Aj vy si občas povzdychnete pri spomienke na školskú jedáleň? Ryžový nákyp bol v piatok doslova varený-pečený. Takúto sladkú odmenu za týždňom, plným povinností, by ste si určite dali aj teraz. Pokiaľ máte aj vy v záhrade čerstvé ríbezle, zužitkujete ich. Dajte si na obed svieži ovocný ryžový nákyp s tvarohom.
Potrebujeme
- 350 g guľatej ryže
- 500 ml plnotučného mlieka
- 5 vajec
- 150 g cukru
- 100 g masla
- 500 g červených ríbezlí
- 400 g tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- soľ
Postup

Uvariť ryžu na nákyp bez pripáleného mlieka je umenie. My ale poznáme malý trik. Ryžu premyjeme a predvaríme vo vode so štipkou soli. Tak 10 minút, len aby zmäkla. Prebytočnú vodu zlejeme, zalejeme mliekom, pridáme 100 g cukru a miešame, kým sa tekutina vstrebe a ryža je mäkká. Predvarenú ryžu varíme v mlieku kratšie ako surovú a riziko, že prihorí je menšie.

Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme so zmäknutým maslom a z bielkov urobíme sneh.

Vychladnutú ryžu zmiešame s ríbezľami, žĺtkovou zmesou a na záver zľahka vmiešame sneh. V čistej miske spojíme tvaroh s 50 gramami cukru a vanilkou.

4. Hlbší plech vymastíme maslom, rozotrieme polovicu ryžovej kaše, navrstvíme tvaroh a zakryjeme zvyšnou ryžou. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri 190 °C.

Hotový nákyp necháme trocha vychladnúť a podávame ozdobený šľahačkou a čerstvými ríbezľami.

Zdieľať na