FOTORECEPT Domáce cestoviny s dusenou kapustou: Chutný obed za pár drobných

Domáce cestoviny

plnielanu.sk/Ľudmila

Jedli ste už domáce cestoviny? Ak nie, máte čo ľutovať, lebo skutočne dobré domáce cestoviny ozaj stoja za to. Inšpirujte sa našim receptom a pripravte si ich vlastnoručne aj vy. Zďaleka to nie je také náročné, ako by sa mohlo zdať a spolu s dusenou kapustou si z nich pripravíte chutný obed za pár drobných.

Potrebujeme:

  • 1000 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • 400 ml vody
  • olej
  • hlávku kapusty

Postup:

Na drevenú dosku vysypeme múku a do stredu spravíme jamku. Dáme do nej vajíčko, čajovú lyžičku soli a opatrne nalejeme približne tri štvrtiny hrnčeka vody.
Začneme miesiť a postupne pridávame vodu, kým nie je cesto mäkké, vláčne a kompaktné. Ak by bolo vody priveľa, zasypeme múkou. Vodu a múku striedame, kým nie sme s konzistenciou cesta spokojní.

Mohlo by vás zaujať: Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám


Potom z neho vypracujeme bochníčky, ktoré dôkladne pomúčime, aby sa nelepili.
Jednotlivé bochníčky vyvaľkáme na tenko, poprekladáme a naukladáme na seba. Múkou jednoznačne nešetríme, aby sa jednotlivé vrstvy nezlepili.

Mohlo by vás zaujať: Vymeňte kupované cestoviny za domáce: Celozrnné lasagne či farfalle zachutia aj vám


Cestá pokrájame na pásy široké približne tri centimetre.
Každý pás pokrájame na trojuholníčky.

Mohlo by vás zaujať: Dodajte polievke nový šmrnc: Vyskúšajte domáce rezance alebo syrové halušky


Rukami cestoviny zbežne porozdeľujeme, aby sa počas varenia nezlepili. Na sporák postavíme hrniec s vodou, ktorú mierne osolíme a uvaríme ako obyčajne. Netreba zabudnúť na dôkladné miešanie a premývanie v studenej vode, pretože vo vode bude viac múky ako sme pri kupovaných cestovinách zvyknutí.
Medzitým si kapustu očistíme a nakrájame na pásiky. Dáme do väčšieho hrnca, osolíme a prilejeme trochu oleja.

Mohlo by vás zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!


Dusíme, kým nie je mäkká a nechytí farbu. Ak chcete použiť menej oleja, mali by ste ju v priebehu varenia mierne podlievať vodou, aby neprihorela.
Zmiešame s cestovinami a pochúťka je hotová. (Takto pripravené domáce cestoviny sa hodia aj do polievky.) Dobrú chuť!

Pripravujete si doma nejaké domáce cestoviny? Napíšte postup prípravy ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila
Odporúčame