FOTORECEPT Lepší banánový koláč sme ešte nejedli, všetci pýtajú recept: Skúste ho aj vy!

Banánový koláč

Banánový koláč s posýpkou je jasnou voľbou vždy, keď treba domíňať prezreté banány (Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Internet je plný receptov na banánové koláče, pri ktorých zužitkujete staršie vyzreté, ako im hovoríme „leopardie“, banány. Úprimne, nie každý nás oslovil a nie každý chutil. Tento jeden je však geniálny. Vychádza z receptu na banánové muffiny od Sisters Bakery, ktorý sme si jemne upravili.

Potrebujeme

Cesto:

  • 180 g hladkej múky
  • 2 veľké zrelé (až prezreté) banány
  • 4 PL bieleho jogurtu
  • 120 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku
  • 1/2 ČL mletej vanilky

Posýpka:

  • 85 g hladkej múky
  • 70 g trstinového cukru
  • 55 g masla
  • orechy (voliteľné)
(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Postup

V nádobe ponorným mixérom rozmixujeme banány s bielym jogurtom. My sme mali doma hustejší jogurt gréckeho typu.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

V ďalšej nádobe si zmiešame roztopené maslo s trstinovým cukrom. Pridáme vajíčka, mletú vanilku (kupujeme ju v bio kvalite v sieti predajní dm drogerie markt) a lyžičku soli. Soli v recepte sa nemusíte báť, skvelo vyváži chute koláča. Nakoniec pridáme múku s kypriacim práškom a sódou bikarbónou.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Obe zmesi premiešame a vylejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie. Ten náš mal rozmer približne 27 x 31 cm a koláč bol vysoký tak akurát.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Pripravíme si posýpku – mrveničku z múky, masla a cukru. Tú potom nasypeme na vrch koláča. Do posýpky môžete pridať aj ľubovoľný druh orechov posekaných na kúsky.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)
(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

My zvykneme nechať polku plechu vo verzii pre najmenších, čiže bez orechov. Na druhú polovicu nasypeme ešte navrch posekané orechy a jemne ich zatlačíme. V tomto prípade to boli mandle. Malý tip pre menej lenivých – ak orechy zapracujete hneď na začiatku do posýpky, nebudú sa z koláča trúsiť.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Akonáhle vložíme plech, teplotu znížime na 180 °C a pečieme približne 35 minút. Krájame až po vychladnutí. Dobrú chuť!

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Zostala vám z nedeľného vývaru zelenina? Takto z nej raz-dva vykúzlite zdravú večeru
(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)
(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame