Prírodný materiál na tvorenie, ale aj prvá pomoc: Takto využijete plody jesene

Pripravte si doma gaštanový zázrak, ktorý ocení celá rodina (Zdroj: Freepik/EyeEm)

Gaštany a jeseň sú nesmrteľné kombo, ktoré pozná každá veková kategória. Zbierajú ich malí aj veľkí, tvoria z nich panáčikov a rôzne jesenné dekorácie, ktorými si skrášlia príbytok. Vedeli ste však o tom, že tieto gaštany môžu mať aj liečivé účinky? Pri najbližšom zbere si odložte pár kúskov a vyskúšajte nasledujúce tipy.

Pomoc z prírody

Aesculus hippocastanum, alebo aj gaštan konský, by ste nemali počas prechádzky lesom prehliadnuť. Mnohí z nás chodia na „lov“ s deťmi, ktoré sú zapálené do tvorenia a vymýšľajú z gaštanov (okrem klasických panáčikov) ozdôbky od výmyslu sveta.

V ľudovom liečiteľstve sa využívajú listy, kvety, kôra, ale v neposlednom rade aj semená, teda malé hnedé gaštany, ktoré sa ukrývajú v pichľavej škrupinke. Pripravte si doma gaštanový zázrak, ktorý ocení celá rodina.

Stačí, ak si z úlovku z prechádzky skúsite odložiť pre seba a premeňte gaštany na skvelý prírodný liek. Ich účinky totiž pomáhajú v ľudovom liečiteľstve proti reume, dne, kŕčovým žilám, opuchom či bolestiam chrbta a kĺbov. Okrem toho, pôsobia antibakteriálne a protizápalovo, čo môže byť výhodou aj pri popáleninách, ekzéme, omrzlinách či bercových vredoch.

Domáca mastička proti reume

Na prípravu „zázračnej“ mastičky vám postačí približne 25 ks gaštanov a 300 ml tuhej olejovej zložky. Pri výrobe mnohí používajú kokosový olej či bambucké maslo, kvôli hydratačným účinkom a ich vôni, no skvelo poslúži aj klasická nesolená bravčová masť.

Stačí, ak očistené gaštany rozdrvíte a pridáte do roztopeného tuku. Potom postačí približne 20 minút na miernom ohni, kedy budete celú zmes za občasného miešania zahrievať. Po uplynutí tejto doby zmes precedíme a uchovávame v čistých a suchých uzatvárateľných pohárikoch. V chladničke takáto mastička vydrží približne 2 až 3 mesiace. Používajte 3 až 4-krát denne na boľavé miesto a rozotierajte krúživými pohybmi.

Gaštanová tinktúra  

V prípade, že vám nevyhovuje mastička, môžete si z gaštanov pripraviť aj tinktúru. Hoci je proces prípravy takmer bez práce, na výsledok si budete musieť počkať asi mesiac, kým sa zložky dobre prepoja.

Stačí, ak cca 10 gaštanov nakrájate na jemné kúsky a zalejete ich bezfarebným alkoholom (odporúčame Alpu alebo čistú vodku). V dobre uzatvorenej fľaši nechajte v tme a chlade (za občasného pretrepania) lúhovať cca mesiac. Potom tinktúru prelejte cez jemné sitko a uchovávajte v čistej tmavej fľaštičke.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame