Obilnina pšeno je známa hlavne medzi ľuďmi s intoleranciou na lepok, tí ostatní dávajú väčšinou prednosť ryži. Prečo by ste mali dať šancu tejto u nás nedocenenej plodine aj vy? Drobné guľôčky sú bohaté na živiny, naviac ponúkajú príjemné obohatenie jedálnička. Vyskúšajte recept na pšenové krémové rizoto.
Budeme potrebovať:
– 2 stredne veľké cvikle
– hrsť lesných húb
– 1 lyžicu olivového oleja
– 1 cibuľu
– 150 g pšena
– 100 g zelených fazuľových strukov
– 7 dcl zeleninového vývaru
– 100 g parmezánu
– 1 lyžicu masla
– soľ
– korenie štyroch farieb
Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Fantastická večera pre celú rodinu: Vyskúšajte krémové cuketové rizoto s prosciuttom
Postup:
1. Umytú cviklu dáme variť v celku domäkka. Huby zatiaľ namočíme aspoň na 20 minút.
2. Na oleji opražíme cibuľu a huby. Pridáme prepláchnuté pšeno, fazuľové struky a zalejeme naberačkou vývaru. Stále miešame a keď sa tekutina vstrebe, prilejeme ďalšiu naberačku. Takto pokračujeme kým spotrebujeme celý vývar. Za tento čas by malo byť pšeno mäkké.
3. Uvarenú cviklu očistíme, nakrájame na hranolčeky a pridáme ku pšenu.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Rizoto so sušenými paradajkami a šampiňónmi: Z Talianska na váš stôl
4. Zmes posypeme nastrúhaným parmezánom, zjemníme maslom a premiešame.
5. Rizoto ešte dochutíme soľou a korením.
6. Servírujeme s nastrúhaným parmezánom, dozdobiť môžeme lístkom bazalky.
Dobrú chuť!
Zdieľať na