Cibuľa obsahuje vitamín C, zinok, draslík, železo, selén, fosfor, vápnik, síru a kyselinu askorbovú. Okrem toho aj fytoncídy, ktoré ničia choroboplodné zárodky a dokážu zastaviť rast niektorých baktérií a mikroorganizmov. Šťava z cibule má antibiotické účinky, a preto dokáže vyliečiť niektoré druhy kašľa i uvoľniť priedušky. V chrípkovom období, ktorému momentálne čelíme, preto určite neexistuje vhodnejšia voľba ako cibuľová polievka.
Potrebujeme:
- 6 cibúľ
- olej
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 l bujónu
- 3 väčšie zemiaky
- soľ
- rascu
- 250 ml smotany na varenie
- čierne mleté korenie
Postup:
|
Cibuľu očistíme a umyjeme. |
Mohlo by vás zaujať: Proti chrípke aj správnym obedom: Dajte si jedlá s cibuľou, cesnakom či karí |
|
|
Nakrájame ju na väčšie plátky. |
|
Potom cibuľu vo väčšom hrnci smažíme na troche oleja s pridaním cukru, kým nebude zlatistá. |
Mohlo by vás zaujať: Čas výdatných polievok je tu: Zahrejú a prospejú aj vášmu zdraviu |
|
|
Zalejeme ju vývarom. |
|
Pridáme očistené na menšie kocky nakrájané zemiaky a varíme, kým nebudú hotové. |
Mohlo by vás zaujať: Kráľovná kuchyne cibuľa v hlavnej úlohe: Vyskúšajte tieto netradičné recepty! |
|
|
Potom postupne vlejeme smotanu a varíme ďalších päť minút. |
|
Podávame s krutónmi alebo hriankami. Dobrú chuť! |
Máte radi cibuľovú polievku? Na aký spôsob si ju doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na