Gordon Ramsay je vo svete gastronómie kapacita. Tento britský šéfkuchár za svoje kulinárske umenie doposiaľ získal 21 michelinských hviezdičiek a nejeden nádejný kuchár sníva pracovať pod jeho striktnou rukou. Nás uchvátil recept na slávny karfiolový šalát s karamelizovanými mandľami, ktorý môžete ochutnať aj v niektorej z Gordonových reštaurácií.
Verejnosť Ramsayho vníma skôr ako sympatického chlapíka z televíznych show, kde štedro rozdáva rady a tipy, ako variť s láskou. Vyskúšajte si jeden z jeho vynikajúcich receptov pripraviť vo vlastnej kuchyni a zaručene neoľutujete.
Potrebujeme
- 1 celý karfiol
- 1 citrón
- 200 g mandlí
- 100 g masla
- 200 ml olivového oleja
- 100 ml jablčného octu
- 100 ml mlieka
- 1/2 šalotky
- 30 g medu
- 20 g cukru
- 10 g kajenského korenia
- 10 g pažítky
- 10 g kôpru
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vaječný bielok
- 1 stonku tymianu
- celé čierne korenie
- semienka koriandra
- morskú soľ na dochutenie
Postup
Predpríprava je časovo náročnejšia, ale potom to už ide rýchlo. Začneme so základom na špeciálnu zálievku, takzvanú „vinaigrette“. V pohári zmiešame olej a ocot, pridáme nasekanú šalotku, celý strúčik cesnaku, tymian, pár guľôčok korenia a niekoľko semienok koriandra. Gordon odporúča použiť blanšírovaný cesnak, aby sa zamedzilo oxidácii. Cesnak teda najskôr ponoríme na pár sekúnd do vriacej vody a schladíme v studenej. Pohár uzatvoríme viečkom, alebo prekryjeme fóliou a necháme stáť 3 dni pri izbovej teplote.
Po uplynutí stanoveného času pristúpime k ďalšiemu kroku. Vinaigrette prepasírujeme cez sitko, pridáme med a dobre premiešame. Umytý karfiol rozoberieme na ružičky a nahrubo rozmixujeme alebo nakrájame nožom. Mandle zmiešame s rozšľahaným bielkom, cukrom, kajenským korením a štipkou soli.
Karfiol opražíme na rozpustenom masle so štipkou soli, zakryjeme pokrievkou a podusíme asi 5 minút na miernom ohni.
Medzitým mandle rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Po 5 minútach mandle premiešame a pečieme ďalších 5 minút.
Hotový karfiol necháme mierne vychladnúť a polovicu vložíme do mixéra. Pridáme mlieko, šťavu z citróna, štipku soli a rozmixujeme na hladké pyré. Zvyšok karfiolu premiešame s nasekanou pažítkou, kôprom, kôrou z citróna a dvomi tretinami mandlí. Všetko dochutíme zálievkou a podľa chuti dosolíme.
Ide sa servírovať. Na tanier naložíme karfiolové pyré, do stredu uložíme šalát a posypeme zvyšnými mandľami. My sme na vrch pridali aj klíčky mungo fazuliek. Nevieme, čo by na to povedal Gordon, ale nám sa do šalátu hodili. Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní