FOTORECEPT Sedliacka fazuľovica, ktorá pohladí dušu aj žalúdok: Chce to trpezlivosť, ale výsledok stojí za to!

Fazuľovica fotorecept

Poctivá domáca fazulovica ulahodí vašim chutiam (Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Príprava a varenie poctivej domácej fazuľovice trvá pre niekoho celú večnosť. Verte nám ale, že výsledok je taký neodolateľný, že sa tejto polievky nebudete vedieť dojesť. Jej základom je mať naozaj veľký hrniec, pretože nikdy jej nebude dosť.

Potrebujeme

  • 2 kg údeného bravčového zadného kolena
  • 1 balík veľkej červenej fazule
  • 7 ks mrkvy
  • 3 ks petržlenu
  • 5 ks zemiakov
  • 5 cm zeleru
  • 4 žlté cibule
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • široké rezance

Postup

Príprava začína ešte večer, kedy do misy s vodou dáme fazuľu. Tá sa nám do rána krásne napije a zväčší. Na druhý deň ráno nalejeme do veľkého hrnca čistú vodu, do ktorej dáme na slabom plameni variť údené koleno. Takto ho varíme približne 1,5 hodinu.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Následne k nemu prisypeme napučenú fazuľu. Povaríme, kým fazuľa nie je polomäkká, varíme však stále na slabom plameni. Hrniec máme zakrytý pokrievkou.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Koleno z polievky vyberieme a odložíme na tanier. Následne do hrnca pridáme zeleninu (mrkvu, petržlen, zemiaky a zeler), ktorú sme si nakrájali na drobné kúsky. Cibuľu vložíme do polievky vcelku. Osolíme, okoreníme a varíme približne 35 minút, pričom plameň na sporáku môžeme zosilnieť.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)
(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Medzitým si dáme variť široké rezance. Samozrejme, najlepšie sú tie doma pripravené, avšak chybu neurobíte ani kupovanými.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Keď sa blíži uplynutý čas, počas ktorého sa varila zelenina, koleno zbavíme kostí a začneme ho krájať na drobné kúsky, aj spolu s kožou. Vložíme do hrnca a povaríme ešte približne 5 minút. V závere pridáme na drobno nakrájanú petržlenovú vňať, ktorá nám celú polievku parádne prevonia. Dobrú chuť!

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

 

Zdroj: plnielanu.sk/MZ
Odporúčame