FOTORECEPT Ryžový nákyp s červenými ríbezľami: Vďaka tomuto triku vám ryža v mlieku neprihorí

Ryžový nákyp s červenými ríbezľami, Fotorecept

Ryžový nákyp s červenými ríbezľami je sladkou bodkou nielen za pracovným týždňom (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Aj vy si občas povzdychnete pri spomienke na školskú jedáleň? Ryžový nákyp bol v piatok doslova varený-pečený. Takúto sladkú odmenu za týždňom, plným povinností, by ste si určite dali aj teraz. Pokiaľ máte aj vy v záhrade čerstvé ríbezle, zužitkujete ich. Dajte si na obed svieži ovocný ryžový nákyp s tvarohom.

Potrebujeme

  • 350 g guľatej ryže
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • 100 g masla
  • 500 g červených ríbezlí
  • 400 g tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • soľ

Postup

Ryžový nákyp s červenými ríbezľami, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Uvariť ryžu na nákyp bez pripáleného mlieka je umenie. My ale poznáme malý trik. Ryžu premyjeme a predvaríme vo vode so štipkou soli. Tak 10 minút, len aby zmäkla. Prebytočnú vodu zlejeme, zalejeme mliekom, pridáme 100 g cukru a miešame, kým sa tekutina vstrebe a ryža je mäkká. Predvarenú ryžu varíme v mlieku kratšie ako surovú a riziko, že prihorí je menšie.

Ryžový nákyp s červenými ríbezľami, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme so zmäknutým maslom a z bielkov urobíme sneh.

Ryžový nákyp s červenými ríbezľami, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Vychladnutú ryžu zmiešame s ríbezľami, žĺtkovou zmesou a na záver zľahka vmiešame sneh. V čistej miske spojíme tvaroh s 50 gramami cukru a vanilkou.

Ryžový nákyp s červenými ríbezľami, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

4. Hlbší plech vymastíme maslom, rozotrieme polovicu ryžovej kaše, navrstvíme tvaroh a zakryjeme zvyšnou ryžou. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri 190 °C.

Ryžový nákyp s červenými ríbezľami, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Hotový nákyp necháme trocha vychladnúť a podávame ozdobený šľahačkou a čerstvými ríbezľami.

Ryžový nákyp s červenými ríbezľami, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame