Pokiaľ ste navštívili Grécko, domov ste si okrem pekného opálenia odniesli spomienky na fantastické jedlo. Či si už v taverne dáte souvlaki, gyros alebo musaku, ku všetkému vám domáci hrdo ponúknu tzatziki. Tradičná príloha je niečo medzi šalátom a omáčkou a hoci je názov prevzatý z turečtiny, tzatziki je naveky späté s gréckou kuchyňou. Hodí sa k mäsu, zelenine, pečivu a zožne úspech na grilovačke aj za rodinným stolom.
Potrebujeme:
- 1 veľkú šalátovú uhorku
- 1 – 2 lyžice čerstvého kôpru
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g gréckeho jogurtu
- 1 citrón
- 100 ml olivového oleja
- čierne mleté korenie
- soľ
Postup
Uhorku v žiadnom prípade nezbavujeme šupky, ani jadierok. Do tzatziki pôjde celá. Iba ju poriadne umyjeme, nastrúhame na hrubo, trocha osolíme a necháme stáť aspoň 10 minút.
Uhorku zbavíme šťavy. Vôbec sa s ňou nemaznáme a poriadne vyžmýkame každú kvapku. Potom pridáme s prelisovaný cesnak a kôpor.
Zeleninový základ dobre premiešame s jogurtom, citrónovou šťavou a olejom. Nakoniec okoreníme a osolíme podľa chuti. Je dôležité, aby bolo tzatziki vychladené. Dáme ho teda do chladničky a vytiahneme až tesne pred podávaním.
Kali órexi! (Alebo v preklade: Dobrú chuť!)
Zdieľať na