FOTORECEPT Oživte svoje overené recepty: Skúste slaný tekvicový koláč

Tekvicový slaný koláč

plnielanu.sk

Obdobie zberu tekvice sa pomaly začína. Je jedinečná svojou možnosťou rozličných spôsobov úpravy. Varená, vyprážaná, grilovaná, dusená či pečená je lahôdkou na každom stole. Dnes vám ukážeme ako pre svoju rodinu pripraviť jednoduchý tekvicový koláč na slano.

Ľahký recept dokáže v siedmich krokoch uvariť každá kuchárka. Celá príprava trvá 45-55 minút a výsledné jedlo poteší vašu rodinu. Ako odmerku použijeme šálku. Nezabudnite, že pre dobrý výsledok využívame jednu šálku s rovnakým objemom pri každej surovine. Ak budete používať elektrické strúhadlo, pozorne povyberajte tekvicové jadierka.

Potrebujeme (5 porcií):

  • 1 šálku cibule nakrájanej na kocky
  • 1 strednú tekvicu
  • 1 šálku polohrubej múky
  • ½ šálky oleja
  • ½ prášku do pečiva
  • 3-4 strúčky cesnaku
  • tuk na vymastenie formy
  • strúhanku na vysypanie formy
  • soľ, korenie a majorán
  • na ozdobu asi 5 plátkov syra a vetvičiek petržlenu

Postup:

Tekvicu prekrojíme po dĺžke na polovicu. Lyžicou vydlabeme stred s jadierkami. Nezabudnite, že jadierka sa dajú usušiť a použiť na konzumáciu.Vydlabanú tekvicu zbavíme šupky a môžeme ju rozkrojiť ešte na polovicu.

Mohlo by vás zaujať: Aktuálna pochúťka tekvica hokaido: Nemala by chýbať ani na vašom tanieri


Ošúpanú tekvicu si nastrúhame nahrubo. Ak chcete mať jemnejší koláč, nastrúhajte tekvicu na čo najmenšie kúsky. Do cesta postrúhame aj cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu. Predtým ako si cibuľu ošúpeme, ju stačí na chvíľku namočiť do studenej vody. Pri krájaní na drobno sa tak vyhnete slzám. 
   
Pridáme šálku polohrubej múky, pol hrnčeka oleja a polovicu balenia prášku do pečiva. Na záver si do pohára rozbijeme tri vajcia, ktoré prilejeme do misky na cesto. Prisypeme asi jednu lyžicu soli a podľa chuti pridáme mleté čierne korenie a majorán.

Mohlo by vás zaujať: Tekvica je aktuálna delikatesa: Objavte túto sezónu jej tajomstvá aj vy


Cesto poriadne vymiešame a vylejeme na vymastenú a strúhankou vysypanú formu.
   
Dbáme na to, aby bolo cesto vo forme rovnomerne rozmiestnené Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si syr a petržlen na ozdobu.

Mohlo by vás zaujať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii


Tekvicový koláč vložíme do vyhriatej rúry a po 30 minútach pridáme na vrch plátky syra. Necháme zapiecť ešte 10 minút a po vychladnutí krájame. Dajte pozor, aby bol koláč dostatočne vychladnutý, inak sa vám bude pri krájaní rozpadať.
   
Tekvicový koláč sa podáva s čerstvou alebo dusenou zeleninou či varenými zemiakmi, kašou alebo kroketami.

Mohlo by vás zaujať: Kuchyňa starých mám v Honte, Podpoľaní a Novohrade: Inšpirujte sa ich receptami


Variácie pre gurmánov

Slaný koláč sa dá pripraviť aj z cukety alebo patizónu.  Pridať môžete aj kocky šunkovej salámy alebo slaninky. Slaninu opražte na cibuľke a vychladnutú prilejte do zmesi na cesto. Pri tomto postupe znížte množstvo oleja, ktorý dávate do cesta o polovicu.

Namiesto plátkového syra môžete použiť strúhaný syr, rôzne typy omáčok prípadne dusenú zeleninu.


Aké ďalšie chutné jedlá z tekvice si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame