FOTORECEPT Pravé grécke tzatziki: Skúste túto skvelú omáčku ku grilovanému mäsu ale aj do sendviča

Pravé grécke tzatziki, Fotorecept

Pravé grécke tzatziki je vhodné ku grilovanému mäsu ale aj do sendviča (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Pokiaľ ste navštívili Grécko, domov ste si okrem pekného opálenia odniesli spomienky na fantastické jedlo. Či si už v taverne dáte souvlaki, gyros alebo musaku, ku všetkému vám domáci hrdo ponúknu tzatziki. Tradičná príloha je niečo medzi šalátom a omáčkou a hoci je názov prevzatý z turečtiny, tzatziki  je naveky späté s gréckou kuchyňou. Hodí sa k mäsu, zelenine, pečivu a zožne úspech na grilovačke aj za rodinným stolom.

Potrebujeme:

  • 1 veľkú šalátovú uhorku
  • 1 – 2 lyžice čerstvého kôpru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g gréckeho jogurtu
  • 1 citrón
  • 100 ml olivového oleja
  • čierne mleté korenie
  • soľ
Pravé grécke tzatziki, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Postup

Pravé grécke tzatziki, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Uhorku v žiadnom prípade nezbavujeme šupky, ani jadierok. Do tzatziki pôjde celá. Iba ju poriadne umyjeme, nastrúhame na hrubo, trocha osolíme a necháme stáť aspoň 10 minút. 

Pravé grécke tzatziki, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Uhorku zbavíme šťavy. Vôbec sa s ňou nemaznáme a poriadne vyžmýkame každú kvapku. Potom pridáme s prelisovaný cesnak a kôpor.

Pravé grécke tzatziki, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Zeleninový základ dobre premiešame s jogurtom, citrónovou šťavou a olejom. Nakoniec okoreníme a osolíme podľa chuti. Je dôležité, aby bolo tzatziki vychladené. Dáme ho teda do chladničky a vytiahneme až tesne pred podávaním.

Pravé grécke tzatziki, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Kali órexi! (Alebo v preklade: Dobrú chuť!)

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame