FOTORECEPT Vyskúšajte tradičný bryndzový podplamenník: Zmizne skôr, než stihne vychladnúť

Bryndzový podplamenník, Fotorecept, Postup

Tradičný bryndzový podplamenník zmizne skôr, než stihne vychladnúť (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Slaný koláč s názvom podplamenníkje známou špecialitou, ktorú možno poznáte pod menami podpecník, či podplamúch. Taliani majú pizzu a my môžeme mať podplamenník, no nie? Nájdete na ňom bryndzu, cibuľu aj štedrú porciu slaniny, skátka slovenské klasiky. Tradične sa pečie v peci, no výborný podplamenník zvládnete aj doma v rúre. V tomto recepte sa dozviete, ako ho pripravovali kedysi – z kvásku.

Budeme potrebovať:

Kvások:

– 150 g celozrnnej špaldovej, alebo ražnej múky
– 150 g vody
– 1 lyžicu materského kvásku

Cesto:

– 350 g hladkej pšeničnej múky
– 2 v šupke uvarené zemiaky
– 50 ml vlažného mlieka
– 1 lyžičku soli
– 1 vajce
– 3 lyžice oleja

Plnka:

– 300 g kyslej smotany
– 250 g bryndze
– 2 vajcia
– soľ a čierne mleté korenie
– 200 g slaniny
– 2 červené cibule


Mohlo by vás zaujať: Kuchyňa starých mám v Honte, Podpoľaní a Novohrade: Inšpirujte sa ich receptami


Postup:

Bryndzový podplamenník, Fotorecept, Postup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

1. Večer pred pečením založíme rozkvas. Zmiešame múku, vodu a materský kvások. Múku volíme podľa toho, akou kvások kŕmime. Nádobu s rozkvasom necháme na kuchynskej linke s voľne položeným viečkom a ideme spať.

Bryndzový podplamenník, Fotorecept, Postup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)
Bryndzový podplamenník, Fotorecept, Postup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

2. Hneď ráno zamiesime cesto. Do misy preosejeme múku, pridáme najemno nastrúhané zemiaky a zmiešame s ostatnými prísadami. Miesime, kým bude cesto hladké a bude sa odlepovať od stien misy. Zakryjeme a necháme na teplom mieste odpočívať 2 – 3 hodiny.

Bryndzový podplamenník, Fotorecept, Postup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

3. Vykysnuté cesto ešte raz zľahka premiesime, vyklopíme na plech s papierom na pečenie a rukami roztlačíme po celej ploche. Plech zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť ešte asi 1 – 2 hodiny. Podkysnuté trocha utlačíme rukami. Vzniknú okraje a plnka z cesta neujde.


Mohlo by vás zaujať: Langoš trikrát inak: Vyskúšajte najlepší klasický, zemiakový i plnený


Bryndzový podplamenník, Fotorecept, Postup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

4. Medzitým už môžeme chystať plnku. Bryndzu vymiešame s kyslou smotanou, vajcami, dochutíme soľou a korením. Ak zostanú hrudky, nevadí. Dodajú podplamenníku autentický šmrnc. Očistenú cibuľku nakrájame na tenké mesiačiky a slaninku na kocky.

Bryndzový podplamenník, Fotorecept, Postup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

5. Plnku vylejeme na cesto, rovnomerne rozotrieme, obložíme cibuľou a slaninou.

Bryndzový podplamenník, Fotorecept, Postup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 230 °C. Slanina začne pekne rozvoniavať. Musíte ale počkať približne 20 minút, kým sa koláč upečie.

Bryndzový podplamenník, Fotorecept, Postup
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

7. Podplamenník je najlepší čerstvý a pustiť sa do neho môžete, len čo trochu vychladne. Chuti mu však neubudne ani na druhý či tretí deň, dajte však pozor aby bol prikrytý a neobschol.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame