Rebarbora, pôvodom z Mongolska, rastie v nejednej záhrade a jej šťavnaté stopky sú v ponuke aj v obchodoch či v stánkoch na trhu. Sezóna rebarbory je krátka – trvá od mája do polovice júna. Potom už obsahuje priveľa kyseliny šťaveľovej, ktorá zaťažuje močové ústrojenstvo. Ešte stále však máte čas vyskúšať jednoduchý recept na zdravý rebarborový koláč plný bielkovín a prospešných tukov. Je ideálny na raňajky alebo olovrant.
Potrebujeme
- 500 g rebarbory
- 250 g tvarohu
- 1 šálku mletých vlašských orechov
- 1 šálku ovsených vločiek
- 1 šálku ryžovej múky
- 1/2 šálky proteínu s vanilkovou príchuťou
- 3 lyžice jablkového pyré
- 3 lyžice javorového sirupu
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžičku pektínu
- 1 vajce
Postup
Rebarboru umyjeme a zbavíme žiliek. Urobíme to tak, že nožom zachytíme koniec stopky a stiahneme po celej dĺžke. Takto pokračujeme okolo celého obvodu.

Následne si pripravíme rebarborový džem. Rebarboru nakrájame na malé kocky a dáme dusiť spolu s cukrom. Vodu pridávať netreba, rebarbora pustí dostatok šťavy. Keď sa začne rozvárať, pridáme pektín. Zmes za stáleho miešania prevaríme a necháme vychladnúť.

Medzitým si do misky nasypeme orechy, vločky, múku, jablkové pyré, vaječný bielok a javorový sirup. Všetko premiešame a vznikne hutná drobivá hmota. V druhej miske vymiešame tvaroh so žĺtkom a proteínom.

Menšiu formu vystelieme papierom na pečenie a na dno rovnomerne roztlačíme 2/3 orechovej hmoty.

Korpus potrieme tvarohom a na túto vrstvu nanesieme rebarborový džem.

Na vrch koláča rozmrvíme zvyšok orechovej hmoty a pečieme na 190 °C asi 30 minút. Sem-tam skontrolujeme, či neprihára. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť. Najlepšie chutí, keď odleží pár hodín v chladničke. Dobrú chuť!

Zdieľať na