Máj je jedným z najobľúbenejších mesiacov v roku. Voňavý a nesmierne zdravý jarný hrášok je zas jedným z prvých zeleninových poslov jari. Najlepší je samozrejme čerstvý, no je možné pripraviť si z neho aj rovnako chutné hrachové jedlá, ktoré doplnia telu zásoby vitamínov a potešia váš jazýček. Ak vám zvýši hrach, ktorý nie je taký sladký ako by mohol byť, budete vedieť, čo s ním podniknúť.
Máj je jedným z najobľúbenejších mesiacov v roku. Voňavý a nesmierne zdravý jarný hrášok je zas jedným z prvých zeleninových poslov jari. Najlepší je samozrejme čerstvý, no je možné pripraviť si z neho aj rovnako chutné hrachové jedlá, ktoré doplnia telu zásoby vitamínov a potešia váš jazýček. Ak vám zvýši hrach, ktorý nie je taký sladký ako by mohol byť, budete vedieť, čo s ním podniknúť.
Polievka z mladého hrášku
Potrebujeme:
- 100 g čerstvého jarného hrášku
- 2 zemiaky
- 2 lyžice masla
- 1 sladkú smotanu
- 1 lyžicu celozrnnej hladkej múky
- hrsť kôpru
- petržlenovú vňať
- soľ
- korenie
Postup: Na roztopenom masle opražíme múku a zalejeme vodou. Pridáme vňate a na drobno nakrájané zemiaky. Povaríme asi 15 minút a pridáme aj mladý hrášok. Varíme ešte asi 10 minút, odstavíme z ohňa a rozmixujeme. Dochutiť môžeme soľou, korením, resp. koreninami podľa vlastnej chuti. Nakoniec pridáme sladkú smotanu, necháme prevrieť a odstavíme. Podávať môžeme s lístkom čerstvej mäty, resp. s opečenou bagetou. Môžete posypať postrúhaným syrom.
Mohlo by vás zaujímať: Zaklopala vám na dvere nečakaná návšteva? S týmto pohostením určite zabodujete!
Jarná hrášková rolka
Potrebujeme:
- 200 g kuracích pŕs
- 100 g prosciuta
- 100 g hrášku
- 50 g najemno strúhaného syra
- 1 lyžicu masla
- soľ
- korenie
- olivový olej
Postup: Kuracie mäso naklepeme natenko a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa jednotlivé kusy mäsa okrajmi prekrývali a vytvorili tak súvislú vrstvu. Osolíme a okoreníme ich. Na kuracie mäso dáme rovnakým spôsobom vrstvu prosciuta. Hrášok uvaríme do mäkka, scedíme, pridáme doň lyžicu roztopeného masla, rozmixujeme a zmiešame s nastrúhaným syrom. Zmes natrieme na prosciuto a zvinieme do rolády. Polejeme olivovým olejom a podlejeme trochou vody. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 45 – 60 minút.
Mohlo by vás zaujímať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!
Jarná hrášková pasta
Potrebujeme:
- 100 g čerstvého hrášku
- 1 avokádo
- 1 lyžicu masla
- soľ
- korenie
Postup: Hrášok uvaríme, precedíme a rozmixujeme. Pridáme doň maslo, soľ, korenie a premiešame. Avokádo ošúpeme, vyberieme z neho kôstku a vidličkou ho dobre pretlačíme, aby z neho vznikla kaša. Primiešame ho do hráškovej zmesi a dobre spolu premiešame. Nátierku podávame ku celozrnnej bagete, ale hodí sa aj ku hriankam.
Aké ďalšie chutné jedlá z hrášku si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na