Grilovacia sezóna je tu: Pripravte si šťavnaté pochúťky na tom správnom grile!

gril

sxc.hu

Posedenia v kruhu rodiny a priateľov pri grilovaných špecialitách patria k tým najpríjemnejším okamihom leta. Keďže nám však počasie praje, grilovačku si na záhradách či terasách vychutnávame spravidla už od mája. Chcete aj vy potešiť svojich blízkych výbornou atmosférou a skvelým jedlom, no gril vám zatiaľ chýba? Poradíme vám, ako sa zorientovať v základných typoch a podľa čoho vyberať, aby každá vaša grilovačka stála naozaj za to.

Zistite, čo vlastne potrebujete

Aj keď sa kúpa grilu javí ako jednoduchá záležitosť, nie je to celkom tak. Predtým, ako vyrazíte do špecializovaných predajní, totiž musíte zvážiť niekoľko faktorov, od ktorých sa výber grilu bude odvíjať:

  • na akom priestore budete grilovať (záhrada, terasa, uzavretá miestnosť)
  • pre koľkých ľudí budete grilovať (4-členná rodina a partia 15 kamarátov robí poriadny rozdiel)
  • aký veľký máte skladovací priestor (na odloženie grilu mimo sezóny)
  • aký zdroj tepla preferujete (drevené uhlie, plyn, elektrika,…)
  • aký máte finančný strop

Mohlo by vás zaujímať: Zásady zdravej grilovačky: Držte sa ich a vášmu telu neublíži


Gril na drevené uhlie

Ide o najpredávanejší druh grilu pre jeho cenovú dostupnosť a relatívne jednoduchú manipuláciu. Veľkou výhodou je tiež jeho skladnosť a pohodlná možnosť presúvania podľa vašej potreby. Grilovanie prebieha vďaka teplu sálajúcemu z tlejúcich brikiet. Vďaka nim príprava pokrmu trvá síce dlhšie, to však nemusí byť na škodu. Teplotu je možné regulovať vďaka vzduchovým otvorom. Jediným veľkým mínusom býva odkvapkávanie tuku z pripravovaného jedla priamo do uhlia. Aj tomu sa však dá predchádzať použitím zbernej misky. Pri kúpe prihliadajte na to, čo by mal kvalitný gril na drevené brikety obsahovať:

  • výškovo nastaviteľný rošt
  • zbernú nádobu na popol
  • manuálne ovládateľný prívod vzduchu
  • veko na priklopenie s dobrou úchytkou, ktorá vás nepopáli a s ventilačným otvorom
  • neoceniteľné sú tiež odkladacie plochy na grilovacie nástroje a nádoby

Mohlo by vás zaujímať: Na dokonalý trávnik treba poriadnu kosačku: Vyberte si tú správnu!


Plynový gril

Sú čoraz obľúbenejšie pre ľahkú obsluhu a pomerne rýchlu prípravu jedla. Správnu teplotu je zvyčajne možné sledovať na teplomere umiestnenom na príklopovom veku. „Vďaka príklopu vzduch rovnomerne cirkuluje podobne ako v teplovzdušnej rúre. Mäso sa tak výborne prepečie a zostáva šťavnaté,“ radí špecialista na grily firmy Mountfield Michal Pobežal. Zároveň upozorňuje na vychytávku najkvalitnejších grilov: „Tie najlepšie grily umožňujú zvýrazniť chuť jedla použitím zmesi korenia, piva alebo vína.“ Vami vybrané pochutiny jednoducho nalejete do špecializovaného zásobníka.

Vyberať môžete od malých cestovných grilov až po veľké rodinné s tromi a viac horákmi. Uistite sa, že každý horák sa zapaľuje zvlášť. Ide v podstate o zdravú prípravu jedla, ktorá je však kvôli plynu ako palivu finančne náročnejšia. Plynové grily sa delia na 3 základné typy:

  • lávové – horáky sú doplnené o lávové kamene, ktoré majú samočistiacu schpnosť
  • s RBS technológiou – keramické horáky sú umiestnené po bokoch grilujúcej vane
  • kontaktné – teplo je rovnomerne rozptýlené pomocou špeciálneho kovového profilu

Mohlo by vás zaujímať: Chcete ponamáhať telo a prečistiť hlavu? Vyskúšajte pár dní života na vidieku!


Elektrický gril

Budete síce musieť oželieť typickú grilovačkovú vôňu, no elektrický gril vám dokáže naozaj dobre poslúžiť. Keďže k jeho obsluhe je nevyhnutné zapojenie do elektrickej siete, využitie nájde predovšetkým na terasách, väčších balkónoch, ale pokojne aj na chate v uzavretom priestore. Najdôležitejším kritériom z hľadiska výberu je kvalitná platňa s nepriľnavým povrchom a odkvapkávacia miska, ktorá by mala byť odnímateľná. Samozrejmosťou musí byť tiež kontrolka prevádzky grilu a jeho rozpálenia na správnu teplotu.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Johnny
Odporúčame