Ak máte radi medové guľky známeho výrobcu, ručíme vám za to, že ich domácu verziu budete mať po objavení tohto receptu na stole častejšie, ako by sa to vašej postave páčilo. U nás ich zvyčajne robíme vtedy, keď nám zostanú zvyšky medových plátov z pečenia.
Potrebujeme
- 240 g medových plátov alebo medovníkov
- 120 g masla
- 100 g vlašských orechov
- 2 lyžičky medu
- ½ konzervy kondenzovaného mlieka
Postup
Najskôr si najemno pomelieme orechy. Použili sme vlašské, môžete však vyskúšať aj mix rôznych druhov orechov.
To isté zopakujeme s medovými plátmi, prípadne s medovníkmi, ktoré nám zostali z Vianoc (pozor, musia byť nezdobené, teda bez bielkovej polevy). Do nádoby si odložíme za hrsť a pol rozmixovaných plátov – budeme v nich obaľovať hotové guľky.
Všetky ingrediencie zmiešame. Aby sa nám maslo lepšie zapracovalo do cesta, mierne si ho rozpustíme v nádobe na varnej doske, prípadne ho vložíme do mikrovlnky na približne 30 sekúnd.
Z cesta tvarujeme guľky a hotové ich obaľujeme v pomletých plátoch, potom ich uložíme do papierových košíčkov.
My sme nakoniec použili tie najmenšie košíčky a vyšlo nám približne 40 chutných kúskov. Guľky sme uložili aspoň na dve hodiny do chladničky, aby maslo v nich stuhlo.
Náš tip: Kvôli jednoduchosti a rýchlejšej príprave sme použili obyčajné kondenzované mlieko. Vyskúšať však môžete aj jeho karamelovú verziu. Buď si ho kúpite hotové, alebo klasické kondenzované mlieko aspoň dve hodiny povaríte v nádobe s vodou, aby skaramelizovalo. Guľky budú ešte lahodnejšie.
Sledujte náš Facebook
Zdieľať na