Internet je plný receptov na banánové koláče, pri ktorých zužitkujete staršie vyzreté, ako im hovoríme „leopardie“, banány. Úprimne, nie každý nás oslovil a nie každý chutil. Tento jeden je však geniálny. Vychádza z receptu na banánové muffiny od Sisters Bakery, ktorý sme si jemne upravili.
Potrebujeme
Cesto:
- 180 g hladkej múky
- 2 veľké zrelé (až prezreté) banány
- 4 PL bieleho jogurtu
- 120 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL kypriaceho prášku
- 1/2 ČL mletej vanilky
Posýpka:
- 85 g hladkej múky
- 70 g trstinového cukru
- 55 g masla
- orechy (voliteľné)
Postup
V nádobe ponorným mixérom rozmixujeme banány s bielym jogurtom. My sme mali doma hustejší jogurt gréckeho typu.
V ďalšej nádobe si zmiešame roztopené maslo s trstinovým cukrom. Pridáme vajíčka, mletú vanilku (kupujeme ju v bio kvalite v sieti predajní dm drogerie markt) a lyžičku soli. Soli v recepte sa nemusíte báť, skvelo vyváži chute koláča. Nakoniec pridáme múku s kypriacim práškom a sódou bikarbónou.
Obe zmesi premiešame a vylejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie. Ten náš mal rozmer približne 27 x 31 cm a koláč bol vysoký tak akurát.
Pripravíme si posýpku – mrveničku z múky, masla a cukru. Tú potom nasypeme na vrch koláča. Do posýpky môžete pridať aj ľubovoľný druh orechov posekaných na kúsky.
My zvykneme nechať polku plechu vo verzii pre najmenších, čiže bez orechov. Na druhú polovicu nasypeme ešte navrch posekané orechy a jemne ich zatlačíme. V tomto prípade to boli mandle. Malý tip pre menej lenivých – ak orechy zapracujete hneď na začiatku do posýpky, nebudú sa z koláča trúsiť.
Koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Akonáhle vložíme plech, teplotu znížime na 180 °C a pečieme približne 35 minút. Krájame až po vychladnutí. Dobrú chuť!
Zdieľať na