V mnohých domácnostiach je tradičný vývar stabilnou súčasťou nedeľného obeda. Ak aj vy kvôli intenzívnejšej chuti do tejto polievky pridávate väčšie množstvo koreňovej zeleniny, nemusíte ju neskôr vyhadzovať. Vďaka tomuto receptu z nej behom pár minút vyčarujete večeru, ktorá je zdravá a nezaťaží žalúdok. Zeleninové fašírky u nás miznú rýchlosťou blesku.
Potrebujeme
- väčšie množstvo uvarenej koreňovej zeleniny
- zemiaky
- tvrdý syr vhodný na strúhanie
- 1 – 2 vajíčka podľa veľkosti a potreby
- 1 dcl teplého mlieka
- 1 menšiu cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- kúsok masla
- strúhanku na zahustenie a obaľovanie
- soľ
- čierne mleté korenie
- olivový olej

Postup
Najskôr si očistíme, umyjeme a nakrájame zemiaky. Tie následne preložíme do hrnca, zalejeme ich vodou, osolíme a necháme variť do zmäknutia.

Na jemnom strúhadle si nastrúhame najskôr syr. Siahli sme po syre parmezánového typu kvôli jeho výraznej chuti a vôni. Vhodný je však tiež klasický ementál či eidam. Potom najemno postrúhame aj uvarenú koreňovú zeleninu. My sme použili kombináciu mrkvy, petržlenu, kalerábu a zeleru.

Cibuľu si nakrájame nadrobno a pridáme k nej prelisovaný strúčik cesnaku.

Ku koreňovej zelenine pridáme nastrúhaný syr, cibuľu, cesnak, vajíčko, soľ aj čierne korenie.

Všetko spolu dôkladne zamiešame a ak sa nám zmes zdá príliš riedka, zahustíme ju strúhankou. Použiť však môžeme aj hladkú špaldovú múku.

Zo zmesi tvarujeme malé fašírky, ktoré zľahka obalíme v strúhanke a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zeleninové fašírky pokvapkáme olivovým olejom vhodným na vyprážanie a pečieme pri teplote 190 °C približne 15 minút. Potom ich obrátime a ešte 5 minút dopečieme.

Kým sa nám upečú fašírky, z uvarených zemiakov si pripravíme lahodnú kašu. Zemiaky scedíme, pridáme k nim teplé mlieko, maslo a mixérom vymiešame dohladka.

Hotové zlatisté zeleninové fašírky servírujeme so zemiakovou kašou a čerstvou zeleninou. Pridať môžeme tiež lyžičku tatárskej omáčky alebo obľúbený dip. Dobrú chuť!

Zdieľať na