FOTORECEPT Zostali vám po sviatkoch medovníčky či medové pláty? Urobte si z nich tieto famózne guľky!

Medovníkové guľky

Tento rýchly a jednoduchý recept zachutí milovníkom medovníkov (Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Ak máte radi medové guľky známeho výrobcu, ručíme vám za to, že ich domácu verziu budete mať po objavení tohto receptu na stole častejšie, ako by sa to vašej postave páčilo. U nás ich zvyčajne robíme vtedy, keď nám zostanú zvyšky medových plátov z pečenia.

Potrebujeme

  • 240 g medových plátov alebo medovníkov
  • 120 g masla
  • 100 g vlašských orechov
  • 2 lyžičky medu
  • ½ konzervy kondenzovaného mlieka
(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Postup

Najskôr si najemno pomelieme orechy. Použili sme vlašské, môžete však vyskúšať aj mix rôznych druhov orechov.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

To isté zopakujeme s medovými plátmi, prípadne s medovníkmi, ktoré nám zostali z Vianoc (pozor, musia byť nezdobené, teda bez bielkovej polevy). Do nádoby si odložíme za hrsť a pol rozmixovaných plátov – budeme v nich obaľovať hotové guľky.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Všetky ingrediencie zmiešame. Aby sa nám maslo lepšie zapracovalo do cesta, mierne si ho rozpustíme v nádobe na varnej doske, prípadne ho vložíme do mikrovlnky na približne 30 sekúnd.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Z cesta tvarujeme guľky a hotové ich obaľujeme v pomletých plátoch, potom ich uložíme do papierových košíčkov.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

My sme nakoniec použili tie najmenšie košíčky a vyšlo nám približne 40 chutných kúskov. Guľky sme uložili aspoň na dve hodiny do chladničky, aby maslo v nich stuhlo.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)
(Zdroj: Plnielanu.sk/Gloria)

Náš tip: Kvôli jednoduchosti a rýchlejšej príprave sme použili obyčajné kondenzované mlieko. Vyskúšať však môžete aj jeho karamelovú verziu. Buď si ho kúpite hotové, alebo klasické kondenzované mlieko aspoň dve hodiny povaríte v nádobe s vodou, aby skaramelizovalo. Guľky budú ešte lahodnejšie.
 Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame