom k okraju podložky. Zadnú časť podložky podložíme, tak, aby bola v miernom sklone. Semienkam tak zabezpečíme dostatok vzduchu a odtekanie prebytočnej vody. Pri nakličovaní hrozí riziko vzniku plesní a priepustný uzáver zabezpečí optimálne podmienky. Pohár umiestnime na svetlé miesto, mimo priameho slnka. Od tejto chvíle budeme semienka preplachovať aspoň 2-krát denne.

Nakličovanie semienok, Fotopostup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Tretí deň: Semienka začínajú ožívať a klíčky si razia cestu do sveta.

Nakličovanie semienok, Fotopostup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Štvrtý deň: Záhradka v pohári sa pomaly rozrastá a už môžeme vidieť zelené lístky. Semienka stále poctivo preplachujeme.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Octovo-citrónový čistič za babku: Použiť ho môžete takmer na všetko, rozpustí každú špinu a je eko!
Nakličovanie semienok, Fotopostup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Piaty deň: V pohári nám narástla poriadna džungľa. Klíčky by sme mohli zjesť už dnes. Dáme im ale čas, aby naklíčili ešte viac.

Nakličovanie semienok, Fotopostup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Šiesty deň: Pohár máme plný chrumkavých a zdravých klíčkov. Môžeme ich zjesť hneď, alebo pohár zatvoríme a odložíme do chladničky, kde klíčky vydržia 2 – 3 dni.

Ako použiť klíčky v kuchyni?

Klíčky semienok a strukovín majú vskutku univerzálne použitie a nemusia skončiť iba v šaláte. Pokojne klíčkami posypte cestoviny, rybu, mäso alebo si ich vychutnajte na čerstvom chlebíku s nátierkou.

Nakličovanie semienok, Fotopostup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame