Vymeňte kupované cestoviny za domáce: Celozrnné lasagne či farfalle zachutia aj vám

farfalle

photl.com

Patríte aj vy medzi tých ľudí, ktorí si s obľubou vychutnávajú taliansku kuchyňu a najmä jednu z jej najvýraznejších súčastí – cestoviny? Ak ste navyše človekom milujúcim zdravý životný štýl, niečo pre vás máme. Vyskúšajte si doma vyrobiť vlastné celozrnné cestoviny. Chuťou sa ani nedajú porovnať s tými kupovanými. A vy sa tak môžete vďaka ich výnimočnej chuti preniesť v mysli napríklad do romantickej atmosféry niektorého z talianskych prímorských letovísk.

Domáce celozrnné lasagne

Potrebujeme:

  • 300 g celozrnnej múky
  • 3 vajcia
  • 1 dcl vlažnej vody
  • štipku soli

Postup: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, vyvaľkáme ho a povykrajujeme z neho obdĺžniky, asi vo veľkosti 6 x 8 cm. Dáme uvariť do osolenej vody, kým nevyplávajú. Následne ich vyberieme, scedíme, necháme odkvapkať a naplníme rôznymi plnkami podľa svojej chuti, alebo konkrétneho receptu.


Mohlo by vás zaujímať: Dodajte polievke nový šmrnc: Vyskúšajte domáce rezance alebo syrové halušky


Domáce celozrnné farfalle

Potrebujeme:

  • 250 g celozrnnej múky
  • 3 vajcia
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 lyžicu vlažnej vody
  • soľ

Postup: Múku zmiešame s vajcami. Pridáme olivový olej, štipku soli a vlažnú vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi 10 minút odležať a vyvaľkáme ho asi na 1 mm hrubé pláty. Jemne ich pomúčime a porežeme ich asi na 4 centimetrové pásy s ozdobným kolieskom tak, aby okraje neboli rovné, ale vlnovkové. Každý pás ďalej nakrájame asi na 3 centimetrové obdĺžniky. Každý jeden obdĺžnik v strede stlačíme tak, aby nám vznikla mašlička, teda tvar cestovín farfalle. Dáme uvariť do osolenej vody.


Mohlo by vás zaujímať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!


Domáce celozrnné fliačky

Potrebujeme:

  • 350 g celozrnnej múky
  • 1 vajce
  • 2 dcl vlažnej vody
  • štipku soli

Postup: Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme z nich cesto. To následne vyvaľkáme a necháme ho trochu zaschnúť. Cesto nakrájame asi na 2 centimetrové štvorčeky a dáme uvariť do osolenej vriacej vody.


Poznáte ešte nejaké ďalšie zaujímavé recepty na prípravu domácich cestovín? Napíšte ich do diskusie pod článkom.

Zdroj: photl.com, photl.com, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close