FOTORECEPT Zdravá dobrota od svetoznámeho šéfkuchára: Vyskúšajte šalát ako z drahej reštaurácie

Karfiolový šalát z michelinskej reštaurácie, Fotorecept

Ochutnajte aj vy karfiolový šalát z michelinskej reštaurácie (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Gordon Ramsay je vo svete gastronómie kapacita. Tento britský šéfkuchár za svoje kulinárske umenie doposiaľ získal 21 michelinských hviezdičiek a nejeden nádejný kuchár sníva pracovať pod jeho striktnou rukou. Nás uchvátil recept na slávny karfiolový šalát s karamelizovanými mandľami, ktorý môžete ochutnať aj v niektorej z Gordonových reštaurácií.

Verejnosť Ramsayho vníma skôr ako sympatického chlapíka z televíznych show, kde štedro rozdáva rady a tipy, ako variť s láskou. Vyskúšajte si jeden z jeho vynikajúcich receptov pripraviť vo vlastnej kuchyni a zaručene neoľutujete.

Potrebujeme

  • 1 celý karfiol
  • 1 citrón
  • 200 g mandlí
  • 100 g masla
  • 200 ml olivového oleja
  • 100 ml jablčného octu
  • 100 ml mlieka
  • 1/2 šalotky
  • 30 g medu
  • 20 g cukru
  • 10 g kajenského korenia
  • 10 g pažítky
  • 10 g kôpru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vaječný bielok
  • 1 stonku tymianu
  • celé čierne korenie
  • semienka koriandra
  • morskú soľ na dochutenie

Postup

Predpríprava je časovo náročnejšia, ale potom to už ide rýchlo. Začneme so základom na špeciálnu zálievku, takzvanú „vinaigrette“. V pohári zmiešame olej a ocot, pridáme nasekanú šalotku, celý strúčik cesnaku, tymian, pár guľôčok korenia a niekoľko semienok koriandra. Gordon odporúča použiť blanšírovaný cesnak, aby sa zamedzilo oxidácii. Cesnak teda najskôr ponoríme na pár sekúnd do vriacej vody a schladíme v studenej. Pohár uzatvoríme viečkom, alebo prekryjeme fóliou a necháme stáť 3 dni pri izbovej teplote.

Karfiolový šalát z michelinskej reštaurácie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Po uplynutí stanoveného času pristúpime k ďalšiemu kroku. Vinaigrette prepasírujeme cez sitko, pridáme med a dobre premiešame. Umytý karfiol rozoberieme na ružičky a nahrubo rozmixujeme alebo nakrájame nožom. Mandle zmiešame s rozšľahaným bielkom, cukrom, kajenským korením a štipkou soli.

Karfiolový šalát z michelinskej reštaurácie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Karfiol opražíme na rozpustenom masle so štipkou soli, zakryjeme pokrievkou a podusíme asi 5 minút na miernom ohni.

Karfiolový šalát z michelinskej reštaurácie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Medzitým mandle rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Po 5 minútach mandle premiešame a pečieme ďalších 5 minút.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Brokolicová panvica so sladkými zemiakmi: Ideálna pochúťka pre jarný detox
Karfiolový šalát z michelinskej reštaurácie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Hotový karfiol necháme mierne vychladnúť a polovicu vložíme do mixéra. Pridáme mlieko, šťavu z citróna, štipku soli a rozmixujeme na hladké pyré. Zvyšok karfiolu premiešame s nasekanou pažítkou, kôprom, kôrou z citróna a dvomi tretinami mandlí. Všetko dochutíme zálievkou a podľa chuti dosolíme.

Karfiolový šalát z michelinskej reštaurácie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Ide sa servírovať. Na tanier naložíme karfiolové pyré, do stredu uložíme šalát a posypeme zvyšnými mandľami. My sme na vrch pridali aj klíčky mungo fazuliek. Nevieme, čo by na to povedal Gordon, ale nám sa  do šalátu hodili. Dobrú chuť!

Karfiolový šalát z michelinskej reštaurácie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame