Krehké cesto, šťavnatá náplň a mriežka na vrchu. Takto nejako vyzerá tradičný mrežovník, ktorý všetci milujeme. My sme ale dali tradičnému koláču novú tvár v podobe rozkošných košíčkov. Pod mriežkou sa ukýva kúsok vanilkového neba, korunovaného sladkými broskyňami. Stačí na ne len pozrieť a hneď máte lepšiu náladu.
Budeme potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 120 g masla
- 1 vajce
- strúhanú kôru z 1/2 citróna
- 400 ml mlieka
- 30 g kukuričného škrobu
- 1 žĺtok
- 2 lyžice kryštálového cukru
- štipku burbon vanilky
- broskyne alebo marhule (ideálne čerstvé)
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Linecké pečivo má samé výhody: Je rýchlo hotové a chutí skvele
Postup:
1. Začneme s klasickým lineckým cestom. Múku s cukrom preosejeme, spojíme s rozpusteným maslom, pridáme vajíčko, kôru z citróna a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
2. Kým cesto odpočíva, vrhneme sa na domáci vanilkový puding. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme škrob, žĺtok, cukor a vanilku (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom). Všetko poriadne vyšľaháme a za stáleho miešania pozvoľna zahrievame, kým vznikne hustý krém. Puding necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby zostal pekne hladký.
3. Je čas zobudiť cesto. Preložíme ho na podložku, rozdelíme na 6 častí. Urobíme z nich guľôčky a každú rozvaľkáme na tvar kolieska.
4. Aby nám cesto pasovalo presne do košíčkov, obrežeme ho podľa formičky. Myslíme pritom na výšku košíčka. Potom cestom formičky vystelieme a prstami jemne vytvarujeme.
5. Pripravené košíčky naplníme pudingom a zo zvyšného cesta urobíme tenké pásiky.
6. Vrch ozdobíme nakrájanými broskyňami a z pásikov urobíme mriežku. Košíčky preložíme na plech a šupneme do rúry, vyhriatej na 180 °C. Zhruba o 20 minút sa premenia na zlatisté, voňavé pokušenie.
7. Akonáhle minimrežovníky trocha vychladnú, opatrne ich vyklopíme, poprášime cukrom a utekáme sa s nimi pochváliť susedom.
Zdieľať na
Zdieľaní