FOTORECEPT Zostala vám z nedeľného vývaru zelenina? Takto z nej raz-dva vykúzlite zdravú večeru

Zeleninové fašírky

Z uvarenej koreňovej zeleniny rýchlo pripravíte ľahkú zdravú večeru (Zdroj: Plnielanu.sk/Emily)

V mnohých domácnostiach je tradičný vývar stabilnou súčasťou nedeľného obeda. Ak aj vy kvôli intenzívnejšej chuti do tejto polievky pridávate väčšie množstvo koreňovej zeleniny, nemusíte ju neskôr vyhadzovať. Vďaka tomuto receptu  z nej behom pár minút vyčarujete večeru, ktorá je zdravá a nezaťaží žalúdok. Zeleninové fašírky u nás miznú rýchlosťou blesku.

Potrebujeme

  • väčšie množstvo uvarenej koreňovej zeleniny
  • zemiaky
  • tvrdý syr vhodný na strúhanie
  • 1 – 2 vajíčka podľa veľkosti a potreby
  • 1 dcl teplého mlieka
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • kúsok masla
  • strúhanku na zahustenie a obaľovanie
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • olivový olej
(Zdroj: Plnielanu.sk/Emily)

Postup

Najskôr si očistíme, umyjeme a nakrájame zemiaky. Tie následne preložíme do hrnca, zalejeme ich vodou, osolíme a necháme variť do zmäknutia.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Emily)

Na jemnom strúhadle si nastrúhame najskôr syr. Siahli sme po syre parmezánového typu kvôli jeho výraznej chuti a vôni. Vhodný je však tiež klasický ementál či eidam. Potom  najemno postrúhame aj uvarenú koreňovú zeleninu. My sme použili kombináciu mrkvy, petržlenu, kalerábu a zeleru.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Emily)

Cibuľu si nakrájame nadrobno a pridáme k nej prelisovaný strúčik cesnaku.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Emily)

Ku koreňovej zelenine pridáme nastrúhaný syr, cibuľu, cesnak, vajíčko, soľ aj čierne korenie.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Emily)

Všetko spolu dôkladne zamiešame a ak sa nám zmes zdá príliš riedka, zahustíme ju strúhankou. Použiť však môžeme aj hladkú špaldovú múku.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Emily)

Zo zmesi tvarujeme malé fašírky, ktoré zľahka obalíme v strúhanke a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zeleninové fašírky pokvapkáme olivovým olejom vhodným na vyprážanie a pečieme pri teplote 190 °C približne 15 minút. Potom ich obrátime a ešte 5 minút dopečieme.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Emily)

Kým sa nám upečú fašírky, z uvarených zemiakov si pripravíme lahodnú kašu. Zemiaky scedíme, pridáme k nim teplé mlieko, maslo a mixérom vymiešame dohladka.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Upečte si šošovicový nákyp – stačí dať všetko na plech a je hotovo!
(Zdroj: Plnielanu.sk/Emily)

Hotové zlatisté zeleninové fašírky servírujeme so zemiakovou kašou a čerstvou zeleninou. Pridať môžeme tiež lyžičku tatárskej omáčky alebo obľúbený dip. Dobrú chuť!

Zeleninové fašírky
Zdroj: Plnielanu.sk/Emily

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame