FOTORECEPT Proteínový koláč s rebarborou a tvarohom: Zdravý a svieži – dokonalá kombinácia!

Fotorecept, Svieži proteínový koláč s rebarborou a tvarohom

Svieži proteínový koláč s rebarborou a tvarohom (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Rebarbora, pôvodom z Mongolska, rastie v nejednej záhrade a jej šťavnaté stopky sú v ponuke aj v obchodoch či v stánkoch na trhu. Sezóna rebarbory je krátka – trvá od mája do polovice júna. Potom už obsahuje priveľa kyseliny šťaveľovej, ktorá zaťažuje močové ústrojenstvo. Ešte stále však máte čas vyskúšať jednoduchý recept na zdravý rebarborový koláč plný bielkovín a prospešných tukov. Je ideálny na raňajky alebo olovrant.

Potrebujeme

  • 500 g rebarbory
  • 250 g tvarohu
  • 1 šálku mletých vlašských orechov
  • 1 šálku ovsených vločiek
  • 1 šálku ryžovej múky
  • 1/2 šálky proteínu s vanilkovou príchuťou
  • 3 lyžice jablkového pyré
  • 3 lyžice javorového sirupu
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžičku pektínu
  • 1 vajce

Postup

Rebarboru umyjeme a zbavíme žiliek. Urobíme to tak, že nožom zachytíme koniec stopky a stiahneme po celej dĺžke. Takto pokračujeme okolo celého obvodu.

Fotorecept, Svieži proteínový koláč s rebarborou a tvarohom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Následne si pripravíme rebarborový džem. Rebarboru nakrájame na malé kocky a dáme dusiť spolu s cukrom. Vodu pridávať netreba, rebarbora pustí dostatok šťavy. Keď sa začne rozvárať, pridáme pektín. Zmes za stáleho miešania prevaríme a necháme vychladnúť.

Fotorecept, Svieži proteínový koláč s rebarborou a tvarohom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Medzitým si do misky nasypeme orechy, vločky, múku, jablkové pyré, vaječný bielok a javorový sirup. Všetko premiešame a vznikne hutná drobivá hmota. V druhej miske vymiešame tvaroh so žĺtkom a proteínom.

Fotorecept, Svieži proteínový koláč s rebarborou a tvarohom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Menšiu formu vystelieme papierom na pečenie a na dno rovnomerne roztlačíme 2/3 orechovej hmoty.

Fotorecept, Svieži proteínový koláč s rebarborou a tvarohom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Korpus potrieme tvarohom a na túto vrstvu nanesieme rebarborový džem.

Fotorecept, Svieži proteínový koláč s rebarborou a tvarohom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Na vrch koláča rozmrvíme zvyšok orechovej hmoty a pečieme na 190 °C asi 30 minút.  Sem-tam skontrolujeme, či neprihára. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť. Najlepšie chutí, keď odleží pár hodín v chladničke. Dobrú chuť!

Fotorecept, Svieži proteínový koláč s rebarborou a tvarohom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame